HIBF 2022 komt eraan, nù al ‘n mooi (afscheids)feest!

Het Monterey van Europa. HIBF is het podium worden waar oude en vooral jonge blues goden hun talenten aan de wereld kunnen etaleren. Waar sterren en ambassadeurs worden geboren. Voor een muziekuiting die te lang en ten onrechte in de schaduw heeft gestaan van andere muziekstromingen. Een muziekvorm die haar doorbraak gaat maken en de internationale erkenning krijgt die zij verdient. Eindelijk, vele decennia later!
Dat is wat Mojo schrijft om dit fantastische high-end festival aan te prijzen. The Blues Alone? was er ook al vier keer bij om hiervan verslag te maken en kan dit festival bij onze lezers aanbevelen. Ruim opgezet, tribune voor de bezoekers die het gebodene liever zittend aanschouwen, goed geluid en de belichting is ook van hoog niveau.

Photocredits: Promoshots, José Gallois

Donderdag 9 juni

Danny Vera
Danny VeraNa jarenlang de huisband te zijn geweest in Johan Derksens ‘Veronica Inside’ kan het natuurlijk niet anders dan dat Danny Vera ook naar Grolloo komt. Vera zette al een hele rij albums op zijn naam; het eerste was ‘For The Light In Your Eyes’ uit 2003 wat hem ‘n een hit in Turkije opleverde, maar in Nederland werd hij gedropt door zijn platenmaatschappij. Vera bracht meerdere albums uit in eigen beheer alvorens hij een nieuwe platendeal tekende. Afgelopen november verscheen zijn nieuwste studioalbum ‘The New Now’, dat op nummer 1 belandde.

DeWolff
26363968894_afec7bafb8_oHoewel ze nog steeds als jonge band worden beschouwd, gaat DeWolff inmiddels al meer dan tien jaar mee. Robin Piso en de broers Luka en Pablo van de Poel vormen een vuurspuwend, Hammond-aangedreven powertrio. DeWolff ademt muziek – zeggen ze zelf – en heeft al meer dan 1000 optredens gedaan in heel Europa, Australië, Indonesië en Rusland hun ‘explosieve mix van bluesrock met een vleugje soul en psychedelica’ prekend.

Southern Avenue
34294842760_b0ba6f01ec_oSouthern Avenue is een straat in Memphis die vanuit het oosten loopt tot Soulsville, het oorspronkelijke thuis van Stax Records. Maar ook de naam van een energieke, jonge band uit dezelfde stad die aan de daar bestaande soul-, blues- en gospeltradities een eigen smaakje toevoegt. De band heeft inmiddels nu zélf een contract bij Stax Records, waarop hun debuutalbum uit 2017 welke op nummer 6 van de US Billboard Top Blues Albums Chart binnenkwam. Hun derde album ‘Be The Love You Want ’kwam uit in 2021.

Danielle Nicole
26403563644_b66657df8b_oZangeres en bassiste Danielle Nicole groeide op met de blues en werd bekend als een van de oprichters van Trampled Under Foot, de band die ze vormde met haar broers Kris en Nick. In 2014 werd ze de eerste vrouwelijke winnaar ooit van de Blues Foundation’s Blues Music Award voor Beste Instrumentalist, Bass. Nicole bracht in 2015 haar eerste solalbum ‘Wolf Den’ uit en in 2018 kwam ‘Cry No More’ uit. Laatste genoemde bereikte de eerste plaats in de Billboard Top Blues Albumlijst. Ook kreeg ze in 2019 twee Blues Music Awards voor ‘t album, drie Independent Blues Awards én een Grammy-nominatie!

Curtis Salgado
36950499816_3fea003003_oAl ‘n dikke dertig jaar staat Curtis Salgado op de bluesbühne. Nadat hij met The Nighthawks optrad was hij ook onderdeel van The Robert Cray Band én zanger van Roomful of Blues. Vervolgens vormde hij zijn eigen band en bracht in 1991 zijn debuutalbum uit. Hoewel hij veel succes beleefde, op bluesconcerten en -festivals over de hele wereld speelde en stapels prijzen won, kende Salgado zeker ook tegenslag. Zijn laatste album, ‘Damage Control ’uit 2021, noemt hij zelf ‘een rock ‘n’ roll-plaat met teksten die binnenkomen’.

Vrijdag 10 juni

Beth Hart
20060990775_d77f9d7b1f_oZe was bij het allereerste Holland International Blues Festival en komt terug voor de jubileumeditie! Beth Hart is een fenomeen op zich met haar rauwe energie, herkenbare stem, krachtige pianospel en liedjes die recht uit haar hart komen. Hart is geboren en getogen in Los Angeles heeft Hart een rumoerig leven gehad; worstelingen met verslaving en haar bipolaire stoornis. Maar ondanks alles hield ze vol en gebruikt ze haar ervaringen als inspiratie voor haar songs, die inmiddels een miljoenen publiek bereiken. Na haar album ‘War In My Mind’ uit 2019 verschijnt in februari haar tiende, ‘A Tribute To Led Zeppelin’.

Walter Trout
27925505273_acd4a72da0_oNadat hij zijn debuut op dit festival in 2016 maakte als onderdeel van The Supersonic Blues Machine, met daarin ook Billy Gibbons en Robben Ford, kwam Walter Trout in 2018 terug met zijn eigen band. Na vijf decennia is Trout het kloppende hart van de moderne bluesrock-scene. Hij bracht klassieke albums uit zoals ‘Life In The Jungle’ uit 1990; ‘Walter Trout’ uit 1998 was zijn doorbraak. In 2017 verscheen ‘We’re All In This Together’ met daarop een all-star bezetting van onder meer John Mayall, Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepherd en zijn zoon, Jon Trout. Zijn nieuwste album ‘Ordinary Madness ’kwam uit in 2020.

Kat Riggins & Mike Zito
Iets wat zangeres Kat Riggins en zanger, gitarist en producer Mike Zito gemeen hebben is dat ze allebei van jongs af aan muziek maken. Zito begon op zijn vijfde en had als tiener al een carrière, Riggins zong al jong met haar zus en andere familieleden. Ze trad over de hele wereld op, bracht twee albums uit en maakt een mix van blues met hiphop, pop, rock, gospel en zelfs country.
9408128475_63916cb04a_oZito maakte naam als soloartiest én als deel van de all-starband Royal Southern Brotherhood en bracht een rits albums uit: het meest recente is ‘Resurrection’ uit 2021.
46310194071_f57802f6b9_oNadat Riggins twee jaar geleden een deal tekende bij Zito’s platenlabel, produceerde Zito haar laatste album ‘Cry Out’. Nu bundelen ze hun krachten en komen als één band naar Grolloo.

Christone ‘Kingfish’ Ingram
26695425980_01a0658991_oHoewel hij nog maar 23 is, heeft Christone ‘Kingfish’ Ingram al een flinke geschiedenis in de muziek. Hij ontdekte de blues op zijn vijfde, toen zijn vader hem een documentaire over Muddy Waters liet zien en beloofde hem mee te nemen naar het Delta Blues Museum. Hoewel hij begon op drumms en de bass, pakte Ingram al vroeg een gitaar op en liet zich inspireren door uiteenlopende artiesten als Robert Johnson, Lightnin’ Hopkins, B.B. King, Jimi Hendrix en Prince. Ingram bracht zijn debuutalbum ‘Kingfish’ uit in 2019 wat meteen op 1 binnenkwam in de Billboard Blues Chart. Vele prijzen en optredens later verscheen vorig jaar zijn tweede album ‘662’, dat weer jubelende recensies opleverde.

Sugaray Rayford
32616784612_ce66b89a88_oCaron ‘Sugaray’ Rayford begon zijn muzikale carrière op zijn zevende, toen hij zong en drumde in de kerk. Zijn gospelinvloeden hoor en voel je nog steeds in zijn muziek. Na wat omzwervingen in diverse band besloot hij als lid van de Mannish Boys solo te gaan. Inmiddels heeft hij vijf albums uitgebracht; de laatste, ‘Somebody Save Me’, bezorgde hem zelfs een Grammy-nominatie. Ook kreeg Sugaray al drie Blues Music Awards: een voor ‘B.B King Entertainer of the Year’ en twee voor ‘Soul Blues Male Artist of the Year’. Zijn zesde album ‘In Too Deep’ zag Maart jl, het levenslicht.

Zaterdag 11 juni

Erwin Java’s Travel Party featuring Erwin Nyhoff play Cuby & The Blizzards; special guest Tineke Schoemaker
44668745202_028931dab6_oZeg je Grolloo, dan zeg je Harry Muskee. De zanger geniet er met zijn band Cuby & The Blizzards nog steeds een legendarische status, met zelfs een eigen C+B Museum. Op het vijfjarig jubileum van het bluesfestival in zijn geest hoort uiteraard een eerbetoon. Vorig jaar was het tien jaar geleden dat Muskee overleed; een reden voor Erwin Java, vanaf 1986 gitarist in de band, om een theatervoorstelling op poten te zetten: ‘Muskee – So Many Roads’.
Erwin Nijhoff 3-BorderMakerDe rol van Harry werd vertolkt door zanger Erwin Nyhoff en nu brengen beide Erwins hun eerbetoon naar het festival. Speciale gast bij hun optreden is Tineke Schoemaker, zangeres van de bluesband Barrelhouse, die in 2000 ook te horen was op het Cuby-album ‘Hotel Grolloo’.
IMG_8402-BorderMaker
The War and Treaty

The War and Treaty bestaat uit Michael en Tanya Trotter worden wel vergeleken met Ike & Tina Turner, en Tanya met Aretha Franklin. Maar The War and Treaty is vooral een band die altijd weer levert, zowel op opnamen als tijdens liveoptredens. Hun debuutalbum ‘Healing Tide’ uit 2018 werd geproduceerd door Americana-veteraan Buddy Miller. Het is een album vol pijn en helende energie, maar vooral gevuld met ouderwetse soul.

King Solomon Hicks
28887405028_9f80f9f91b_oDe pas 25 jarige New Yorker Solomon Hicks speelt behalve blues ook jazz en funk. Hij is duidelijk niet in één hokje te stoppen. Hicks kreeg zijn eerste gitaarlessen van zijn moeder toen hij zes jaar oud was en speelde vanaf zijn dertiende in de Cotton Club als eerste gitarist in een big band. Al sinds zijn negentiende is hij professioneel muzikant. In 2016 bracht Solomon zijn tweede cd uit, Carrying The Torch Of The Blues. Na een eerder succesvol optreden op het HIBF van 2018, was hij te bewonderen op diverse andere Europese festivals.

Chris Cain
597A5964-BorderMakerChris Cain’s jazz-getinte, blues gitaarwerk en zijn diepe, warme stem zijn zeer authenthiek. Zijn expressieve stijl is het gevolg van een leven lang van spelen en veel oefenen om zo het absolute muziekmeesterschap van artiest te mogen verkondigen. Zijn passie en intensiteit zijn een mix van zijn moeder’s Griekse afkomst en zijn vader’s zielige zwarte erfgoed.

Dagkaarten:
Een dag toegang tot het festival op donderdag 9, vrijdag 10 of zaterdag 11 Juni.
Kaarten voor vrijdag en zaterdag zijn al uitverkocht, er zijn alleen nog kaarten voor donderdag 9 Juni.
Prijs van een dagkaart, incl. servicekosten: € 50,40
Klik HIER om een ticket voor donderdag on-line aan te schaffen.

Driedagenkaarten:
Toegang tot het festival op alle drie de dagen: 9, 10 and 11 Juni.
Driedagenkaart incl. servicekosten: € 180,-
Klik HIER om een ticket voor drie dagen on-line aan te schaffen.

Festivalkassa:
Tijdens het festival kun je, indien nog beschikbaar, kaarten kopen aan de kassa van het festival. De kassa is geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Holland International Blues Festival

The Blues Village
Hoofdstraat 11
Grolloo

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: