Overvolle schotel op Bluesmiddag @ Keeping The Blues Alive – Vlierden

Mac Arnold & Plate Full O’ Blues en Bill & The Burners speelden zondag 13 Maart 2022 jl. bij Keeping The Blues Alive in Zaal Thijssen te Vlierden. Tekst en foto’s Leo Gabriëls.

Door de corona maatregelen moesten de organisatoren van Keeping The Blues Alive twee jaar geduld hebben …. afgelopen zondag was het dan zover dat ze weer konden genieten van het eerste dubbel-concert van KTBA in Vlierden.
DSC_0138Met een lichte brok in de keel heette Martin Brouwers alle bezoekers weer welkom na deze lange tijd. Er werden veel bekende gezichten gespot die er weer klaar voor waren om een gezellige muzikale middag tegemoet te gaan.
DSC_0150De aftrap was voor Bill & The Burners uit België, met Wim de Vos op vocals en blues-harp bekend van o.a. Howlin’ Bill, Blame It On Vinny en met de Slowburners.
DSC_0219Deze keer in Vlierden dus met de Burners bestaande uit Magic Frank Pauwels op drums, Brother Jerediah Kupfernagel op bas, Junior Jay (Johan de Laat) gitaar en vocals, in deze bezetting had ik ze ook op GeVarenwinkel 2021 gezien.
DSC_0147Daar gaf de band toen een sterk optreden weg, evenals nu in Vlierden. Het harpspel en de vocals van Wim de Vos aangevuld met de sterke gitaar solo’s van Johan de Laat springen er uit, maar zonder drummer “Vintage” Magic Frank Pauwels en de bassist Jebediah Kupfernagel geen Burners….
DSC_0165Bill & The Burners zorgde ervoor dat het publiek klaargestoomd werd voor de tweede band Mac Arnold & Plate Full O’ Blues “from the USA” …
DSC_0169Deze band bestaande uit de 79 jarige vocalist/gitaar en gascan-player Mac Arnold, Max Hightower gitaar, bas en blues-harp, Austin Brashier vocals/gitaar en een bekend gezicht bij eerdere optredens van KTBA op drums Denis Agenet (FR) die ook op drums te zien was bij o.a John Del Toro Richardson.
DSC_0251Mac Arnold is een blues muzikant die zijn enthousiasme voor de gitaar ontwikkelt aan het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Als hij van een familielid een zelf gefabriceerde gascan-gitaar krijgt is het hek van de dam. De 79 jarige uit South Carolina afkomstige Arnold speelde o.a. bij James Brown. Na een aantal jaren verhuist hij naar Chicago waar hij bij A.C. Reed en bij Muddy Waters speelt.
DSC_0370Wanneer hij in 1967 zijn eigen band The Soul Invaders opricht krijgt hij werk als de backing band van B.B. King en The Temptations. Hij speelt mee op albums van John Lee Hooker, Otis Spann en in de jaren zeventig mag hij vier jaar lang het tv-programma Soul Train zijn werkgever noemen waar hij als bassist aangesteld is. Zijn basslijn voor het de sit-com Sanford & Son werd wereldberoemd. Zoals zovelen musici heeft ook Arnold het moeilijk in de negentiger jaren maar na lang aandringen van bandlid Max Hightower stapt hij in 2005 toch het podium weer op.
DSC_0246Er zijn niet veel bluesmuzikanten meer in leven die kunnen zeggen dat ze meegespeeld hebben met bekende blues legendes zoals Waters en Hooker. De 79 jarige uit South Carolina afkomstige Mac Arnold kan dit wel! Ook al wordt hij binnenkort 80 – en geloof me dit gaat groots gevierd worden – en is Arnold niet meer de vlugste, dat mag!
DSC_0248Zijn uiterlijk compleet met hoed doet hij me denken aan Taildragger, ook zíjn stem heeft wat geleden. Deze man weet en heeft gevoeld wat blues spelen is, ik heb een grote waardering voor deze man dat hij ondanks alles toch maar zo een tour aan gaat.
De band weet hier ook goed mee om te gaan en nemen af en toe de leiding zodat Mac Arnold als slag-gitarist fungeert.
DSC_0430Ook het gitaarspel van Austin Brashier mag er zijn, sommige gitaar solo’s leken vanuit zijn tenen te komen, maar ook op vocaal gebied staat hij zijn mannetje. Evenals Max Hightower die zowel op gitaar, bass en harp zijn kwaliteiten kan laten horen.
DSC_0275Ook dit optreden van Mac Arnold en zijn band kwam goed over bij het publiek, maar hoogtepunt vind ik toch wel als de in dit geval de twee bands enkele nummers samen gaan doen, jammen dus.
_jamsessie (2)Lekker twee drummers, twee gitaristen die elkaar wat opjutten, ruilen van gitaar, twee statische bassisten en dan ook nog twee harpspelers …. ja dat kan! En hoe … goede muzikanten doen dat en kunnen dat.
_jamsessie (10)Je merkt aan het enthousiasme dat ze het zelf leuk vinden, maar aan alles komt een einde en ik denk dat de meesten die bij dit optreden zijn geweest tevreden huiswaarts zijn gegaan.
_jamsessie (6)Als laatste nog zeker een woord van dank aan de familie Brouwers voor het verzorgen van deze bluesmiddag.
_jamsessie (3)Het volgende optreden staat gepland voor zondag 10 April met maar liefst drie bands!!
Niet de minste! Atomic 44’s, Slam Allen en Alan Haynes.
KTBA Vlierden
Meer info. op www.keepingthebluesalive .nl

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: