Swing Wespelaar 2021 – Line up bekend gemaakt

Op zaterdag 21 augustus heeft de organisatie van Swing Wespelaar dit jaar een aangepaste versie van haar 33ste editie van alom beminde Swing Wespelaar gepland.
De maandenlange onzekerheid i.v.m. het organiseren van festivals wegens Covid-19 en het beperkte aanbod van Amerikaanse bands heeft hen doen besluiten om een ééndags-editie te organiseren met meer Belgische bands in de hoofdrol. De buitenlandse acts zijn de Italiaanse bluesrockgitariste Eliana Cargnelutti en Amerikaanse Hill Country bluesartiest CW Ayon.

Er is echter een kleine aanpassing m.b.t. de locatie van het event. Het festival zal doorgang vinden op het terrein van school Klimop, Elisabeth Willemslaan 4 te Wespelaar (schuin tegenover de frietkot).
swing wespelaar 2021 (6) (1)Het festival zal de coronamaatregelen blijven opvolgen, maar volgens de geplande afbouw van restricties zal Swing Wespelaar één van de eerste festivals zijn waar de meeste maatregelen vervallen: geen mondmaskers of 1,5 meter afstandsregel. Eén van de voorwaardes zal wél zijn dat toeschouwer dubbel gevaccineerd zal moeten zijn óf een recente negatieve PCR test zal moeten aantonen.

DC Snakebuster & Half Blind Willie (B) – 15:30 – 16:45 uur
DC Snakebuster & Half Blind WillieFrank Declerq, a.k.a. DC Snakebuster, komt uit het naburige Tildonk en stortte zichzelf op zeer jonge leeftijd in de muziek. Als 11-jarige ging hij in de muziekschool viool studeren. Al snel volgde de drumms en nadien maakte hij zich vertrouwd met andere instrumenten tot hij de cigar-box gitaar ontdekte. Zo werd dan ook DC Snakebuster one-man band geboren. Gewapend met een slide-gitaar, een neck-rack met bluesharp en voetpercussie begon hij zijn grote blueshelden te eren door hun bluesclassics terug nieuw leven in te blazen met een typische ‘Snakebustersound’. Wat als een eenmalige act tussen vader en zoon begon, groeide uit tot een magisch samenspel. Op Swing Wespelaar wordt DC Snakebuster dan ook door zijn vader Half Blind Willie op washboard vergezeld.

The Blue Chevys (B) – 17:15 – 18:30 uur
The Blue ChevysWie dacht dat zompige rock enkel uit de moerassen van Louisiana of Memphis opborrelde, mag zijn kennis bijstellen. Ook de Belgische morsige grond rond Haacht en Werchter is een vruchtbare voedingsbodem voor onversneden roots-muziek. Levend bewijs hiervan zijn The Blue Chevys; de gereputeerde roots-band die vanuit de rock & roll scene evolueerde naar rhythm & blues en tevens flirt met het Americana en soul-invloeden. The Blue Chevys maakten rond de eeuwwisseling furore met hun debuutalbum ‘Motel Birdcage’ (2003) dat in een productie van Filip “El Fish” Casteels een frisse brylcreem-bries door de Belgische rhythm & blues scene joeg. Met optredens op o.a. Swing Wespelaar, Blues Peer en talloze andere gerespecteerde festivals en clubs werden The Blue Chevys een gerespecteerde liveband in binnen- en buitenland. Hun meer eclectische album ‘Moving On” (2007) met tevens Americana invloeden leidde tot een selectie voor Humo’s Rock Rally in Het Depot te Leuven.

Travellin’ Blue Kings (B) – 19:00 – 20:15 uur
Travellin' Blue KingsDe Covid-19 pandemie heeft jammer genoeg ook Travellin’ Blue Kings parten gespeeld. Oorspronkelijk opgericht door Belgische en Nederlandse muzikanten, bleek het in najaar 2020 niet meer mogelijk de band over de landsgrenzen heen actief en creatief te houden. Met een “full Belgian” bezetting, kijken de Blue Kings 2.0 vanaf heden resoluut richting toekomst met nog meer adelbrieven en een indrukwekkende stamboom: Blues Lee, Howlin’ Bill, Rhythm Bombs, Fried Bourbon, Jim Cofey, Hideaway … just to name a few. Travellin’ staat er niet toevallig, de vijf heren dweilden met hun respectievelijke bands bijna heel Europa af. Je kon hen op festivalpodia vinden in Noorwegen, Zweden, Polen, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en uiteraard ook in elke uithoek van de Benelux. De heren vinden hun inspiratie in vele muziekjes en doen er wat mee. Een zelfgepend repertoire, aangevuld met een paar chirurgisch precies gekozen covers, dat mag je andermaal van deze band verwachten. Gebracht met tonnen energie en enthousiasme.

Eliana Cargnelutti (I) – 20:45 – 22:00 uur
Eliana CargneluttiEliana Cargnelutti is Italiaanse zangeres/gitariste en één van de zeldzame echte frontvrouwen in het rockbluesscene. Cargnelutti speelt aanstekelijke Bluesrock met een beetje van alles daar tussenin. Elektrische funk, vermengd met pop en rauwe rock, strakke bluesgrooves, met verbluffende vaardigheden op haar elektrische gitaar. Haar sets zijn zeer gevarieerd en hebben voor ieder wat wils. Ze is een waar podiumbeest en met haar aanstekelijke persoonlijkheid heeft ze al talrijke harten veroverd. Eliana werd voor het eerst voorgesteld aan een breder, internationaler publiek toen ze deel uitmaakte van de Blues Caravan “Girls With Guitars” van het RUF Record-label. Niemand minder dan Joe Bonamassa zette Eliana’s ‘I’m A Woman’ op de lijst van de 8 recente nummers die absoluut gehoord moet hebben. In Wespelaar komt deze pittige dame met haar eigen band haar gloednieuwe album AUR voorstellen. Aur betekent goud en de organisatoren beloven ons dat we zéker een concert met een gouden randje van haar mogen verwachten!

CW Ayon Trio (US) – 22:30 – 00:00 uur
CW Ayon trioCW Ayon mag dan de zuidwestelijke woestijnen van New Mexico zijn thuis noemen, zijn ziel is diep geworteld in de blues en grooves van de Mississippi Hill Country. Cooper “CW” Ayon leerde door zijn vrouw, Carol, een geschoolde muzikante, gitaar spelen. Nog vóórdat hij noten kon lezen blonk uit op het instrument en trad in 2004 toe tot een paar Las Cruces-bands. Nadat de bands uit elkaar waren gegaan, besloot Ayon om letterlijk alles zelf te doen: eigen drummer, gitarist en zanger. Ayons invloeden zijn Junior Kimbrough, R.L. Burnside, John Lee Hooker, Muddy Waters en Robert Belfour. Zijn sound, de Hill Country Blues wordt gekenmerkt door een sterke nadruk op ritme en percussie, stevige gitaar riffs, weinig akkoordwisselingen, onconventionele songstructuren en zware nadruk op de ‘groove’, die wordt gekarakteriseerd als de ‘hypnotische boogie’. Dit is muziek om onze verkorte editie van 2021 in magische schoonheid af te sluiten. Yes, this is the real deal!

De toegang tot het terrein gaat open om 14:00 uur, de toegang tot het festival is nog steeds gratis!
MAL VOOR DE SITE - SWING WESPELAAR 2021 (TUSSEN DE TEKST) (1)

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: