Queenie Of The Castle – Sugar Queen & The Straight Blues Band @ Kasteel van Rhoon

Zondag 21 April jl. trad Sugar Queen & the Straight Blues Band op in Kasteel van Rhoon in het kader van Muziek op Rhoon. Tekst door Nicolette Johns met foto’s van José Gallois. Klik HIER om het gehele foto album te kunnen bekijken.

Omdat het vandaag prachtig weer is trekken we er iets eerder op uit om voordat we een mooie middag van muziek gaan beleven in Kasteel Van Rhoon eerst nog even aan de overkant in het Wapen van Rhoon een terrasje te pakken. Maar tegen half vier maken we ons toch op om het dorpstraatje over te steken en naar het nabij gelegen Kasteeltje te lopen.
Als we binnenkomen is The Empire zaal van het Kasteel van Rhoon is al lekker gevuld, ook zien we weer wat bekende gezichten al moet ik toegeven dat ik meer blues die-hards had verwacht. De vaste clientèle van het Kasteel van Rhoon of een ieder uit de omgeving ervan die de muziek een warm hart toedraagt is aanwezig.

Michele Denise a.k.a Sugar Queen werd geboren in de US en werkte als dirigente en vocaliste voor gospel- en klassieke koren. Echter na een aantal omzwervingen in de wijde wereld trouwde ze met een Nederlander en is daardoor nu ook een beetje van ons. Ook vandaag in Rhoon wordt ze weer bijgestaan door haar Straight Blues Band. We zien een nieuw gezicht in de gelederen, trouwe Belgische drummer Thierry Stiévenart wordt vandaag vervangen door de getalenteerde jonge Lars Hoogland. Sugar Queen is een rijke frontvrouwe want ze heeft niet één maar liefst twee gitaristen die haar begeleiden Belg Andy Aerts en onze eigen Jean Raven. De bassist is sinds vorig jaar september Erwin Huigen.

Sugar Queen & The Straight BluesbandHet loopt tegen vieren als onze gastheer Sugar Queen & The Straight Bluesband aankondigt, zij openen met een intro van gitarist Jean Raven en drummer Lars Hoogland. Het is het openingsnummer van de kersverse cd Sugar Queen Live, ‘Give Sugar’ wat ook al eerder op 340 Blues verscheen. Een lekkere binnenkomer die meteen de bezoekers die Sugar Queen nog niet eerder hebben mogen zien optreden blij verrast.
Sugar Queen & The Straight Bluesband‘That’s Evil’ wordt door Michele Denise als een verhaal dat handelt over hoe de zaken in het de Southern States er aan toegaan. Dat we vandaag veel inkijkjes in het nieuwe album krijgen hadden we natuurlijk op gehoopt ondanks dat de CD-release party pas vrijdag 26 April in Dordecht plaatsvindt.
‘Big Mama Told Me’ is er zo een waarbij ik zie dat de jonge drummer Lars Hoogland zich van de kwasten bedient en Sugar Queen bijna skattend aan het eind te horen is.
Sugar Queen & The Straight BluesbandDe meeste songs worden door Michele Denise geschreven al dan niet in samenwerking met een van haar bandleden maar de opvolger ‘Bullock Blues’ komt uit de pen van gitarist Andy Aerts. Het is een zeer swingend nummer waarbij Andy de gitaarsolo aan zichzelf heeft toebedeeld.
Sugar Queen & The Straight BluesbandDe bass van Erwin van Huigen is de hartslag van de song, Sugar Queen zingt op impressionante afstand van de microfoon en ook Jean Raven legt een aantal vette riffs neer. Ook hier maakt Lars Hoogland weer goede sier, wàt een invalbeurt maakt die knaap!
Sugar Queen & The Straight BluesbandNiet de drummer is de belangrijkste man vandaag volgens de charmante frontvrouw maar dat is natuurlijk de bartender, ‘Hey Bartender’ is van haar debuutalbum 340 Blues en wordt geleid door de stuwende gitaarsolo van Jean Raven.
Sugar Queen & The Straight BluesbandDe bezoekers doen heerlijk mee en ‘Big Leg Girl’ met haar funky vibe waarbij Andy Aarts zich naar hartelust uitleeft op zijn pedal-train en Jean Raven smooth kinkt op de Smitty werkt naar de apotheose van de eerste set.
Sugar Queen & The Straight BluesbandDeze wordt afgesloten met een song wat we allemaal onder aanleiding van Michele Denise meezingen ‘Crab Boil Shuffle’ wat ook op het debuutalbum 340 Blues is te vinden. Het is weer Raven die de boel opstuwt, we horen en zien een magnifieke solo van Aerts maar de ritme-sectie Huigen/Hoogland verdient een aparte vermelding voor hun groove!

Sugar Queen & The Straight Bluesband
Wij gaan even luchten, een album aanschaffen en praten nog wat bij met de muzikanten die we veel te lang hebben moeten missen….

Na een klein half uurtje beklimt het gezelschap weer het podium voor de tweede set van de middag, een nóg betere zo verklapt de frontvrouw ons. ‘My Turn’ is een nummer wat nog niet op de plaat werd gezet maar ook hier horen weer een snerpende solo van de hand van Jean Raven.
Sugar Queen & The Straight BluesbandWaar we ook in dit nummer van genieten is die beat van Lars Hoogland die bijna niet is bij te benen. Super! Na afloop van de song hoor ik Sugar Queen tegen een dame die in een zwart/wit genopte jurk is gehesen zeggen dat ze op Buddy Guy lijkt, de clou ontgaat de dame want ze is nieuw in de kerk van de bluesgangers.
Sugar Queen & The Straight Bluesband‘Wanna Take My Man’ is weer genieten maar ook het nieuwe ‘Travelling Man’ wat alweer door Andy Aerts werd geschreven is van een hoogstaand niveau. Over het geld dat je niet opgeeft aan de belasting gaat ‘Twos and Fews’ en is voor het steeds losser wordende publiek het teken om er lustig op te bewegen. De meerdere toonsoorten van het nummer hebben voor de gitaristen Raven en Aerts inmiddels helemaal geen geheimen meer.
Sugar Queen & The Straight BluesbandUit Alabama komt Big Mama Thornton legt Michele Denise haar publiek uit en van deze blueslegende wil ze graag ‘Rock Me Baby’ vertolken, het is sexy, het is gewaagd en geen ander kan het zo spicy brengen als deze Sugar Queen die ook in dit nummer weer op de extentieve solo’s van haar gitaristen mag rekenen maar de climax van het nummer komt van drummer Lars Hoogland.
Sugar Queen & The Straight Bluesband‘Low Down & Dirty’ is nog zo’n ondeugende song, als er vanavond nog naar paaseieren gezocht zal worden zullen vele dames naar aanleiding van dit nummer er vast een paar vinden! De paashaas van het nummer is echter Andy Aerts op zijn vuurrode Gibson, wat een passie wordt hier ten toon gespreid.
Sugar Queen & The Straight BluesbandAls vaste gasten van Muziek op Rhoon en de vele andere mooie initiatieven in blueswereld zie ik Theo en Marga een dansje wagen als we een “shuffle old skool way” aldus Sugar Queen horen zeggen vooraf ‘I Can’t Wait’. De stemming zit er goed in want ook Sugar Queen zoekt én vindt een danspartner.
Sugar Queen & The Straight BluesbandGeen optreden van Sugar Queen & The Straight Bluesband zonder een ‘gitaarbattle’ van Raven en Aerts, ook in Rhoon vliegen de riffs en solo’s je om de oren maar ook geniet ik van de uitmuntende nieuwe bassist Erwin Huigen. Geen gedoe, gewoon lekker bassen en genieten van je medebandleden!
Sugar Queen & The Straight BluesbandSugar Queen heeft gelijk gekregen deze tweede set is nóg opzwepender dan de eerste en als alle bandleden de gelegenheid krijgen om nog eenmaal te soleren zit een heerlijke middag met geweldige muziek erop. Natuurlijk mag de band niet naar huis voordat er een toegift is gegeven waar Sugar Queen op deze eerste Paasdag kiest voor een toepasselijke Gospel.
Sugar Queen & The Straight BluesbandWij ronden deze eerste Paasdag af met een dineetje aan de overkant in het Wapen van Rhoon maar zakken ook nog even af naar een ander mooi schouwspel in Noord-Brabant!

 

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: