Dave Chavez Band – Rough & Uncut

1

Album: DAVE CHAVEZ BAND – ROUGH & UNCUT
Artist: Dave Chavez Band
Record Label: Eigen Beheer
Release Date: 29/03/2019

Recensie: Nicolette Johns

Dave Chavez schijnt iets te hebben met het nummer drie want net als bij het vorige schijfje heeft het 3 jaar geduurd voordat Dave’s 3e album – Rough & Uncut – uitgebracht werd. De titel dekt de lading zoals de frontman van deze Dave Chavez Band zich het meest manifesteert, ruw en ongepolijst. ‘What you see is what you get’  is ook een omschrijving voor de Schiedammer.

Op het album dat een live registratie is van een optreden in Sportvereniging ‘t Centrum – Rotterdam op 24 November van het vorig jaar kunnen we 12 nummers beluisteren waarvan 9 nummers al op de eerdere albums – 2013 Sharp Like A Knife en 2016 Loving Battleground – te vinden waren. De avond hoort op het album aan als een feestje, dat was het ook want  frontman Dave Slaratubun vierde zijn vijftigste verjaardag. Het album is geworden zoals zoals de titel onbewerkt en niet te gelikt; lekkere ‘in your face’ sound zoals je Dave Chavez en z’n mannen het meest live aan het werk ziet.

Dave Chavez werd op deze avond bijgestaan door toetsenist Matthijs Stauttener, bassist Peter Offerman, de ritme-sectie wordt aangevuld door de nieuwe drummer uit België Steve Wouters die u wellicht kent van o.a. Little Hook of D-Tale.
De opener ‘Afraid’ (2016 Loving Battleground) is een lekker up-tempo nummer waarbij de drumms van Steve Wouters en de groove van Peter Offerman samen met de piano van  Stauttener de heupen losmaakt. Ook nu geniet ik weer van die lekkere groove die Peter Offerman in het nummer legt. Ook heerlijk in dit nummer zijn de Hammond van Matthijs Stauttener maar natuurlijk ook Dave’s solo op de gitaar. Ook nu ben ik net als in het verleden verbluft door de timing die deze Schiedammer Dave Chavez beheerst. Ook zijn uitspraak doet geenszins vermoeden dat we hier te maken hebben met een Nederlandse band.

‘Boogie Real Low’ (2013 Sharp Like A Knife) een uitbundig gebracht nummer met een stevig Bo Diddley-ritme wat op het lijf lijkt geschreven van die meester-drummer Wouters, terwijl ik me – gezeten in de comfortable fauteuil – de meedansende aanwezigen in de sympathiek zaal van ‘t Centrum met gemak kan voorstellen.
INSIDE 100%‘Nothing But The Blues’ is sinds jaar en dag Dave’s credo, ook in deze slow-blues laat Chavez zijn kracht horen. Goede intonatie, het ‘skatten’ maar vooral inleving in het thema is wat keihard binnenkomt tijdens het beluisteren van deze song. Dan heb ik het helemaal nog niet eens over zijn gitaarspel, wat de kers op de taart van dit nummer mag genoemd worden! Het nummer duurt maar liefst 12 minuten maar verveelt geen moment

‘Love To Shine’ (2016 Loving Battleground) is de song met het hoogst North Mississippi Hill Country gehalte. De trouwe lezers weten hoe graag ik die stijl mag horen dus ik werd al blij tijdens de eerste tonen van het nummer. Toch kan ik de lezers aanraden eens goed naar die distortion te luisteren, magnifiek!

‘Black Nazareth’ is een nummer wat nog niet op een eerder album van de DCB verscheen maar is wel weer uit de eigen pen van de frontman, het is duidelijk getint op de sound van Ray Charles zoals het pianospel van Stauttener doet vermoeden. Mooie ballad mannen!

‘Loving Battleground’ is de titeltrack van het uit 2016 dateerde album. Ondanks dat de song handelt over een liefdevol slagveld is het tóch heerlijk up-tempo die de handen van de toeschouwers grif op elkaar krijgt. Ook hierin schittert Chavez weer op de gitaar maar ook Mattijs krijgt weer een eervolle vermelding. Onderwijl houden Offerman en Wouters het roer van de song recht!

‘Too Much Porn’ neemt je mee naar New Orleans en ‘Trouble in Mind’ is ook weer een heerlijk nummer waarbij het speelplezier van de ritme-sectie uit je luidspeakers spat! De gitaarsolo van Chavez is groovy en maakt me blij.
‘I’ll Take Care Of You’ is nog steeds een van mijn favoriete ballads die ik de frontman ooit live hoorde vertolken, weer hoor ik de kleine gelijkenissen die Dave’s stem vertoont met die van Bill Withers.

De warme stem van Chavez krijgt de hoofdrol in ‘Is That OK?’, een mooie, niet opdringende song wat heerlijk ‘cool’ ten gehore wordt gebracht. De bass-groove van Offerman en het ‘tikje’ van Wouters zijn de aanleiding dat ik nog steeds in die luie stoel lekker zit mee te tappen.
Het voorlaatste nummer van dit live album is de titeltrack van het debuutalbum van de Dave Chavez Band uit 2013 Sharp Like A Knife, dit nummer heeft een pakkend rock ‘n roll gehalte en heeft ongetwijfeld de aanwezigen aan het dansen gebracht.

De afsluiter ‘Hard Times’ is een nummer van Ray Charles en is live een topper, het nummer raakt mij nog net zó als de eerste keer dat ik Dave’s vertolking hoorde. Ook deze song was al te vinden op Loving Battleground maar de live opnamen op Rough & Uncut geven de song een extra dimensie.

Zoals Dave Chavez zingt in Sharp Like A Knife, dit leven heeft hij nodig, altijd op weg, altijd op het scherpst van de snede, dit is hoe hij leven wilt en dat doet hij goed want alweer levert frontman Dave Chavez en zijn mannen een puik album af. Als verrassing staat er nog een verborgen nummer op het album maar die verrassing laat ik u zelf ontdekken want ik zeg kopen dat album!!
CD
Tracklist:

 1. Afraid
 2. Boogie Real Low
 3. Nothing But The Blues
 4. Love To Shine
 5. Black Nazareth
 6. Loving Battleground
 7. Too Much Porn
 8. Trouble In Mind
 9. I’ll Take Care Of You
 10. Is That OK
 11. Sharp Like A Knife
 12. Hard Times

 

One Response

Geef hier uw commentaar