Appetiser Ribs & Blues 2018

De bekendmaking van de artiesten die op Ribs en Blues 2018 – Raalte zullen aantreden vordert gestaag. Ook TBA? wilt haar lezers alvast een blik gunnen in de line-up van gevestigde en aanstormend getalenteerden.

Photocredits: Promo shots, Arjan Vermeer, Gerrie van Barneveld en José Gallois.

Zaterdag 19 Mei is de eerste avond van dit met een Brits Blues Award onderscheiden bluesfestival; deze avond is de enige avond waar een entree prijs voor geheven wordt. Voor deze avond werden Mothers Finest, Status Quo en Earth, Wind & Fire geboekt.

MOTHERS FINEST
Mothers FinestHet legendarische Mothers Finest wordt gezien als één van de pioniers van de funkrock. Met veel lef en een unieke mix van funk, rock, gospel, r&b, metal en jazz overschrijdt de band al sinds 1976 alle grenzen. Wereldhits als Baby Love, Piece of the Rock, Don’t Wanna Come Back, Fire en Love Changes hebben er dan ook voor gezorgd dat er onder drie generaties fans miljoenen albums werden verkocht. Nog steeds spelen Joyce ‘Baby Jean’ Kennedy, Glenn ‘Doc’ Murdock, Jerry ‘Wyzard’ Seay, Gary ‘Moses Mo’ Moore, John Hayes en Dion Derek Murdock voor uitverkochte zalen over de hele wereld. Het zijn niet alleen pioniers, maar ook overlevers die tot op de dag van vandaag trouw blijven aan hun roots.

STATUS QUO
Status QuoStatus Quo plugt de gitaren weer in voor hun Electrifying Show, exclusief op Ribs & Blues in Raalte! Francis Rossi en zijn mannen stonden in 2012 ook op voor een compleet uitverkocht huis op dit Sallandse festival en toen ging het dak eraf! Helaas is Rick Parfitt niet meer van de partij. Een groot gemis voor alle fans maar de unieke muziek van Quo ‘will never die’! De band staat live altijd en nog steeds als een huis.

EARTH WIND & FIRE EXPERIENCE
Earth Wind FireZe verkochten wereldwijd miljoenen platen en hadden superhits met songs als ‘Boogie Wonderland’ en ‘September’. Op zaterdag 19 mei mogen deze Amerikaanse funkgiganten het openingsfeest afsluiten. De Earth, Wind & Fire Experience is een dertienkoppige band onder leiding van Al McKay. Al McKay werkte samen met de overleden oprichter Maurice White aan het onmiskenbare geluid van Earth, Wind & Fire. Al McKay was niet alleen de muzikale regisseur van deze legendarische soulformatie, maar ook de co-composer van veel hits van andere bands. In de jaren ‘80 kwam er een einde aan de samenwerking tussen Maurice White en Al McKay. McKay begon een nieuwe formatie met zeven van de dertien originele leden aangevuld met nieuwe zangers om de Earth, Wind & Fire belevenis voort te zetten.

Kaarten voor deze vooravond van het Ribs en Blues Festival kosten € 29,50 (excl. vvk. kosten) en via deze link.

Zondag 20 Mei:

THE RAGTIME RUMOURS
ragtime rumoursZoals hun naam doet vermoeden brengen The Ragtime Rumours een bruisende mix van ragtime, drunk-swing, swampy blues, hillbilly en western ten gehore. Denk aan Pokey Lafarge en Johnny Cash. Een kleurrijk gezelschap samengebracht door Tom ‘Howlin Stone’ Janssen om de bluesvibe te verspreiden. Straight from de Limburgse Maasdelta!

JEANGU MACROOIJ
Jeangu MacrooijJeangu’s unieke stem hypnotiseert in het laag en imponeert in het hoog. ‘High On You’ werd op 14 april 2017 uitgebracht via Unexpected Records. Het album kwam binnen in de album charts, werd Radio 1 CD van de week, en werd lovend ontvangen door de pers. Het Algemeen Dagblad gaf het album 4/5 sterren: “Hij is pas 23, maar heeft de diepte in zijn stem van een soulveteraan. (…) ‘High On You’ kan weleens het beste Nederlandse debuut van 2017 blijken te zijn.” De Telegraaf stelde: “Je mond valt open van verbazing, bewondering en ontroering. Wàt een manier om je carrière te beginnen!”

DANNY VERA
Danny VeraZanger, gitarist en componist Danny Vera vormt met zijn muzikanten al acht jaar de huisband van het tv-programma Voetbal International. Met onvervalste rock ‘n roll à la Roy Orbison, Chris Isaak, Johnny Cash en Elvis Presley is hij ook in de theaters en het clubcircuit succesvol. Entertainer Vera speelt live zowel eigen werk als dat van grootmeesters die hem hebben geïnspireerd.

LACHY DOLEY GROUP
Lachy DoleyIn zijn thuisland Australië wordt Lachy Doley, de Jimi Hendrix van het Hammond orgel genoemd. Hij wordt geprezen voor zijn blues, soul en rock toetsen werk. De afgelopen jaren heeft Lachy heel de wereld rond gereisd en gewerkt met een scala van top artiesten zoals Joe Bonamassa, Jimmy Barnes, Powderfinger en Glenn Hughes. Volgens laatstgenoemde van Deep Purple is Lachy Doley de “grootste levende toetsenist” van dit moment.

THE BINTANGS
bintangsMeer dan 55 jaar popmuziek in Nederland en de Bintangs zijn daar bijna even lang een deel van. Opgericht in 1961 en nog steeds springlevend. Dat maakt ze de langst bestaande-, nog altijd optredende-, cd, dvd en boek uitgevende rockband in de lage landen en, zeer waarschijnlijk, ook in de hele wereld. Een mix van rock, blues, ballads en rhythm & blues, overgoten met de unieke Bintangssaus.

LISA LEBLANC
Lisa LeblancLisa LeBlanc’s kracht ligt in het creëren van mooie songs uit alledaagse verhalen over liefde en vriendschap. Haar nummers bevatten hier en daar een hint van Courtney Barnett en toe een beetje van Dolly Parton, maar ze blijft duidelijk vooral trouw aan zichzelf. Lisa LeBlanc is niet zo maar een ‘folky’ en laat zich ook vaak beïnvloeden door garagerock of metal. Verrassend!

HAMISH ANDERSON
hamishandersonHamish Anderson groeide op in Melbourne maar verhuisde een tijdje geleden ‘voor de muziek’ naar Los Angeles-USA. Hamish Anderson beschikt over een stem die varieert van rocky, groovy, bluesy en altijd met soul. Zijn teksten doen er ook nog eens toe, hij heeft bovengemiddelde songwriter vaardigheden. Bovendien is hij ook nog eens een geweldige gitarist, die de sound van de nodige blues voorziet. Kortom een zeer en getalenteerd en veelbelovend artiest.

THE DAWN BROTHERS
Dawn BrosAlhoewel de Dawn Brothers geen bloedverwanten zijn, het zijn wel degelijk broeders in de rock & roll. Geïnspireerd door grote klassieke songsmeders als The Band, CCR, The Rolling Stones en Otis Redding, brengen ze pure rootsliedjes met de dwingende cadans van een locomotief. Bas, Levi, Rowan en Rafael overrompelen met uitmuntende muzikaliteit het publiek als een bliksemstoot om vervolgens met heerlijk zompige grooves te beklijven. Deze jonge kliek vrije vogels laat zich inspireren door vertakkingen als blues, gospel en sixties rock…

PERT NEAR SANDSTONE
pert near sandstonePert Near Sandstone is een band uit Minnesota met frontman Ryan Young, die zeven jaar als violist de wereld over toerde met de bluegrass helden van Trampled By Turtles. In een kelder in Minneapolis nam Pat Near Sandstone hun debuutalbum op en doen ze het bluegrass genre ook in deze formatie eer aan. Compleet met banjo, viool, contrabas en prachtige gezamenlijke harmonieën.

Maandag 21 Mei:

LEIF DE LEEUW BAND
leif de leeuwGitarist Leif de Leeuw won vanaf jonge leeftijd al diverse muziekprijzen. Zo won hij tot twee keer toe de Sena Young Talent Guitar Award (2009 en 2013) en werd hij in 2016 door de lezers van het magazine ‘De Gitarist’ uitgeroepen tot beste blues(rock) gitarist van de Benelux. Voor 2017 en 2018 werd hij weer genomineerd voor deze prijs; als ‘Beste Gitarist Benelux’ én ‘Beste Blues(rock)/country/folk gitarist’. Inmiddels staan er bij de jonge man drie ‘De Gitarist’ awards op de schoorsteenmantel; een heuse hattrick voor de Leeuw!

RYAN MC GARVEY
mcgarvey7689Ooit was zanger/gitarist Ryan McGarvey nog dé geheimtip van de kenners, ondertussen verschijnt zijn naam op de programma’s van de grote clubs en festivals. Ryan McGarvey (New Mexico) is met een gestage opmars door Europa bezig! De begaafde snarenplukker won in 2010 van maar liefst 4000 gitaristen de Ernie Ball-gitaarwedstrijd en veroverde daarmee een plekje op Eric Clapton’s prestigieuze Crossroads Guitar Festival. Sindsdien ging het hard; vorig jaar bracht Ryan zijn derde album uit en de lovende recensies vliegen hem om de oren. Zijn uitmuntende gitaarspel, zang en songwriterskills zijn een absolute aanrader voor elke bluesrockliefhebber.

THE BLUEBIRDS
The-BlueBirdsLos van elkaar zijn Elske DeWall, Krystl en Rachèl Louise al hele goede zangeressen, dus wanneer je ze bij elkaar zet, kan het alleen maar beter worden! De drie dames gaan tegenwoordig naast hun solocarrières door het leven als de gelegenheidsformatie The Bluebirds. De dames kwamen bij elkaar en het klikte en de stemmen pasten binnen het country-americana-hoekje perfect bij elkaar. Gevolg: mooie liedjes, mooie covers, mooie theatertour! Voorlopig blijven The Bluebirds naast hun solowerk gewoon bij elkaar en dus staan ze nu ook live op Ribs & Blues!

BARRENCE WHITFIELD & THE SAVAGES
Barrence-WhitfieldBarrence Whitfield en zijn band The Savages omschrijft zijn geluid als rockabilly, roots, jump blues, funk en zichzelf als soulzanger/entertainer. De soul-screamer in de geest van Little Richard, Wilson Pickett en Solomon Burke heeft een paar ongelooflijk sterke longen, grenzeloze energie en ongeëvenaard enthousiasme waarmee hij zijn publiek wil entertainen.

DOUWE BOB
douwebob3421-BorderMakerDouwe ‘Bob’ Posthuma is een geboren en getogen Amsterdammer. Op zijn zesde krijgt hij zijn eerste pianoles en als hij veertien jaar oud is, voegt hij hier gitaar en zang aan toe. Het maken van muziek leert Douwe van zijn vader, Simon Posthuma. Hij begint zich volledig op een carrière als singer-songwriter te richten en aan zijn eerste album. Daarin hoopt hij vooral zijn eigen, country-achtige stijl en manier van schrijven naar voren te kunnen brengen. Hij wil zijn eigen muziek kunnen maken en is daar zoals we nu weten helemaal in geslaagd. Songfestival, Edison, ontelbare live optredens waaronder Pinkpop en voortdurend duikt hij op in radio en TV shows. Douwe Bob; alleskunner met roots!

TEN YEARS AFTER
16718331967_e260aae838_oDe legendarische Britse band die in augustus 1969 een verbluffend optreden tijdens het Woodstock Festival neerzette, vierde in 2017 het 50-jarige jubileum met ‘A Sting In The Tale’, het laatste nieuwe studio-album. Zanger/gitarist Alvin Lee is er niet meer bij maar met Marcus Bonfanti in de gelederen is de band verrassend sterk gebleven. Van Alvin Lee die ruim vijf jaar geleden overleed, weten we dat zijn allerlaatste en zeer gedenkwaardige optreden plaatsvond tijdens Ribs & Blues 2012!! Bonfanti erkende dat het een heel bijzonder moment was toen hij hoorde dat hij werd uitgekozen om in de voetsporen van Alvin Lee te treden en zijn plaats in de band mocht overnemen. Dit wordt dus een hele bijzondere gig voor TEN YEARS AFTER én Raalte.

Het terrein gaat op zondag 20 en maandag 21 Mei open om 13:00 uur.

Tijdens dit festival in de buurt camperen of in een hotel overnachten? Klik de Stay Or G0 link voor meer info.

Ribs en Blues zet samenwerking met TCR pendelbussen in richting Zwolle en Deventer. Info? Klik hier.
De kosten zijn € 7,50 voor een enkele rit. Direct reserveren? Boek je ticket door HIER te klikken.

Locatie festivalterrein:

De Domineeskamp
8102 CC Raalte

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: