JW Roy & The Royal Family – A Room Full Of Strangers – Een Bijzonder Album

Album: A Room Full Of Strangers
Artist: JW Roy & The Royal Family
Record Label: Royal Family Records
Release Date: 27/11/2017

Recensie: Roelf Rozema

De najaar/wintertour is halverwege. Nummer 11 op de AltCountry lijst, nummer 4 op de EuroAmericana lijst. Een bijzonder album, een bijzondere band.
A-Room-Full-Of-Strangers-940x839Alsnog aandacht voor dit album. Waarom ? Omdat het onder aandacht te brengen van diegene die de release van het album hebben gemist.
JW Roy & The Royal FamilyWe hebben te maken met het puikje van de Nederlandse Americana. The Royal Family bestaat uit Roel Spanjers (keyboards), ook co-writer van enkele nummers, Cok van Vuuren (snaren), Judith Renkema (bas) en Rob Wijtman (drums).
“Gastmuzikanten” zijn; Lea Kliphuis, Ilse DeLange, Michael Prins, Tangerine en….broer Jeroen Roy, allen vocalen en Joost van Es (viool).

Na jaren succesvol Nederlandstalig repertoire te hebben gebracht, is er in 2015 (‘Dry Goods and Groceries’) met The Royal Family voor Engelstalig zingen gekozen en dat is een goede keuze. Het past bij de nummers en het is tijd om de vleugels internationaal uit te slaan.

De onderwerpen zijn “uit het leven gegrepen”; verlies, dromen, passie. Uiteindelijk positief. Eigen, nieuwe nummers en slechts één cover van JW’s held, Townes Van Zandt (‘To Live Is To Fly’).

Opener ‘Blue Sunrise’ is een vrolijk, “my golden days are all around me” nummer. Fijne piano, fijne gitaar.
Het stuwende ‘Don’t Walk Out On Me’, de diepte in, onheilspellend, voodoo.
Broer Jeroen zingt mee in ‘Broke Brothers’, een indrukwekkende ballad over hun ouders. “Daddy gave us shelter from the rain, Mom really gave us too much love”.
‘Keep It Simple’, met de vocalen van Lea Kliphuis, mooi in balans met JW. Up tempo, simpel, maar pakkend en natuurlijk een goed advies.
597A3705-BorderMakerDan de enige cover op dit album – JW op het lijf geschreven – van zijn grote voorbeeld Townes van Zandt, ‘To Live Is To Fly’. Heerlijk, diep, gevoelig en in balans met Ilse de Lange in ‘We’re Still Here’. Roel Spanjers is een songwriter en dat bewijst hij hier weer; ‘All Of My Dreams’, een prachtige slow, soul-ballad.
Dan volgt het, in Charlie Daniels-achtige stijl – inclusief viool – rockende ‘Right Or Ride Along’, met een stuwende rol van gitarist Cok van Vuuren. We rocken door met ‘Are You Ready’.
Eén van de hoogtepunten van het album is ‘Kind Of Blue’, met de vocale, ondersteunende bijdrage van Michael Prins.
‘Riddle Of The Sands’, tekst geschreven door Spanjers, harmony-zang van Tangerine, een fijn nummer met halverwege bij de solo, een verrassende tempo-vertraging, een bijzondere vondst.
Het album sluit af met een ode aan JW’s onlangs overleden vader, ‘Big Chief’. Klein gehouden met piano en viool, vanuit het hart gezongen, indrukwekkend “the touch of his hand” ….

Een gevarieerd album. Uit het hart, met teksten die raken. On-Nederlands goed qua sfeer, taal en accent. Americana, een vervelende genre aanduiding, ik weet het, maar het zit er allemaal in…. country, folk, blues, soul.

JW Roy & The Royal Family toeren nog een half jaar door Nederland in 2018. Nog niet gezien, gehoord ? Mis hen niet. Want live komt de muziek nog meer tot z’n recht en spontane acties zijn zeker niet uitgesloten. Zoals Roel, die achter het kerkorgel plaatsneemt en JW die zingt vanuit de kerk.
Garnwerd 13-5-2017 ‘Feel Like Going Home’

Tracklist:
Room Full Of Strangers

 • Blue Sunrise
 • Don’t Walk Out On Me
 • Broke Brothers
 • Keep It Simple
 • To Live Is To Fly
 • We’re Still Here
 • All Of My Dreams
 • Right Or Ride Along
 • Are You Ready
 • Kind Of Blue
 • Riddle Of The Sands
 • The Big Chief

Wil je ook eens JW Roy & The Royal Family live zien optreden klik dan hier voor het tourschema.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: