Het is bijna zover…..de 24e editie van Culemborg Blues!

Het is bijna zover…..de 24e editie van Culemborg Blues laat nog maar een kleine twee weken op zich wachten!
Het bluesfestival dat ooit begonnen is als lokale kroegentocht, is inmiddels uitgegroeid tot een van de grotere openlucht bluesfestivals van Nederland. Culemborg Blues staat bij zowel bezoekers als artiesten bekend om haar gemoedelijke karakter maar ook de sfeer in de binnenstad van Culemborg wordt geroemd.

Op zaterdag 26 augustus, the day after the night before, kunnen de bezoekers genieten van diverse bands op zowel binnenpodia als op de drie buitenpodia die de Stichting Culemborg Blues op zal stellen. Grote namen als Thorbjorn Risager & The Black Tornado (DK), Laurence Jones (UK) maar ook de winnaars van de Dutch Blues Challenge Detonics staan natuurlijk op het grote podium geprogrammeerd. Het Five Stars Stage biedt het podium aan o.a. T-99, Ramblin’ Dog en Sugar Queen & The Straight Blues Band (USA\BE).

Hoofdpodium
14:00 – 15:00 uur Brothers La Porte & Guests
Johnny LaPorteHet is inmiddels een traditie dat Culemborg Blues wordt geopend door een dino uit de Nederlands Blues scene. Dit jaar is dat niet zo, maar eigenlijk ook weer wel: Brothers Laporte & Guests. Kern van de band zijn Guus en Johnny Laporte.
LaPorteDe broers staan eind jaren ’60 voor het eerst samen op het podium als Johnny wordt meegevraagd met de Oscar Benton Bluesband waar Guus al een poos in speelde. Eerst als gitarist, later op de bass. Begin jaren ’70 wil Oscar solo verder en gaat de band verder als ‘The Barrelhouse Bailey Blues and Boogieband’. De rest is geschiedenis. In Culemborg spelen als gasten o.a. Erwin Java en Tenny Tahamata mee, niet te missen dus!!!

15:30 – 16:30 uur Detonics
DetonicsAls Detonics speelt, ontstaat er beweging. Zelfs de ferventste bankhanger kan de energieke 50-er jaren West Coast blues niet weerstaan.Creatieve, explosieve muziek zonder te veel in te boeten op de originele 50-er jaren West Coast sound.A shot full of West Coast Blues
Zodra Detonics speelt, ontstaat de sfeer van prostitutie, illegale casino’s, zelf gestookte whisky en Al Capone. De rauwe, ongepolijste stem van zanger Kars van Nus gecombineerd met de jazzy gitaarsounds van Jeremy Aussems en de gierende Hammond van Raimond de Nijs. De ritmesectie bestaat uit Mathijs Roks op drumms en Rene Leijtens op de up-right bass.

17:00 – 18:00 uur The Grand East
27087381891_e10f86d61d_oBovenop het vuurwerk van de plaat doen The Grand East er live altijd nog een schepje op, als het kan. Maar ze kunnen ook terug schakelen, als het moet. Soms strak rechtdoor, soms uit de bocht. Soms over de snelweg, soms de toeristische route. Ze kunnen het overal. Ga ze zien, ga ze horen, het is alle moeite waard. The Grand East! Overigens bevonden die podia zich niet alleen in kroegen. Zo ongeveer elk poppodium dat Nederland rijk is werd aangedaan, Paradiso, Melkweg, Patronaat en twee aftershows van Bob Dylan in de HMH en in de Melkweg waar een tweede plaats werd behaald tijdens de SENA Performers Awards. Maar ook Noorderslag, Paaspop, Ribs & Blues en de Zwarte Cross staan op hun palmares.

18:30 – 19:30 uur Robert Jon & The Wreck
Robert JonDe muzikale reis van deze uit de US afkomstige band begint in februari 2011 als ze hun eerste cd, ‘Fire started’, uitbrengen. Een bluesrock plaat met country en classic rock invloeden, ze doen veel live ervaring op tijdens de tour door de Verenigde Staten die volgt om de cd te promoten. Tijdens de Orange County Awards winnen ze de award voor ‘Best Live Band’ en werden ze genomineerd in de categorieën’Best Rock’ en ‘Best Blues’.Soms doet hun oeuvre denken aan The Allman Brothers, soms aan Rival Sons. Een ballad naar de countryrock, maar alles in een bluesy jasje. Laat je verrassen door deze bijzondere band die niet zo vaak in Nederland te zien is!

20:00 – 21:00 uur Guy Verlinde & The Houserockers
Guy VerlindeGentenaar Guy Verlinde is geen onbekende in Culemborg. Met de Mighty Gators speelde hij tijdens de Culemborg Blues Night (2011) en op de edities 2011 en 2013 van Culemborg Blues. Verlinde ontbolsterde zich na jaren van hard werken tot de nieuwe blues-trots van België. Geïnspireerd door zijn vele blueshelden ontwikkelde hij zich tot een zeer begenadigd harmonica & slidegitarist. Hij bracht 9 langspelers uit in evenveel jaar, terwijl hij non-stop in binnen- en buitenland toert met zijn Mighty Gators, the Houserockers, One Man band of met zijn educatieve voorstellingen. Het klinkt als een stoffig cliché maar Guy Verlinde is met voorsprong “the hardest working performer” van de Belgische blues scène. In 2011 nam Guy Verlinde zijn Hound Dog Taylor hommage-album op, in 2017 verscheen het album ‘How How How’ met allemaal eigen songs binnen dezelfde traditie, de sound en energie van Hound Dog Taylor. Guy wordt begeleid zijn Houserockers t.w. Richard van Bergen op gitaar en Erik Heirman op drumms.

21:30 – 22:30 uur Thorbjorn Risager & The Black Tornado
RisagerThorbjorn Risager & The Black Tornado worden in een juryrapport omschreven als een combinatie van Robbert Cray, Walter Trout en Joe Bonamassa. Met een unieke collectie blazers laat hij niet alleen Rhytm’ n Blues, maar ook funk en jazz en met emoties doordrenkte soul horen; een duizendpoot met een Gibson-gitaar. Na zijn conservatorium opleiding in Kopenhagen richtte Thorbjørn Risager in 2004 zijn begeleidingsband op. Niet op lang daarna verscheen de eerste cd: Live 2004. Awards en onderscheidingen stroomden binnen. Twee jaar op rij de ‘Best Danisch Blues Album Of The Year’. In 2017 kwam het 11e album ‘Change My Game’ uit dat onder bijzonder goed ontvangen werd door de internationale pers.

23:00 – 00:30 uur Laurence Jones
20303390753_2c39069311_oLaurence Jones heeft in zijn relatief korte loopbaan een behoorlijke reputatie opgebouwd. Zo sleepte hij o.a. 3 keer de titel “Young Artist of the Year” (2014, 2015, 2016) en de “Guitarist of the Year” award (2016) bij de British Blues Awards binnen. In 2015 vertegenwoordigde Laurence de UK tijdens de European Blues Challenge. Naast invloeden van Walter Trout zijn ook duidelijk de klanken van Gary Moore, Rory Gallagher en Albert Collins te horen. Laurence was in 2016 al in Culemborg voor de Culemborg Blues Night. Mocht je het gemist hebben, dit is de herkansing. Dit keer op het hoofdpodium en met Gregg Smith op bas en Bennet Holland op toetsen.

Five Stars Stage
14:30 – 16:00 uur Kids In The Blues
logo-Kids-in-the-Blues-e1462345641928-369x350
Kennisoverdracht van ervaren muzikanten aan jonge muzikanten en de kans een keer op te treden voor publiek is belangrijk om de Blues en muziek in het algemeen te stimuleren. In 2005 is hiervoor het project ‘Kids In The Blues’ in het leven geroepen. Telkens opnieuw blijkt dat de regio rijk aan talent is. Het publiek bewijst op haar beurt ieder jaar weer dat zij deze culturele rijkdom zeer waardeert. Daarom is het eerste tijdslot op de Five Stars Stage voor ‘Kids In The Blues’ gereserveerd. Jong Talent van Kunst Educatie Culemborg (KEC) krijgt hiermee de gelegenheid om wat tijdens muzieklessen en workshops is geleerd in de praktijk te brengen. Dit jaar is de BandBootcamp ook opengesteld voor de oudere jongere.

16:30 – 17:30 uur Scrappy Tapes
Scrappy TapesJochen Degryse en Matthias Van Snick vormen samen Scrappy Tapes. Met winst in de muziekwedstrijden ‘Verse Vis’ en ‘Jonge Wolven’ en met een finaleplaats in ‘De Beloften’ en ‘Het Groot Geweld’ging de bal definitief aan het rollen. Inspiratie voor hun vintage swamp-garage-roots-blues sound halen ze uit de blues van de jaren ’30 en de rockabilly van de jaren ’50 en ’60.

18:00 – 19:00 uur Ramblin’ Dog
Ramblin' DogRamblin’ Dog, is een opvallende en verrassende verschijning in de Nederlandse scene. De vier muzikanten, met een vracht aan muzikale ervaring, brengen ingetogen én swingende, maar vooral met passie gespeelde Blues.De band zorgt voor kippenvel én losse heupen! Bluesy stemmen, bluesharp, gitaren, bas en percussie zijn de ingrediënten voor een gevarieerde sound en naast eigen composities spelen zij op geheel eigen wijze nummers van onder andere: JJ Cale, Eric Bibb, Eric Clapton, Big Daddy Wilson, Robert Johnson, Matt Anderson e.a. Een mix van diverse stijlen. Van slow tot opzwepend. In 2016 won Ramblin’ Dog de publieksprijs tijdens de Dutch Blues Challenge!

19:30 – 20:30 uur Sugar Queen & The Straight Bluesband
33899790435_dde2a31b57_oDe Sugar Queen & the Straight Blues Band is een Belgisch-Nederlandse bluesband met de Amerikaanse Michele Denise als frontvrouw. De band brengt een breed palet aan emoties en blues stijlen, waarbij verloren liefdes, onrecht, successen en mislukkingen de revue passeren. Straight Blues.Een deel van de Straight Blues Band stond in 2013 al op Culemborg Blues. Bassist Ronald Burssens, gitarist Andy Aerts en drummer Dominique Christens maakten namelijk ook deel uit van The Bluesbones. Jean Raven (The Ampshakerz en Jumpin’ Joe) en Wim Heirbout (The Gentlemen of Nerve, The Hidden Charms, Kingsize) maken de band compleet.

21:00 – 22:00 uur Jan Gerfast band
Jan GervastJan Gerfast is geboren en opgegroeid in het Zweedse Osby. In het begin van de jaren ’80 speelde Jan in veel verschillende Zweedse bands en toerde met internationale artiesten als ‘Uncle’ John Turner, ‘Big’Joe Turner, Angela Brown, Junior Wells, Willie ‘The Touch’ Hayes en Erin Jaimes.De Jan Gerfast Band draait al lang mee in de internationale blues en rock scene en na meer dan 3000 optredens kroegen, jazzclubs en blues festivals in heel Europa is eindelijk ook Culemborg Blues aan de beurt.

22:30 – 23:30 uur T-99
597A5372-BorderMakerRootsrocktrio T-99 uit Amsterdam staat al meer dan vijftien jaar aan de top van de Europese alternatieve rootsrock. De band bestaat uit Mischa den Haring (zang/gitaren), Martin de Ruiter (zang/drums) en Donné la Fontaine (contrabas/slaggitaar). Tezamen drie rock-‘n-roll- vrijbuiters, die graag aan de dwangbuizen van de internationale muziekpolitie wensen te ontsnappen. Met hun eclectische mix van rock ‘n roll, blues, country, surf en soul heeft T-99 zich sinds 1999 bewezen als een constante factor van hoge muzikale kwaliteit op (pop-)podia en festivals in Europa en de V.S. De band speelde onder meer op Noorderslag, North Sea Jazz Festival, Latitude (UK), Popkomm (DE), Belgium Rhythm & Blues Festival (BE), Zwarte Cross en Eurosonic.

Café de Mart
15:30 – 17:30 The Bugaboos (binnenpodium)
BugaboosHet is niet eenvoudig om deze band voor te stellen in een paar woorden. Dit zou een inbreuk zijn op de kwaliteiten die deze Belgische Blues/Bluesrock band in huis heeft. De band werd opgericht in 2006, de muzikanten zijn allen afkomstig uit de regio Antwerpen waar zij jaren aan hun specifieke sound en stijl werkten. Zij brengen zorgvuldig gekozen bluessongs, aangepast en gemoderniseerd tot een eigen Bugaboos geluid. Ze durven af te dwalen van de meest bespeelde wegen en loodsen zo de verschillende stijlen van de Rhythm & Blues naar de 21ste eeuw.

Brasserie het Kasteeltje (binnenpodium)
21:00 – 23:00 uur Fabian Schrama
Fabia-Schrama-Spittin-Blues-Tour-clean-670x350De muzikale roots van Fabian liggen bij de blues, hij laat zich inspireren door grootheden als Mississippi John Hurt, Muddy Waters, R.L. Burnside en vele anderen die de blues gevormd en gekneed hebben. De temperamentvolle blues van de in Spanje geboren Fabian was al eerder te horen tijdens zijn deelname aan programma’s als ‘De Beste Singer Songwriter van Nederland en De Wereld Draait Door. Ook verzorgde hij onder andere het voorprogramma van Eric Bibb, één van zijn grote helden waar hij uiteraard ook werk van covert tijdens de Spittin Blues Tour!

Tollenstraatpodium
15:00 – 17:00 uur Swing Supply
SwingSupplyMidden 2016 besloten twee bekende iconen uit de Nederlandse Rock & Roll scene, Coen Molenschot (drumms) en Dick Elsendoorn (boogiewoogie piano), dat het tijd was voor verandering. Pure Swing, Blues en Rock & Roll met een nieuw geluid. Al snel kwamen zij in contact met bekende namen uit de rock wereld zoals gitarist Cees Verhoeks, saxofonist Eric van den Nieuwenhof, bassist Arno Vervest en zanger Rob van der Drift. Zij nemen je mee terug naar de jaren vijftig zoals nooit tevoren! Met zes man sterk vormen zij de swingende band die garant staat voor een knallende show met de ultieme mix van swing, blues & rock & roll waarbij Louis Jordan, Brian Setzer, Tom Jones, Elvis Presley, Little Richard en Bill Haley sterk vertegenwoordigd zijn.

18:00 – 20:00 uur John Frick Band
John-Frick-band-2017-foto-Cobie-Damen-670x350The John Frick Band is een 5-koppige band, gevestigd in Den Haag, gericht op het uitvoeren en opnemen van originele muziek die stevig in de traditie van de Blues en Rhythm & Blues is geworteld. De bandleden zijn de Engelstalige (uit Zuid Afrika afkomstig) John Frick (vocals/(slide)gitaar), Tom Moerenhout (sax/percussions), Leo Birza (vocals/keys), Michel De Man (drumms) en Nico Hart (backing vocals/bass). De band is sterk beïnvloed door klassieke blues-legendes zoals Elmore James, Muddy Waters, Bo Diddley en Freddy King. Ook hoor je de invloed van Amerikaanse en Britse blues gitaarhelden als Peter Green, Rory Gallagher en Jimmie Vaughan. Inmiddels heeft de band 3 albums opgenomen die op het Blueshine record label zijn uitgebracht.

21:00 – 23:00 uur Living Room Heroes
livingroom4915Living Room Heroes is de veelbelovende nieuwe Nederlandse Southern Soul band en maakt een onvervalste vorm van soulvolle Americana. Muzikanten, die met groot gemak en vooral plezier tijdens hun live-shows, hun enthousiasme en improvisaties laten zien en horen. Het warme, relaxte & soulvolle geluid roept herinneringen op aan mooie avonturen. Op pad gaan over de eindeloze vlaktes van het Amerikaanse continent. Je beleeft nieuwe avonturen op mooie dagen, dagen waarbij het leven je toelacht. Het zijn Days Well Spent!

Italiaans restaurant Il Monello (Varkensmarkt binnen)
19:00 – 21:00 uur Teed Up Bluesband
teed-up-1024-e1496307937148-670x350Teed Up Blues Band uit de UK staat voor meer dan 100 jaar podium ervaring. Ze deelden het podium onder andere met Albert Collins, David Gilmour, The Pretty Things, The Producers en Eric Bibb. De Teed Up Blues Band beperkt zich niet tot een Blues stijl. Het repertoire gaat van de Louisiana Swamps tot de straten van Chicago en weer terug. Teed Up is oude jazz term voor iemand die zich opgedoft heeft en klaar is voor de toekomst. Dat gaan ze hopelijk ook in Culemborg bewijzen….

Blokkenschema uitprinten? Dat kan, klik HIER.

Culemborg-Blues-2017

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: