King of the World: from Cincinatti to Amsterdam

King Of The World speelde op zondag 2 Oktober in de North Sea Jazz club – Amsterdam. Een verslag van Ton Kok met foto’s van Ton Dontje

Afgelopen zondag was er weer eens een goede reden om af te reizen naar de North Sea Jazz Club, te weten de cd presentatie van het nieuwe album van King Of The World, getiteld Cincinatti. Nu ben ik wel eens eerder op een zondagavond in de club geweest en toen was het niet best gesteld met het bezoekersaantal, maar daar hoefde ik me deze keer geen zorgen over te maken, de zaak was heel goed gevuld. Het publiek is hier altijd zeer enthousiast en bewees ook weer dat het weet wanneer er gepraat kan worden en wanneer er geluisterd moet worden. Als vanouds was ook het geluid weer dik in orde.
dsc_4322
Kort na negen uur komen Ruud Weber (bas/zang), Erwin Java (gitaar), Fokke de Jong (drums/achtergrond zang) en Govert van der Kolm (toetsen/achtergrond zang) het podium op met in het kielzog de BP Horns, de driekoppige blazerssectie, bestaande uit Peter Lieberom (sax), Bert Pfeiffer (trombone) en Ramses Helmus (trompet).
d20_3464
Men ging meteen voortvarend van start met het al wat oudere “Messing With My Mind”. Af en toe kregen de blazers een nummertje rust, maar in verreweg de meeste nummers waren ze van de partij. Saxofonist Peter Lieberom kreeg ook de nodige soloruimte, maar het meeste solowerk lag toch bij gitarist Erwin Java en toetsenist Govert van der Kolm.
d20_3452
Van de nieuwe cd werden tien nummers gespeeld, terwijl met het eerdergenoemde “Messing With My Mind” en “Bluesified” ook wat oudere nummers de revue passeerden. Overigens staan deze twee nummers wel als bonustracks op de vinyl versie van het album.
dsc_4329
Van enige spanning of zenuwen voor de cd presentatie was nauwelijks iets te merken. Er werd met veel plezier en vakmanschap gemusiceerd en na elk nummer viel een enthousiast applaus de band ten deel. Het publiek kreeg een stevig stukje bluesrock voorgeschoteld met daarbij een portie soul en zelf onvervalste rock ‘n’roll met “Better Luck Next Time”.
d20_3499
Op het schijfje staat ook een fraai duet met zangeres Cheryl Renee. Zij was niet van de partij in de North Sea Jazz Club, maar niet getreurd ….. onze nationale blues trots Tineke Schoemaker verving haar met verve.
dsc_4370
Het was weer even een kippenvelmomentje om Tineke en Ruud samen de bluesballad “Hurt So Bad” te horen zingen. Hier bleef het niet bij, want Tineke bleef ook de rest van de set op het podium. “”Going Down”, “Somebody Will Know Someday”, met een prachtige trompetsolo van Ramses Helmus en de Junior Wells klassieker “Little By Little” zorgden voor een heerlijk slot van deze happening.
dsc_4400
In dat laatste nummer werden nog even alle remmen losgegooid en kregen we nog een explosieve apotheose voorgeschoteld. Vurige solo’s en top harmoniespel tussen Erwin en Govert, het kon niet op.
d20_3500
Na afloop kregen de muzikanten nauwelijks de tijd om even op adem te komen. De cd’s en LP’s gingen als warme broodjes van de hand en er moesten nog heel wat handtekeningen gezet worden door de muzikanten.

King Of The World heeft met Cincinatti en prima product afgeleverd, dat de komende maanden met een uitgebreide promotietournee door Nederland onder de aandacht gaat brengen en begin volgend jaar is Duitsland aan de beurt.

Setlistkotw-schedule

Messing With My Mind
Murder In The First Degree
Bluesified
Heart And Soul
Better Luck Next Time
She’s Alright
Howling Dog
Voodoo
World Is on Fire
Same Old Trouble
Life In The Fast Lane
Hurt So Bad *
Going Down *
Somebody Will Know Some Day *
Little By Little *

* met Tineke Schoemaker
dsc_4310
d20_3456d20_3517
dsc_4331
dsc_4336dsc_4377

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: