North Sea Jazz Club gaat door met succesvol “Lijstje van Johan”

Na een eerste seizoen bluesconcerten op het “Lijstje van Johan” in de North Sea Jazz Club, staat er alweer een nieuwe lievelingslijst met concerten klaar. Tijdens de zomer en in het nieuwe seizoen krijgen we blues uit alle windstreken in de club. En als we even terug kijken wat we tot nu toe voorgeschoteld hebben gekregen, wordt het weer en veelbelovend bluesjaar in de Amsterdamse muziektempel op het terrein van de Westergasfabriek. Zo maakten reporters van The Blues Alone? al in 2013 kennis met de muzikale kwaliteiten van de programmeurs van de NSJ-Club met prachtige optredens van The James Hunter Six en Sherry Dyanne die een heerlijke jazzy ode aan The Rolling Stones bracht. Met het optreden van The Holmes Brothers waren we overtuigd dat de North Sea Jazz Club een unieke plek zou worden waar we van een brede varieteit aan roots-muziek stijlen kunnen genieten. En zo opende Big Pete met de tukse jazz vocaliste Kursu Dönmez  het -op voorhand al- indrukwekkende bluesjaar 2014. En dat jaar is inmiddels halverwege! Met indrukwekkende hoogtepunten als die van de ‘King of Beale Street’, Preston Shannon, of de zoon van de -in 1982 overleden Muddy Waters, Mud Morganfield, die er voor zorgt dat je zijn vader nooit zult vergeten. Of wat denk je van het waanzinnige optreden van Engelands beste hedendaagse blues-artiest, Ian Siegal die met zijn nieuwe nederlandse band de show stal.  De laatste show die wij mee mochten maken was het eenmalige optreden van, de van Servische afkomst, in Nederland opgeleide en -nu- in de USA furore makende gitaarvirtuoze Ana Popovic, die met een mix van blues, soul, funk en jazz een weer volle North Sea Jazz Club deed dansen. Je kunt je voorstellen dat wij dus -nieuwsgierig als we zijn- besloten om neerlands blues-orakel Johan Derksen zelf eens te vragen waarom hij zijn echte passie, blues en americana, zo uitbundig in de North Sea Jazz Club etaleert. En op die vraag, en nog een aantal andere, kregen we ook nog eens antwoord. [Lees hiertoe ook ons exclusief interview met Johan Derksen in het Kurhaus tussen de WK-voetbal-perikelen door- red.] Johan Derksen  zal -in veel gevallen- alle artiesten zelf aankondigen en jullie -voor zover nodig- overtuigen van zijn eigen passie: The Blues !!

Maar goed, genoeg in het verleden gekeken. Wat biedt Derksen ons het komend half jaar: Welnu, Johan Derksen selecteerde niet alleen blues van bakermat Amerika, maar ook uit acts uit Denemarken (Thorbjørn Risager & The Black Tornado) en Duitsland (Big Daddy Wilson). Daarnaast varieert het programma van bluesrock van Royal Southern Brotherhood tot rockabilly van The Paladins, folky blues van Matt Andersen en zuivere blues van down South van Lucky Peterson en Dr. John & The Nite Trippers. Als wij van The Blues Alone? specale tips zouden mogen geven (en dat is alleen voor diegenen die echt niet kunnen kiezen, want eigenlijk zijn alle optredens even interessant) dan zouwen we willen wijzen op de Royal Southern Brotherhood met de fameuze Cyril Neville, welbekend van de gelijknamige Neville Brothers en die met grootheden als Bob Dylan heeft gespeeld. Maar ook de jonge Joann Shaw Taylor uit de nieuwe generatie Engelse bluesmuzikanten. En over eén van Derksens favorieten, Jimmy Lafave, zou ik willen volstaan met: ‘ga maar gewoon eens luisteren”. Kenny Wayne Shepherd en Dr. John hoeven eigen niet eens genoemd te worden. Het spreek van zelf dat dergelijke namen op jullie eigen lijstje behoren voor te komen.
kebmo
De aftrap van het nieuwe lijstje werd onlangs gegeven door de onverwoestbare Paladins, waar veel liefhebbers getuige van waren. Op 3 augustus wordt het Lijstje door Lucky Peterson vervolgd. Maar ook buiten “Johan’s Lijstje” programmeert de North Sea Jazz Club blues, zoals  –op dinsdag 29 juli- Keb’ Mo’.  Singer-songwriter en gitarist Keb’ Mo’ put voor zijn muziek uit de rijke Afro-Amerikaanse muziekgeschiedenis, waarbij vooral het verhalende aspect en de kracht van het liedje belangrijk eflyer Lijstje van Johanzijn. In de blues van Keb’ Mo’ is de geest terug te vinden van de legendarische bluesman Robert Johnson, maar zijn stijl bevat ook soul- en folkelementen. Kortom, ook in de vakantie-periode is het volop genieten geblazen.

Het Lijstje van Johan 2014 – deel 2
vr 18 jul – The Paladins
zo 3 aug – Lucky Peterson
vr 5 sep – Royal Southern Brotherhood (Cyril Neville)
zo 7 sep – Thorbjørn Risager & The Black Tornado
za 4 okt – Joanne Shaw Taylor
wo 8 okt – Matt Andersen
do 9 okt – Jimmy LaFave
do 30 okt – Stevie Nimmo & Danny Bryant
do 13 nov – Kenny Wayne Shepherd
do 20 nov – Dr. John & The Nite Trippers
za 29 nov – Big Daddy Wilson

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: