Willy DeVille, Mister Heart & Soul leeft voort in muziek en woord

Door: Giel van der Hoeven

‘Unplugged in Berlin 2002’ is de naam van de ‘nieuwe’ Willy DeVille CD. Een akoestisch trio optreden van Willy DeVille samen met bassist David J. Keyes en pianist Seth Farber. Al jaren lang worden deze opnamen als bootleg onder de fans verspreidt, maar het Keulse label MEYER RECORDS  brengt de professionele opnamen nu ook officieel uit. Mister Heart & Soul klonk destijds zuiver en soulful als nooit tevoren – de meester op zijn best.


Cover photo © Diethard Küster | MEYER RECORDS no 176
(CD), no 177 (Audiophile 2 LP – 180g Vinyl)

Verwacht geen ‘hits’ op Unplugged in Berlin 2002  – welke DeVille trouwens voornamelijk in Europa had – die staan wel weer op de eerder in dit jaar uitgebrachte CD ‘Come A Little Bit Closer – the best of’. Want Willy DeVille mag dan inmiddels ruim twee jaar zijn overleden, Mister Heart & Soul leeft voort in muziek en woord. En terecht! Want hij heeft zowel met Mink DeVille als Willy solo als met zijn akoestische trio’s zoveel schitterende muziek gemaakt, dat is eigenlijk onbeschrijfelijk. Willy DeVille (1950-2009) was één van de beste Amerikaanse songschrijvers van zijn generatie. In zijn composities creëerde hij een rijke mix met invloeden uit de blues, rock, cajun, latin, country en nog veel meer muziekstijlen waarbij hij zijn roots nooit verloochende. Hij was ook een volleerde live performer met stijl, uitstraling en aanwezigheid die weinigen konden evenaren. Op dit album staat een prachtige verzameling songs die behoren tot het Amerikaanse culturele roots erfgoed. De instrumentale line-up van ‘Unplugged in Berlin 2002’ bestaat uit piano, contrabas, dobro, akoestische en elektrische gitaren, wat zorgt voor een intieme sfeer. Maar het belangrijkste ‘instrument’ is Willy’s unieke en onvergetelijke stemgeluid. De rauwe romanticus kon behalve dat hij een zeer emotionele musicus was ook vaak humoristisch en cynisch zijn. Willy is ook altijd een goede verhalenverteller geweest, maar tijdens dit concert uitgevoerd in Berlijn, was hij zelfs ongewoon spraakzaam. Bijna elk nummer heeft zijn eigen anekdote, vertelt met de bekende DeVille kwinkslagen. Meer dan de moeite waard.

Cover photo © | EAGLE RECORDS (CD) No: EAGCD442

Een andere kant van de flamboyante Willy DeVille is te horen op Come A Little Bit Closer – the best of.  Deze live compilatie werd in mei van dit jaar uitgebracht door EAGLE RECORDS  en bevat soundboard tracks die afkomstig zijn uit optredens variërend van Amsterdam in 1977, concerten in Nijmegen en Montreux in de jaren ’80 en ’90 én in de 21e eeuw, concerten uit Berlijn en terug naar Amsterdam in 2005. Ook dit album geeft een waarheidsgetrouwe weergave van hoe goed Willy DeVille was als zowel songwriter, zanger en performer! Hier hoofdzakelijk met zijn Mink DeVille Band die door de jaren heen uit louter klasse muzikanten bestond. En ook zij dragen allemaal Willy nog steeds een warm hart toe, getuigen de ‘Willy DeVille Memorial Concerts‘ die sinds zijn dood jaarlijks plaats vinden in B.B. Kings Bluesclub & Grill in New York City. De man was uniek in zijn soort, en dat mag (moet) nog steeds worden gehoord.


photo © | GILLESPY 2006 The Blues Alone? meets Willy DeVille & David Keyes at Luxor Rotterdam 311006

Blijf ook op de hoogte van Willy en Mink DeVille nieuws via het blog Willy DeVille International Fans,  Just Your Friends.

 

 

Tracklisting ‘Unplugged in Berlin 2002’
01. Betty And Dupree 02. It’s Too Late She’s Gone 03. Spanish Harlem 04. Trouble In Mind 05. Storybook Love 06. Big Blue Diamond 07. Shake Sugaree 08. Let It Be Me 09. This Is The Way To Make A Broken Heart 10. Introduction Of The Band 11. Hound Dog 12. Junker’s Blues 13. You Better Move On 14. Since I Met You Baby 15. I’m Blue So Blue 16. Keep A Knocking – Sea Cruise 17. Shake Rattle And Roll 18. Heaven Stood Still

Luister naar fragmenten van dit album.
O.a. te bestellen bij: www.bol.com

Tracklisting ‘Come A Little Bit Closer – the best of’
01 Venus of Avenue D [DeVille] 02 This Must Be the Night [DeVille] 03 Love and Emotion [DeVille] 04 Savoir Faire [DeVille] 05 Just to Walk That Little Girl Home [DeVille, Pomus] 06 Mixed Up, Shook Up Girl [DeVille] 07 Slave to Love [Ferry] 08 Slow Drain [DeVille] 09 Demasiado Corazon (Too Much Heart)[DeVille] 10 Little Girl [Berry, Greenwich, Spector] 11 Storybook Love [DeVille] 12 Can’t Do Without It [DeVille] 13 Hey Joe [Roberts] 14 Just Your Friends [DeVille, Nitzsche] 15 Steady Drivin’ Man [DeVille] 16 Cadillac Walk [Martin] 17 Spanish Stroll [DeVille]

Luister naar fragmenten van dit album.
O.a. te bestellen bij: www.bol.com

1 thought on “Willy DeVille, Mister Heart & Soul leeft voort in muziek en woord”

  1. Alle nummers op ‘Unplugged in Berlin’ zijn ook te vinden op de dubbelCD ‘Willy deVille in Berlin’ uit 2002 en nog eens tien andere nummers extra ook. Voor minder dan de halve prijs bovendien: € 7,99.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: