Top Bluesbands van Nederland doen Purmerend helaas niet uitlopen.

tekst en foto’s door Bert Vethaak

Zaterdag 18 september was weer de datum voor het jaarlijkse Bluesfestival Purmerend. Organisatoren Ruben & Ruben van Eet & Dansstudio Jazz Of Zo hadden weer kosten nog moeite gespaard om het crème de la crème van de Nederlandse Blues naar Purmerend te halen. Zo waren dit jaar The Veldman Brothers, King Mo en de 12 Bar Blues Band te bewonderen. Dit trio TOP bands werd aangevuld door de lokale gelegenheidsband “De Blues Makkers” en de  Purmerendse Texas Tea Bluesband.

De weersverwachtingen voorspelde niets goeds voor deze zaterdag. Waarschijnlijk daarom had de organisatie besloten het podium niet te gebruiken, de tent dicht te maken en de bands te laten spelen op het aangelegde dansvloertje. Ondanks dat het droog bleef pakte deze verandering niet verkeerd uit. Doordat het publiek zo dicht op de bands konden staan creëerde dat de sfeer van een huiskamerconcert.

Om 14.30 uur werd het festival geopend door de gelegenheidsband “De Blues Makkers”. Ik had besloten om dit optreden aan me voorbij te laten gaan en in te stromen bij The Veldman Brothers die om 15.45 uur geprogrammeerd stonden. Van kiet af aan gooide de mannen de beuk er in om 1 ½ uur later pas te stoppen. Veel werk van hun laatste 2 CD’s werd ten gehore gebracht met hier en daar een cover er tussen door. Het plezier spatte er van af en dat sloeg duidelijk over op het publiek.

De 3e act van de dag waren de lokale mannen van Texas Tea Bluesband. Zoals de naam al doet vermoeden spelen de mannen lekkere stevige Texas Blues, geënt op covers van oa SRV maar ook eigen werk. Muzikaal zat het prima in elkaar bij deze mannen en in principe gaat het daar natuurlijk ook om. De uitstraling op het podium maakte het alleen meer een luister dan ook een kijkspektakel.

Natuurlijk liep het programma uit dus eer King Mo kon starten aan hun set was het inmiddels 20.00 uur geworden. Al kwam dat ook omdat er eerst nog even ruimte gecreëerd moest worden om het Hammond van Colly op zijn plaats te krijgen. Maar toen ze eenmaal begonnen was er geen houden meer aan. Met het publiek laaiend enthousiast op 50 cm afstand zette King Mo een set neer om je vingers bij af te likken. Zelfs een gebroken basedrum pedaal kon de pret niet drukken. Gelukkig was er voor de fotograaf nog een klein plekje op het podium om nog een paar plaatjes te schieten.

Dit zelfde fenomeen deed zich voor bij de 12 Bar Blues Band. Vanaf het begin stond het publiek met de tenen tegen het “podium” aan te dringen om maar niets te hoeven missen van wat JJ Sharp en zijn mannen lieten horen. Want ook bij de 12BBB spetterde het plezier en passie van het podium af het publiek in. Dit zorgde er dan ook voor dat de aanwezige met een zeer voldaan gevoel huiswaarts konden keren.

Ik heb begrepen dat deze editie van Bluesfestival Purmerend een jubileumeditie was. Voor de hoeveelste keer dit werd georganiseerd ben ik helaas niet te weten gekomen. Wat gewoon zonde is dat er zo weinig mensen (± 200) af komen op de 3 TOP bluesbands van Nederland. Niet dat die zich er iets van aan trokken, want alle 3 de bands (maar beslist ook Texas Tea) hebben ziel en zaligheid in hun optreden gelegd. En dat is het wel aanwezig publiek beslist niet ontgaan.

 

Bekijk hier het fotoalbum van Bert Vethaak: http://jalbum.net/nl/browse/user/album/1045168/

en bezoek ook eens:

Twelve bar Blues Band
King Mo
The Veldman Brothers
Purmerend Blues Festival

Jazz Of Zo

 

2 thoughts on “Top Bluesbands van Nederland doen Purmerend helaas niet uitlopen.”

  1. Hi, ja het was een top dag vond ik ook, en eeuwig zonde van zo een lage opkomst. In noord Holland leeft de blues niet zo als in andere gebieden helaas. Ik weet dat uit ervaring omdat ik ook al vlel dingen heb geprobeerd. te prijzen is dan ook de inzet van Ruben en Ruben in deze. King mo liet een prima visite kaartje af voor den eerste maal, en ja 12 bar BLues band zijn gewoon tercht de nummer 1 b]van alle band’s in de blues.
    OKay, mooie conclusie toch, en ook het weer was nog eens aardig te noemen. grtz Frank

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: