Bluesklanken en volle glazen klinken in warm Westland

De zesde editie van de “Barre Blues” kroegentocht in Monster op zaterdag 7 mei moest het dit keer doen met één locatie minder dan voorgaande jaren. Café Overheijde in de Choorstraat was niet in het parcours opgenomen en zodoende bleven er 5 locaties en 7 podia over namelijk Café de Kleine Jan, Café de Pomp, Ojos (grote- en kleine zaal), de Noviteit (tuin- en kelder zaal) en natuurlijk de startplaats het Kerkplein. En daar was het op deze warme dag gelijk al goed toeven onder de toren van de historische kerk.

Een tent was uiteraard niet nodig zodat de Haagse band onder leiding van bluesharpspeler Tim Pfaff Smokin’ Slim & the Bad Habits direct al een zwoel zomeravond sfeertje wist te creëren. Met onder het publiek behalve de beoogde bluesliefhebbers ook toevallig langskomende fietsers en wandelende gezinnen die halt hielden voor een nieuwsgierige blik of een praatje met een bekende. In Café de Pomp was het een drukte van belang met eveneens muziek gedicteerd door de mondharmonica en ook een Haags gezelschap, Frenk & the Locals genaamd. Professional Frenk van Meeteren – die ook gitaar speelt en de zang voor zijn rekening neemt – speelt met zijn kwartet strakke groovy bluesrock, uiterst geschikt voor een gezellig bruin café. Jammer dat deze minilocatie niet over een echt buitenterras kan beschikken. De A.B. Bluesband mocht zich in Café de Kleine Jan aan het begin van de avond verhoudingsgewijs op wat minder belangstelling verheugen omdat de meeste aanwezigen zich wel op het buitenterras hadden genesteld. Hier liet men zich onder het genot van een natje wel tegoed doen aan de swingende tenorsaxklanken van Dick Wisse en de opzwepende gitaarsolo’s van Carlo de Wilde. Hij had samen met Jos Vijfvinkel de band weer nieuw leven ingeblazen door bassist Hans Willemse en voornoemde Wisse aan te trekken. De jongelingen van Unknown Roads hielden in de grote zaal van verenigingsgebouw OJOS de aanwezigen in beweging met een gevarieerde bluesshow. Het inlassen van een pauze riep bij een aantal aanwezigen echter wel vraagtekens op, zoiets komt niet ten goede aan een kroegentocht waar muzikaal de vaart in moet blijven zitten. Daarentegen wist in de kleine zaal de ouwe rot  Leon Blue uit Wichita Falls, Texas van geen ophouden. De 78-jarige ervaren boogie woogie pianist die 14 jaar lang samen speelde met Ike en Tina Turner liet zich ritmisch begeleiden door slechts één percussionist op de cajon (een soort elektronische trommelkist). Met zijn virtuoze pianospel en warme hese stem brengt hij boogie en blues ballads voor de “rednecks and roughnecks”. Was wellicht nóg beter tot zijn recht gekomen in één van de twee echte sfeervolle kroegen in deze Barre Blues Kroegentocht.

http://concertphotos.thebluesalone.nl/#195

Het inkorten van de tocht had als voordeel dat we eerder naar de thuishaven de Noviteit konden gaan waar de fitte ouwe gabbers van de F.O.G. Bluesband o.a. begeleid door het karakteristieke geluid van een hammondorgel bluesrock covers speelden op het hoofdpodium in de tuinzaal. De verrassing van de avond was typisch genoeg de bij Blues Aan Zee zo bekende band The Hellhounds in de kelderzaal van de Noviteit. De Haags.Westlandse bluesrock pretband waarvan de ritmesectie en de gitarist ook in de surfband The Tonomats zitten worden behalve zangerentertainer Anton van Meerkerk ook voorgegaan door zangeres Sarah Ockhuysen. En wat een strot heeft dit best bewaarde geheim van de Westlandse bluesscene! En ook nieuwkomer Ton van Hooft draagt vocaal en op de mondharmonica zijn steentje bij. De blues wandeltocht werd met nog één trapje op klimmen afgesloten in de tuinzaal van de Noviteit die inmiddels bomvol was gestroomd met zwetende maar genietende liefhebbers. Aan vijfmans band John the Revelator was het de eer om de slot akkoorden van deze kroegentocht te laten klinken. De Haarlemse band bestaat al meer dan 40 jaar en hun ´old man rock ´n roll´ slaat aan bij jong en oud gezien de enthousiaste reacties bij het gemêleerde publiek. De Barre Blues kroegentocht is een traditie die nog lang voort gezet kan worden maar volgend jaar hopelijk wel weer uitgebreid wordt met nog een echte kroeg. Want behalve de bluesklanken moeten de volle bierglazen traditiegetrouw ook kunnen blijven klinken!

 

Geplaatst op 8 May 2011 om 20:42 uur door Giel; Foto’s door Arjan Vermeer

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: