Finale Dutch Blues Challenge 2023 – Authenticiteit telt!

Zondag 08 Oktober 2023 jl. vond in Hotel De Rustende Jager, Nieuw-Vennep de Finale Dutch Blues Challenge 2023 plaats. Een verslag van Ton Kok met foto’s van Dick van der Wilt. Klik HIER om nog véél meer mooie foto’s te kunnen bekijken.

Afgelopen zondag was De Rustende Jager in Nieuw-Vennep weer een dag het episch centrum van de blues in Nederland. De Dutch Blues Challenge is DE gelegenheid voor ambitieuze bluesacts om zich middels een showcase te presenteren voor een groot publiek en de gelegenheid om zich aan de vaderlandse bluesorganisatoren te laten zien. Diverse winnaars zijn met grote regelmaat op binnen- en buitenlandse podia te vinden.

Ook werden dit jaar weer de Dutch Blues Awards uitgereikt.

Het begon met de uitreiking van een Award voor Ruben Hoeke en Edwin Olthof van de Stichting Muziek voor Kids vanwege hun unieke project om minder bedeelde kinderen van een gratis gitaar te voorzien. Ze reikten inmiddels al meer dan 500 gitaren uit aan kinderen.

Dutch Blues Challenge

Sem Jansen kreeg ook een dik verdiende Award voor de indrukwekkende theatervoorstelling Who the F*ck is Britt?! Een theatervoorstelling over zijn transitie van zangeres tot zanger met onder meer als doel om dit persoonlijke proces in brede kring bespreekbaar te maken. Sem stond vandaag elders op het podium en kon dus niet bij de uitreiking zijn, maar zal de Award (in ontvangst genomen door Marleen Weinholt) snel mogen ontvangen.

Dutch Blues Challenge

Hij werd de Joop Zoetemelk onder de Nederlandse bluesgitaristen genoemd, eeuwig tweede, maar net als Joop werd hij uiteindelijk toch een groots winnaar. De publieks-Award voor populairste blues-muzikant ging naar Richard van Bergen.

Dutch Blues Challenge

De Award voor jong talent ging naar Nienke Dingemans, die de prijs uit handen van mentor Bart Kamp mocht ontvangen. Deze Award biedt een stimulering voor haar grote talent, waarvan het publiek even kon genieten tijdens de jam aan het eind van de Challenge.

Dutch Blues Challenge

De Keeping The Blues Alive Award ging Blues Promotion Dongen, die elk jaar weer weten te verbazen door internationale grote namen op het podium te krijgen van De Gouden Leeuw in Dongen. De Award werd door voormalig KBA-winnaar Nico Bravenboer overhandigd aan Peter Nooten van Blues Promotion Dongen.

Dutch Blues Challenge

‘Still alive and kicking’: Lefthand Freddy (Fred Reining), die dit jaar het bluespubliek wist te verrassen met de schitterende CD ‘Carry On’, werd opgenomen in de Blues Hall of Fame. Hij kreeg de Award uit handen van drummer Hans Waterman, , een andere Nederlandse bluesgrootheid met een grote staat van dienst.

Dutch Blues Challenge

Terug naar de Dutch Blues Challenge.

De loting had bepaald dat Luther’s het spits mocht afbijten en dat deden Lothar Wijnvoord (gitaar/zang), gitarist Joost Tonies, bassist Daan Tonies en drummer Boris Weijer met verve. De muziek schoof af en toe richting Southern Rock en draaien vooral om het virtuoze gitaarspel van Lothar en Joost.

Dutch Blues Challenge

Emily Hill en haar band konden als volgende band laten horen wat ze in huis hebben. Dat deed ze op indrukwekkende wijze. De geroutineerde muzikanten in haar band zorgden voor een professionele ondersteuning van dit prille talent. Mooi dat iemand op zo’n leeftijd al de kern van de muziek kan raken. Emily zal
ongetwijfeld nog uit gaan groeien tot een mooie briljant de komende jaren.

Dutch Blues Challenge

What The Fr*nk was het meest uitgebreide gezelschap op het podium. Naast gitaar/zang, bas, drums, toetsten stond er een driekoppige blazerssectie, die een flinke dosis power de zaal instuurde. De band rond zanger/gitarist Frank Schurgers zette een prima set neer. Indrukwekkend hoe deze band in korte tijd is uitgegroeid tot een band, die in twintig minuten tijd de zaal aan hun voeten weet te krijgen.

Dutch Blues Challenge

Geen nieuweling op de Challenge was Robbert Duijf. In 2019 deed hij mee als solist en wist toen de felbegeerde ticket naar Memphis te bemachtigen. Dit jaar was de zanger/gitarist in gezelschap van zijn 14-jarige zoon Rubin op bas en de zeer ervaren drummer Robin Zalm. Zij bleven het meest dicht bij de traditionele blues maar wel op een heel persoonlijke, en heel positieve manier. Ze lieten horen dat je ook zonder lange gitaarsolo’s emotie kan overbrengen. Het klonk authentiek en de heren wisten met een levendige performance en interactie met het publiek een prima indruk achter te laten.

Dutch Blues Challenge

Van de beide acts in de categorie solo/duo mocht Mister Moan (Koos Boer) openen. Hij opende a capella en wist ook daarna, zichzelf begeleidend op gitaar, het publiek behoorlijk te verrassen.

Dutch Blues Challenge

Dan twee oude bekenden: The Mudbirds, bestaande uit René Tweehuysen (lapsteel en slide gitaren) en Alan Laws (gitaar/zang/harmonica). Deze heren wonnen in 2011 al eens de Dutch Blues Challenge en stonden het jaar erop in Memphis in de kwartfinale. Met veel speelplezier en authenticiteit lieten ze een indrukwekkende set horen.

Dutch Blues Challenge

Na elk optreden was het aan de jury om per act hun uiteindelijke oordeel te vellen over wie er als solist/duo of band klaar is om Nederland volgend jaar op de Internationale Blues Challenges te gaan vertegenwoordigen. De zeer professionele jury bestond uit Lea Lomans (zangeres Barn & Belle en winnares 2022), Leen Velthuis (radiomaker The Blues Is Knocking en promotor), Franky Bruneel (voorzitter Belgian Blues Federation en man achter het blad Back To The Roots), Liesbeth van Hal (programmeur De Groene Engel, Oss), zanger/gitarist Tim Ielegems, alsmede zanger en multi-award winner Phil Bee.

Dutch Blues Challenge

Voor de uitslag werk bekend gemaakt kwam er nog een superband op het podium met Lefhand Freddy en Richard van Bergen (zang/gitaar), Pascal Lanslots (toetsen), Bart Kamp (bas) en Hans Waterman (drums).

Dutch Blues Challenge

Daarna was het aan juryvoorzitter Franky Bruneel om de winnaar in de categorie duo/solobekend te maken en dat werden, voor de tweede maal in hun carrière The Mudbirds. Zij kregen de prijs overhandigd door Machiel Meijers (Little Hat, winnende band 2022).

Dutch Blues Challenge

Franky mocht vervolgens de winnende band aankondigen. Ook hier een eerdere winnaar: Robbert Duijf, dit keer met zijn Robbert Duijf Band. Zij kregen de prijs overhandigd door Barn & Belle, winnend duo van het afgelopen jaar.

Dutch Blues Challenge

Daarna werd er toch nog even gejamd door Freddy, Richard en Bart met dit keer Dave Warmerdam achter de toetsen en de kersverse nieuwe Dutch Blues Foundation voorzitter Lucas Vroemen achter het drumstel.

Dutch Blues Challenge

Verder nog met gastbijdragen van Nienke Dingemans en Robbert Fossen.

Dutch Blues Challenge

Rob van Elst nam wederom de presentatie op het hoofdpodium weer op vakkundige wijze voor zijn rekening.

De nieuwe DBF voorzitter Lucas Vroemen nam de Award presentatie op het kleine podium voor zijn rekening en volbracht zijn openbare debuut als voorzitter op uitstekende wijze.

1 thought on “Finale Dutch Blues Challenge 2023 – Authenticiteit telt!”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: