Passion & Sentiment w. Arlan Feiles @ Qbus – Leiden

Arlan Feiles speelde dinsdag 19 September 2023 jl. in Muziekhuis Qbus – Leiden. Tekst Keimpe Sliep en foto’s José Gallois. Klik HIER om zijn gehele album te kunnen bekijken.

Toen Arlan Feiles op jonge leeftijd de immense kracht van het lied ontdekte had hij één missie: met zijn liedjes de wereld verbeteren. Een prachtig ideaal en als dat al niet gelukt was dan is hij er deze avond mee begonnen in de Qbus Club in Leiden.

Arlan Feiles

Arlan Feiles was voor mij een grote onbekende. Tot ‘Van Polanen Presenteert’ hem op het herfstprogramma zette van Qbus. Feitelijk is mijn nieuwsgierigheid dan gewekt. En dus ging ik weer op naar de Middelstegracht waar de stoeltjes al redelijk bezet zijn. Het is een zitconcert. Dat dan weer wel.

Arlan Feiles

De aanblik van het podium zet me enigszins op het verkeerde been. Met zijn laatste plaat ‘Blame Me’ onder de arm dacht ik Arlan Feiles met een band aan te treffen. Echter sierde het podium “slechts” zijn gitaar, een piano en de set-list heel modern op een tablet.

Lichte teleurstelling over de setting maar na de wat stroeve opener, waarvan de titel me even is ontschoten, brandt het vuurtje los met de boogie woogie look-a-like ‘Something For Nothing’. Ik ga er maar eens even goed voor zitten. Want ja, het is tenslotte een zitconcert.

Arlan Feiles

“I am nowhere without you!” Het heel subtiele sentiment waarmee hij ‘Layla’ aankondigt verraadt een tearjerker. Zie ik Feiles daar zelfs een traantje wegpinken? Het zal wel mijn eigen verbeelding zijn. Hoe dan ook, het nummer is opgedragen aan zijn middelste dochter maar Feiles haast zich om te benadrukken dat het voor al zijn drie kinderen geldt. Hij mist ze “like hell!” En passant biecht hij z’n gevoelens voor heimwee op. Op tour zijn is het mooiste wat er is en dit is een geweldige tour, maar naar huis gaan is nog veel mooier.

Arlan Feiles schudt zijn catchy, soms wat mistroostige, liedjes achteloos maar tegelijk ook heel bedachtzaam uit zijn mouw.
Want zeg nou eerlijk, hoe mooi zijn de liedjes van zijn grote initiator en kompaan Greg Trooper. Ze benaderen het origineel geheel op Feiles’ eigen wijze en onlangs bracht hij ze op cd uit.
Greg Trooper, die zes jaar geleden overleed, was het grote voorbeeld voor Feiles. Het is aan hem te danken dat hij deze soort muziek maakt.

Arlan Feiles

Feiles begint z’n ‘Trooper set’ heel toepasselijk met ‘When I Think Of You My Friends!’. ‘Inisheer’ wordt heel ingetogen gebracht en de passie en het sentiment stralen er vanaf.

Na de pauze nog een tweetal liedjes van Greg Trooper waaronder ‘Things Might Think Kinda Rough’. Deze heeft Feiles met Trooper net voor diens dood opgenomen voor zijn nieuwe plaat. De hoop is dat deze plaat ooit nog eens wordt uitgebracht. Iedereen doet hiervoor zijn stinkende best.

Roots, folk en soul zitten tezamen in deze unieke singer-songwritersstem en die komen er vanavond ook dubbel en dwars uit! Ervaar de prachtige pianoballad ‘New Jersey Skies’, wat mij betreft het hoogtepunt van deze show!
De donkere kanten van het leven worden bezongen in ‘It’s So Easy’ en met ‘Viola’ snap je opeens ook de connectie met The Band.

Arlan Feiles

Arlan Feiles nam bij Island Records zijn eerste soloplaat op waarop hij werd ondersteund door leden van The Band. Jammer genoeg werd deze plaat, ‘Troubled Monkey’, om één of andere reden nooit uitgebracht.

Wat een indrukwekkende show zet Arlan Feiles toch neer, hier in dat altijd zo bijzondere zaaltje aan de Leidse gracht. De vergelijkingen met groten als John Hiatt, Randy Newman, Leon Redbone en wat mij betreft ook met The Band zijn terecht. Maar deze pianostemmer en multi-instrumentalist uit New Jersey, laverend tussen rootsy ballades en pianopop, staat vanavond absoluut op eigen benen.

Arlan Feiles

De finale wordt ingezet op de piano en Arlan Feiles neemt ons mee met het neerslachtige ‘Homeward’ waar, als zo vaak deze avond, ook John Hiatt weer even om de hoek komt kijken.

Afsluiter ‘Room To Grow’ staat synoniem aan verlies, boosheid en frustratie. Moodswings die zo mooi en geruisloos vervangen zouden kunnen worden door de liefde. Het zijn Feiles’ eigen woorden en een mooier eind had hij deze avond niet kunnen geven.

Arlan Feiles

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: