Blues voor Frits: Blues is emotie

Zondag 6 augustus 2023 jl. werd er in De Noviteit van Monster een benefiet concert georganiseerd ter ere van Frits Krieg die getroffen is door de ziekte ALS en waarvan de opbrengst naar de Stichting ALS-Westland zal worden overgemaakt. Onderstaand verslag werd geschreven door Ton Kok en de foto’s werden gemaakt door Dick van der Wilt. Klik HIER voor het gehele album.

Blues is emotie en dat kwam volledig tot uitdrukking afgelopen zondagmiddag in De Noviteit in Monster, waar Huub Hoeberigs en Jan Markus in samenwerking met Anton, Ger en Corry van Blues aan Zee een beladen bluesmiddag georganiseerd hadden ter ere van ons aller Frits Krieg.

Blues voor Frits

Frits is een icoon in de blueswereld in het westen van het land, maar ook ver daarbuiten. Een imposante man met zijn eeuwige hoed en mooie warme stem, waarmee hij jarenlang het publiek aan de radio wist te kluisteren bij WOS Radio en ook veelvuldig gevraagd werd als opperspreekstalmeester van veel bluesgelegenheden en dat altijd op zeer integere wijze met verve deed. Verder zijn vele verdiensten in de blueswereld en niet in de laatste plaats voor de muzikanten. Maar … laten we hem nog niet helemaal de hemel in prijzen, want we willen hem graag nog een poosje onder ons houden.

Frits werd, na een toch al wat moeilijkere periode met gezondheidsklachten, getroffen door de vreselijke ziekte ALS en concertbezoekjes zaten er helaas niet meer in. Maar ook al is er voor ALS nog geen oplossing, voor het concertbezoek wel. Kan Frits niet naar de blues, dan komt de blues maar naar Frits.

Blues voor Frits

Daarom ‘Blues voor Frits’ en dat velen hem een warm hart toedragen bleek, want het concert was in no- time uitverkocht.

Blues voor Frits

Er werd een band samengesteld, bestaande uit Jan Markus (bas) en Eduard Nijenhuis (drums), gezamenlijk vormend The Dynaflow, met verder Fat Harry/Harold van Dorth (gitaar/zang), Ivan Schilder (toetsen/zang) en Kees Dusink (gitaar).

Blues voor Frits

Om drie uur betraden deze heren het podium en trapten af met het instrumentale ‘Overall Junction’ van Albert King, gevolgd door een verrassend fri(t)s klinkende versie van ‘Key To The Highway’. Met deze heren weet je wat je muzikaal te wachten staat, maar de vocale capaciteiten van Ivan Schilder waren, voor mij althans, een verrassing op zich.

Blues voor Frits

Er was niet gerepeteerd en dan weet je dat je op zo’n middag weinig muzikale verrassingen te wachten staat, toch dat maakt op zo’n middagwandeling ‘down memory lane’ natuurlijk niets uit. Hoogtepunten uit de eerste set het kippenvelnummertje ‘Tribute To Peter Green’ van Kees, het mooie verhaal over hoe Harold aan zijn laatste Les Paul kwam (kado van een inmiddels overleden patiënt van hem) en een uit volle borst meezingende zaal bij ‘The Blues Is Alright’, waarbij ‘The Blues’ vervangen werd door Frits. Twee topgitaristen met een totaal verschillende stijl van spelen, maar hier kwam het mooi samen.

Blues voor Frits

De pauzemuziek werd verzorgd door Kuno Mooren met zijn Livin’ Juke Box met muziek uit de platenverzameling van Frits. Ik heb met Kuno’s ouders langer staan praten dan met hem, wat een beetje het sociale aspect van deze middag aangaf.

Blues voor Frits

Na de pauze was het de beurt aan Robbert Fossen om de band een half uurtje aan te vullen, maar hij was blijkbaar zijn horloge vergeten, want hij verdubbelde bijna zijn speeltijd. Hij trapte af met Little Milton’s ‘That Will Never Do’.

Blues voor Frits

Verder hoorden we B.B. King, Muddy Waters, Tony Joe White, Jimmy Reed en anderen voorbij komen in zijn set. Robbert heeft momenteel zijn eigen problemen en kent als geen ander ‘the blues’, maar wist hier Frits toch een hart onder de riem te steken.

Blues voor Frits

De laatste speciale gast was Jan Scherpenzeel (J.J. Sharp), ook al een man, die de blues aan den lijve ondervonden heeft. Hoogtepunt van zijn set was het nummer ‘You Gonna Need my Help Someday’, een speciaal verzoekje van Frits.

Blues voor Frits

Met de tandem Scherpenzeel/Dusink in de spits werd wat Twelve Bar Blues Band-materiaal gespeeld en kwam men tot de apotheose. Voor de slot-jam kwamen Bas Paardekooper (gitaar) en Jeff Bos (harmonica) nog even een bijdrage leveren aan de feestvreugde.

Blues voor Frits

Anton van Meerkerk van Blues aan Zee mocht het slotwoord verrichten. Hij wist zijn T-shirt nog bij opbod voor een leuk bedrag te verkopen en kon de stichting ALS-Westland een cheque van (voorlopig) een kleine zesduizend Euro overhandigen.

Blues voor Frits

Een mooi slot van een mooie middag met voor velen een lach en een traan, maar een overwinning van saamhorigheid en solidariteit.

Blues voor Frits

Was u als lezer verhinderd, waren de kaartjes al uitverkocht of je hebt geen Facebook? Geen probleem want dan kan je jouw donatie aan de Stichting ALS Nederland storten via bank rekening nr. IBAN: NL50 INGB 0000 100000. Geef naar vermogen, alle kleine beetjes helpen meer onderzoek naar deze slopende ziekte mogelijk te maken.

Blues voor Frits

2 thoughts on “Blues voor Frits: Blues is emotie”

  1. Geweldig geschreven Ton! Bedankt voor je oproep om alsnog geld over te maken aan ALS Nederland. Iedere euro helpt en kan net het laatste zetje geven om deze slopende ziekte een halt toe te roepen. St Blues aan Zee Anton van Meerkerk

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: