Vier het 25 Jarig Jubileum van Southern Bluesnight – Heerlen mee op 18 Mrt. a.s.!!

It’s all about the blues. En dat al 25 jaar lang!

Al 25 jaar maakt tijdens de Southern Bluesnight de top van de internationale blueswereld haar opwachting in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. Het festival heeft zich ontwikkeld tot een evenement waarvoor bluesliefhebbers van alle leeftijden uit de hele provincie – én verder – naar Heerlen afreizen. Elke editie is verrassend én van hoog niveau, met optredens van nationale en internationale topmusici. Maar ook jong en opkomend talent uit Limburg. Elke editie gaat het om niets anders dan de blues. De aankomende jubileumeditie op Zaterdag 18 Maart a.s. zal hier geen uitzondering op zijn.

Photocredits: promoshots, Jose Gallois en YouTube.

Het festival viert 25 jaar Southern Bluesnight uitbundig met een programma dat wordt uitgerold in het volledige theater van Heerlen. Bovenaan het affiche pronken headliners zoals Mud Morganfield (Chicago, USA), die op veler verzoek na tien jaar terugkeert op het Heerlense bluespodium. Maar ook Curtis Salgado, winnaar van de Soul Blues Male Artist Award bij de Blues Music Awards 2022. Een hoogtepunt belooft ook de samenwerking tussen het Nederlandse blues ‘instituut’, gitarist Hans Theessink – 50 jaar ‘on the road’ en goed voor meer dan 8.000 concerten en 30 albums – met de Amerikaanse singer-songwriter Big Daddy Wilson. Samen zijn zij goed voor een unieke en vooral energieke blend van blues, Amerikaanse roots, folk en spirituals.

25 jaar Southern Bluesgeschiedenis in één overzicht
Onder de bevlogen leiding de stichting Southern Blues Promotion, met aan het roer Jan Zimny, Giel Scholtes, Jos Starmans, Les de Groot en John ‘Groovetime’ Hendrix (Dutch Keeping The Blues Alive Award 2020), haalt de Southern Bluesnight al 25 jaar lang topacts naar Parkstad. Neem HIER een kijkje in het roemruchte verleden dat op 28 maart 1997 in de Stadsschouwburg Heerlen begon.

Line-up 25 years Southern Bluesnight

Mud Morganfield (US)

Sinds Mud Morganfield optrad tijdens het Chicago Blues Festival is hij snel uitgegroeid tot een internationale topper. De meest bekende zoon van Chicagoblues legende Muddy Waters. Mud Morganfield is de oudste zoon van Muddy en heeft als missie de muzikale erfenis van zijn vader verder te zetten. Als zevenjarig jongetje kreeg hij van zijn vader een drumstel en later schakelde hij over naar basgitaar. Het was pas op zijn vierenvijftigste dat Mud zijn job als trucker omruilde voor een bestaan als professioneel muzikant. Deze overstap heeft hem geen windeieren gelegd en bracht hem faam over de ganse wereld. Authentieker dan met deze charismatische frontman kan de blues niet geserveerd worden. Vader Muddy is vast trots ‘up in heaven’ en de Southern Bluesnight prijst zich gelukkig zoon Mud voor de tweede keer op het festival te kunnen presenteren. Live, is hij een absoluut unieke belevenis!!!

Hans Theessink & Big Daddy Wilson (AT/US)

Samen staan ​​Hans Theessink & Big Daddy Wilson in de hoogste klasse met hun unieke mix van Amerikaanse roots, folk, spirituals én energieke bluesmuziek. Tijdens dit optreden tonen de ras-entertainers een melange van eigen werk, classics en geïmproviseerd werk. Deze charismatische mannen staan met hun podium-présence garant voor een gedenkwaardige show.

Hans Theessink: Na meer dan 8000 concerten en 50 jaar “on the road” is de Nederlander Hans Theessink een begrip op het gebied van blues en rootsmuziek. Met zijn geweldige stem en herkenbare gitaarstijl is Hans Theessink een veelgevraagd muzikant en staat hij altijd garant voor hoogwaardige blues- en rootsmuziek. Theessink bracht in de loop der jaren al meer dan 30 albums uit.

Big Daddy Wilson: De singer-songwriter uit Edenton, North Carolina, VS, reist al 25 jaar de wereld rond en deelde zijn liefde voor blues met mensen over de hele wereld. Tijdens zijn jubileumtour in 2018 wist hij op muziekliefhebbers in Europa indruk te maken waardoor hij inmiddels op een vaste schare fans kan rekenen die trouw zijn energieke shows bezoeken. Inmiddels heeft Wilson een twaalftal albums uitgebracht waarvan Neckbone Stew werd bekroond met de ‘German Record Critics’ Award.

Curtis Salgado (US)

Wie Curtis Salgado ook maar één noot hoort zingen weet gelijk dat deze man uit het juiste hout gesneden is. Hij zingt de blues met ongelofelijk veel soul en elk optreden alsof het zijn laatste is. Het begon voor hem allemaal in de jaren 70 als bandleider van The Nighthawks. Hierna speelde hij zes jaar lang in The Robert Cray Band. Vervolgens speelde Curtis Salgado met o.a. The Steve Miller Band en Santana om in 1999 solo te beginnen. Hij maakte tot dusver zeven albums waarvan de laatste met vaste gitarist Alan Hager – Rough Cut – uitkwam in 2018. We mogen echter van geluk spreken dat Curtis Salgado er nog is, want in 2005 werd hij met leverkanker gediagnosticeerd. Salgado onderging  een succesvolle levertransplantatie totdat hij in 2008 longkanker kreeg, genas en het weer de kop op stak in 2012. In maart 2017 onderging hij een viervoudige bypassoperatie. Gelukkig is hij sterker terug en zingt hij nóg meer vanuit zijn guts dan ooit!

Goldwasser, Rannenberg & Wade (FR/DE/UK)

Speciaal voor de Southern Bluesnight een gelegenheidstrio! Europese en Amerikaanse bluesfans zijn geen onbekende voor Franck L. Goldwasser, de Frans/Amerikaanse zanger/ gitarist. Goldwasser is niet alleen bekend om zijn eigen bands, maar ook als een veelgevraagde sideman met grootheden als Sonny Rhodes, Jimmy McCracklin, Rick Estrin, Charlie Musselwhite, Sunnyland Slim, James Harman en nog veel meer. 

Blues en boogiepiano van de bovenste plank door Christian Rannenberg, zonder twijfel een van de meest toonaangevende bluespianisten ter wereld en een pianist heeft gespeeld met een who’s who van blueslegendes. Hij leerde van Blind John Davis, de populairste studiomuzikant van de jaren dertig en werd ook begeleid door Sunnyland Slim, Henry Gray, James Booker en Willie Mabon. Samen met de Britse blues-harpist/zanger Roger C. Wade (Little Roger & The Houserockers/It Takes Two), die al 30 jaar zijn unieke spontaniteit, humor en podiumpresentatie naar podia in heel Europa brengt, hebben deze drie toonaangevende muzikanten hun krachten gebundeld om je blues die je kunt gebruiken! Een zeldzame traktatie die je niet mag missen!

Giles Robson feat. Fat Harry and the Fuzzy Licks (UK/NL)

De meermaals bekroonde, internationaal erkende blues-mondharmonicavirtuoos en zanger Giles Robson uit Jersey, Groot-Brittannië komt eindelijk naar An Evening With The Blues. Giles begon ooit op viool en altsaxofoon maar viel toen voor de mondharmonica. Muddy Waters liet Giles kennis maken met de zwarte blues. Hij houdt van Muddy’s stem maar ook van de sound van zijn blazers Little Walter en James Cotton. Later zou Giles optreden met de Muddy’s zoon Mud Morgenfield en met Steve Cropper. Giles is de enige Europese artiest die op het legendarische Alligator Records uitkwam. Hij is slechts een van de drie Britse bluesartiesten, naast Eric Clapton en Peter Green, die een felbegeerde Blues Music Award wonnen in Memphis voor ‘Journeys to the Heart of the Blues’ in de categorie Acoustic Album Of The Year. Hij speelt en zingt krachtige, emotionele en tijdloze blues met een diepe groove en wordt beschouwd als een van de grootste bluesharmonicavirtuozen van deze tijd.

Sinds kort werkt Giles samen met de soulvolle bluesgitarist Harold van Dorth. Harolds band begeleidde o.a. Joe Louis Walker, John Primer, Preston Shannon, Joey Gilmore, Tail Dragger, John Primer, Sax Gordon en Craig Horton.

Phil Gates (US)

De bezoekers van de vijfentwintigste editie van de Southern Bluesnight kunnen zich nu al verheugen op het geniale gitaarwerk en soulvolle stem van Phil Gates. Chicago bepaalden Phils’stijl en zijn muzikale familie droeg bij aan zijn talent. Phil is een autodidacte multi-instrumentalist (viool, klarinet, drumms en gitaar) De expressiviteit van elektrische- en slide-gitaar werden zijn muzikale hoekstenen. Invloeden waren Buddy Guy, Muddy Waters, Roy Buchanan, Jimi Hendrix, Shuggie Otis, Rory Gallagher en Johnny Winter. Gates deelde het podium en werkte met geweldige blues-artiesten zoals Buddy Guy, John Mayall, Coco Montoya, Tommy Castro, Janiva Magness, John Nemeth, Kenny Neal, Eric Gales e.v.a. Phil treedt overal ter wereld op met zijn eigen stijl van ‘The Blues’, waarbij zijn gitaarwerk terugkomt in alles wat hij doet.


Sugar Queen & The Straight Blues Band (US/NL)

Sugar Queen, zingt de blues met haar onmiskenbare gruizige en rauwe emotie. De Amerikaanse en haar band trekken langs vele podia in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk om haar blues aan de man te brengen waar keer op keer de zalen uitverkopen. Sugar Queen lijkt voor altijd beïnvloed door de blues en gospel. Ze studeerde klassieke piano, leidde en zong in klassieke koren, maar bleef haar ‘roots’ altijd trouw. The Straight Blues Band spelen met grenzeloze energie en passie. De band bestaat uit doorgewinterde bluesmuzikanten uit Nederland en/of België. Het repertoire vertolkt een breed scala aan emoties en bluesstijlen. Sugar Queen en haar band neemt het publiek op reis door onrechtvaardigheid, verloren liefdes maar ook naar een feestje. Ga mee, leun achterover of dans; hoe dan ook geniet!.

Of wat te denken onderstaande bands?

Toussaint’s Dutch Blues All Stars (NL)

Voor deze gelegenheidsbezetting brengt zanger en harmonicaspeler Thomas Toussaint muzikanten van Nederlandse bodem mee die hem al tijden inspireren. De alom bekende ritmetandem met drummer Jody van Ooijen en bassist Roelof Klijn voelt aan wat de band nodig heeft en houden daarom elke groove sexy en spannend. Pianist, organist en zanger Roel Spanjers is door zijn ervaring in staat elk nummer als een kameleon smaakvol in te kleuren. Gitarist/zanger Steven ‘Little Steve’ van der Nat wisselt moeiteloos af tussen samensmelten met de ritmesectie en snerpende sologitaar die iedere band omhoog stuwt. Met drie zangers in de band kunnen door gospel geïnspireerde harmony vocals ook niet achterwege blijven.Met deze heren heeft Toussaint een dijk van een band om zich heen verzameld. Samen geven ze tijdens de afterparty een show op de Juke Joint Stage in de foyer met blues, R & B, rock & roll en meer.

The Blues Crew (NL)

Leden van de Crew zijn allemaal oude rotten in het vak en spelen/speelden in allerlei bands en collectieven. Blues met een oorspronkelijk tintje, dàt is het handelsmerk van de Crew. Authentieke, ol’ school blues die varieert van akoestische countryblues uit de jaren ’20 en ’30 tot ingetogen, elektrisch repertoire van recentere datum. Geen beukende drumms, geen gierende gitaren en zeker geen loeiende bluesrock. Denk dan aan ragtime, jugbands, juke joints, Delta & Hill Country, minstrels, gospel, singer-songwriters, band-stands, plantages, Congo Square, early jazz…..Blues zoals toentertijd bedoeld: direct, meeslepend en sprankelend, emotioneel en groovy. The Blues Crew is ontstaan als blues sectie van het Roots Heritage Orchestra, een initiatief van de Stichting Roots Unlimited uit Maastricht.

Hipi-Kats (BE)

Hipi – Kats is een akoestisch blueskwartet dat standards uit het bluesrepertoire van de jaren zestig dekt. Hipi-Kats is geboren uit het oorspronkelijke idee van Pascal “Popa” Josse, gedurende vele jaren zanger/gitarist in de kern van verschillende groepen (o.a. Blind Pig,Junk Food,Blue Seeds,Dirty Roads), om een akoestisch duo te vormen met zijn oude kompaan Eric “Buddyrick” Kinart, eveneens zanger/gitarist. Na enkele repetities werd het hen duidelijk; ze hadden de aanwezigheid nodig van een metronoom, het is te zeggen, oude wapenbroeder en drummer Eric, P-Y “Dadoo” Dierick. Het duo werd een trio, de vrienden zetten zich aan het werk en na enkele maanden werden de muziekcafé’s en kleine zaaltjes afgeschuimd. In Oktober 2019 ter gelegenheid van een jam-session, hadden ze de gelukkige ontmoeting met een talentvolle blues-harpist – Marcel “Omarcell” Gaillard – die dezelfde muzikale opvattingen én de smaak van speciale bieren deelde. Zo werd het trio dus in zijn definitieve versie een kwartet door de toevoeging van de harmonica maakte het mogelijk om hun repertoire aanzienlijk uit te breiden van Little Walter tot Sonny Boy Williamson via Slim Harpo, Jimmy Reed, Billy Boy Arnold en Jimmy Rogers. Gemakkelijk om te luisteren, moeilijk om zich ervan los te maken!

Buskers: Secret Songs & SAM

Zaterdag 18 Maart 2023

Parkstad Limburg Theater Heerlen
Burg. van Grunsvenplein 145
6411 AS Heerlen

Kassa & informatie: +31 (0)45-571 66 07

Aanvang: 19:0:0 uur

Deuren Open: 18:30 uur

Kaarten: € 42,50 (klik HIER voor on-line tickets)

Meer info. klik HIER

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: