Jan Akkerman: 75 / Walk Of My Life Tour

Jan Akkerman en band feat. Phil Bee speelden op 02 September 2022 jl. in Poppodium de Boerderij, Zoetermeer. Een verslag van Ton Kok met foto’s van Paul de Vries. Klik HIER om het gehele album te bekijken.

December jl. werd Jan Akkerman 75 jaar oud/jong en dat moest gevierd worden met een tour, waarbij het repertoire zou bestaan uit een bloemlezing van zijn repertoire door de loop der jaren. Met een gigantisch repertoire als dat van heer Akkerman moest er natuurlijk wel een stevige selectie plaatsvinden, maar uiteindelijk is het makkelijker kiezen welke nummers je wilt spelen, dan beslissen welke pareltjes je uiteindelijk niet speelt.
DSC_1698zMaar uiteindelijk kwam men met een indrukwekkende set-list van Brainbox/Focus/Jan Akkerman nummers en werd zelfs zijn eerste top 10 hit, Russian Spy And I (van the Hunters) gespeeld.
DSC_1660zDe band bestaat uit toetsenist Coen Molenaar, bassist David de Marez Oyens en drummer Marijn van den Berg, aangevuld met vocalist extraordinaire Philippe Bastiaans / Phil Bee, die al vanaf vorige eeuw regelmatig met Jan Akkerman het podium deelde.
DSC_1647zHet onderling respect en waardering spatte er dan ook vanaf. Natuurlijk behoeft Jan Akkerman nauwelijks introductie, zeker niet bij de oudere jongeren, voor wie The Hunters, maar zeker Brainbox en Focus geen onbekenden zijn.
DSC_1561zDe jongere garde zal wellicht een van zijn vele solo albums of samenwerkingsverbanden met veel andere en zeer uiteenlopende muzikanten hebben meegekregen. In 1973 werd hij door het toonaangevende Britse Melody Maker tot beste gitarist ter wereld gekroond.

DSC_1571zJan wordt nog al wel eens neergezet als nukkig en ‘moody’, maar persoonlijk heb ik daar nooit iets van gemerkt en vanavond was hij heel relaxed en spraakzaam en straalde de hele band veel spelplezier uit.
Hij bleef onverstoorbaar, zelfs toen iemand nogal nadrukkelijk om “Sylvia” bleef schreeuwen.
DSC_1573zHet leven is soms zwart-wit en dat bleek vanavond bij Jan uit het wisselen tussen zijn Gibson Les Paul Black Beauty en zijn Gretsch White Falcon. Van enige slijtage bij Jan was nog niets te bespeuren, want de vingers gingen soms onnavolgbaar over de snaren en toverden schitterende patronen tevoorschijn.
DSC_1576zDe twee meest opvallende nummers waren het aloude “Piece Of My Heart” van Erma Franklin, dat ik niet direct aan Akkerman kan koppelen en “Am I Losing You” van de Cate Brothers. In de jaren zeventig vorige eeuw nam Jan dit op als instrumentaal nummer, maar Phil Bee voegde er vanavond de vocalen aan toe.
DSC_1657zAl met al goed om getuige te mogen zijn van dit indrukwekkende carrière overzicht en te oordelen na wat ik deze avond hoorde, zit het muzikaal voorlopig nog wel goed met good old Jan.
DSC_1584zSet-list: Crackers / Paying For It Now / Piece Of My Heart / Woman’s Gone / Dark Rose / Summertime / Tommy’s Anniversary / Piétons / Don Giovanni / Hocus Pocus / Down Man / Russian Spy And I

Encore: Baby, What You Want Me To Do / Sinner’s Prayer
DSC_15788z

1 thought on “Jan Akkerman: 75 / Walk Of My Life Tour”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: