Nog maar ‘n maandje en dan…….Swing Wespelaar – wàt ‘n affiche!!

Al meer dan 30 jaar is de Grote Baan van Wespelaar (BE) tjdens het derde weekend van Augustus het decor voor het GRATIS Swing Wespelaar. De editie van 2022 wordt alweer de 34e keer dat de organisatie een line-up heeft weten te boeken waar vele binnen- en buitenlandse bluesliefhebbers de vingers aan aflikken en waarvan het kwijl hen uit de mond loopt. De line-up is dit jaar een aaneenrijging van heel wat gerenommeerde namen maar ook zien we net als ieder jaar weer nieuwe acts het podium betreden. 2022 laat ons een programma van blues, roots en rhythm ‘n blues zien zodat de vele muziek-adepten tijdens drie dagen hun muziekhonger zullen kunnen stillen.

 

Vrijdag 19 Augustus 2022 – Aanvang 19:00 uur

Wilk (B) 

Wilk is de nieuwste sensatie uit het bruisende Gentse bluesscene. Jorg D’hondt, de frontman van Wilk, heeft er al een mooi parcours op zitten als muzikant. Midden 2021 besluit hij zijn eigen verhaal op muziek te zetten met als gevolg de release van het debuutalbum Running Man. Wilk is blues, roots en (psychedelische)rock, alle varianten komen aanbod, maar steeds gespeeld met een knappe groove. Tijdens de Belgium’s Got Talent wedstrijd veroverde hij de harten van tv-kijkend Vlaanderen. Live is hij nog indrukwekkender met zijn knappe gitaarspel, vlot in het gehoor liggende songs en een top band met maar liefst drie blazers.

Harlem Lake (NL)
52146672836_33444fcbdc_oDe revelatie van Swing 2019 was destijds de Dave Warmerdam Band. Toen veroverde de band Wespelaar met eigen nummers en eigenzinnige interpretaties van bluesklassiekers. De toekomst zag er veelbelovend uit tot Covid-19 ons allen trof! Tijdens die periode werkten ze aan nieuw songmateriaal en werd hun sound verrijkt met impulsen van Joe Bonamassa, Dire Straits, Little Feat en BB King. Met al deze nieuwe invloeden doopte de band hun naam om tot Harlem Lake. Het debuutalbum van Harlem Lake A Fool’s Paradise vol.1 verscheen eind Oktober 2021 en bevat songs met invloeden uit de Americana, rock en soul. Er volgde veel radio air-play speelden ze op festivals van Nederland en Duitsland. De kersverse winnaars van European Blues Challenge mogen zich tegenwoordig een Europese topband noemen.

Walter Trout (USA)27925505273_acd4a72da0_oDe eerste dag wordt vrijdag afgesloten met blues-rocklegende Walter Trout. Deze 71-jarige gitaarvirtuoos heeft een indrukwekkende CV als gitarist bij zowel Canned Heat als John Mayal and The Bluesbreakers. In 1989 verkoos hij om op eigen benen te staan en groeide hij uit tot één van de meest geliefde blues-rockacts. In 2014 keek Walter de dood letterlijk in de ogen toen dokters vaststelden dat zijn leven enkel gered kon worden door een levertransplantatie. Na een zware revalidatie waar hij terug gitaar moest leren spelen, maakte hij zijn comeback op 15 Juni 2015 in de Royal Albert Hall te London. Hij heeft zich een gezonde levensstijl aangemeten om zijn intensieve tourschema te kunnen volhouden. Na vijftien jaar is de organisatie verheugd om Walter nog eens op hun festival te mogen verwelkomen en leuke meevaller is dat zijn dertigste album Ride verschijnt op de dag van zijn show op dit sympathieke festival.

Zaterdag 20 Augustus 2022 – Aanvang 13:30 uur

Gumbo Kings (NL)
52064329853_43478ebef3_oNeem als basis vijf jonge, gedreven muzikanten en een roux van New Orleans funk, Memphis soul en Delta blues, breng dit op smaak met gospel en afro beat en je hebt de ingrediënten van de dampende stoofpot van Gumbo Kings. Sinds de oprichting in 2017 werkt deze Nederlandse band door kilometers aan podium te vreten gestaag aan een groeiende schare fans. De liveshow van Gumbo Kings brengt je in een chique nachtclub binnen, waar het feestje langzaam tot het absolute kookpunt wordt gebracht. Rond onze festivaldata verschijnt hun eerste full album In The Dark. Na hun triomf op Moulin Blues staat deze band te popelen om hun Belgische debuut te maken in Wespelaar.

Jessie Lee & The Alchemists (FR)
52194800761_027b58fb4d_oEén van de hotste bands uit Frankrijk is ongetwijfeld Jessie Lee & The Alchemists. Deze uit Parijs afkomstige band heeft als kern de charismatische zangeres Jessie Lee Houllier en gitarist Alexis Didier. In 2019 wonnen ze de France Blues Challenge en waren ze een veel gevraagde band in het Franse festivalcircuit. Hun populariteit werd beloond met een platendeal bij het bekende Dixiefrog Records. 2022 lijkt het jaar van de Europese doorbraak na het behalen van de derde plaats op de Europese Blues Challenge, de eerste optredens in België, Nederland en Duitsland werden al met lovende kritieken afgerond. Live herken je in hun blues-rocksound invloeden uit de 60’s en 70’s: knappe gitaarsolo’s met ruimte voor improvisatie en het heerlijke strot van Jessie Lee snijdt door merg en been.

Aki Kumar (USA)
23387025312_5240ea59e6_oAki Kumar verliet zijn thuis in Mumbai (India) om als software engineer aan de kost te komen in Silicon Valley echter hij ontdekte de blues en dit zorgde voor een drastische carrièrewijziging. Als zanger en harmonicaspeler trad hij op in de bluesclubs van Noord-Californië. Zijn harmonicastijl was geënt op de Chicagoblues van Little Walter. In 2016 verrijkte Aki zijn sound met invloeden uit zijn Indiase roots en creëerde het nieuw genre ‘Bollywood Blues’. Na twee traditionele Chicago blues albums bracht hij al drie Bollywood Blues albums uit, echter zonder de connectie met blues te verliezen. Zijn laatste album Dilruba werd zelfs uitgebracht door Sony Music India. Andere topharpers zoals Charlie Musselwhite, Hook Herrera en Jason Ricci zijn grote fan van deze flamboyante performer en de organisatoren zijn verheugd dat hij eindelijk Europa nog eens in zijn drukke tourschema opneemt. Buiten een cluboptreden in 2015, is het de eerste keer dat hij op Belgische festivalbodem te bewonderen zal zijn en dat op Swing Wespelaar!

Ivy Ford (USA)

De dame is een multi-instrumentaliste zo speelt ze o.a. piano, saxofoon, drumms, bass en gitaar. Als ze in 2014 eenentwintig wordt speelt ze bass in de band van haar mentor en gitaarlegende J.B. Ritchie. Dit bezorgt haar exposure in de bluesclubs van Chicago én levert ‘t haar in 2015 een optreden op bij Buddy Guy’s Legends. Sindsdien is zij uitgegroeid tot één van topacts uit het Chicago blues circuit. Met haar energieke performance schopt ze het in 2019 tot de finale op de International Blues Challenge van Memphis. Of ze nu op het grootste bluesfestival van Chicago speelt of in een bar in de suburbs van Chicago, deze dame laat altijd een verpletterende indruk achter. Haar bijnaam is niet voor niets ‘Chicago’s Blues Kitten’. De organisatie is er zeker dat we na haar Belgische debuut op Swing Wespelaar aan haar rode lippen zullen hangen .

Artur Menezes (BRA/USA)

Eén van de rijzende sterren aan het blues-rockfirmament is Artur Menezes. Deze Braziliaan heeft sinds 2016 Los Angeles, California als uitvalsbasis. Het grote publiek leerde hem kennen toen hij in 2018 de Gibson/Albert King award for best gitarist won en derde plaats op de International Blues Challenge scoorde. In 2019 mocht hij zelfs optreden op het Eric Clapton’s Crossroads Guitar Festival. Artur heeft al 5 albums waarvan zijn laatste, Fading Away eind 2020 is verschenen. Dit meesterwerk werd geproduceerd door Josh Smith en bevat Joe Bonamassa als special guest. Hij toerde al een keer in Europa in pre-Covid tijd, maar in Wespelaar kan het Belgische publiek voor het eerst kennis maken met deze gitaarmaestro. Op zijn bluesmenu staan knappe songs die bestaan uit splijtende solo’s en vlijmscherpe riffs!

Bobby Rush (USA)
597A2031-BorderMakerDe term ‘living legend’ wordt in de blues-scène vaak in de mond genomen, maar de 88-jarige Bobby Rush heeft deze term zeker ruim verdiend. Hij maakt al ruim 70 jaar muziek en heeft 27 studio albums op zijn teller staan. Bobby zou met zijn status kunnen uitbollen, maar hij beleeft de laatste jaren zijn meest creatieve en succesvolste periode. In 2017 won hij een Grammy award voor Best Traditional Blues Album voor Porcupine Meat en in 2020 deed hij deze stunt nog eens over met Rawer Than Raw. Op zijn schouw blinken naast de twee Grammy’s ook nog dertien (!!) Blues Music Awards. Zijn mix van blues, soul en funk spreekt alle generaties aan en Bobby is een rasentertainer die garant staat voor een tot in de puntjes verzorgde show.

Vanessa Collier (USA)
34648325175_16097410de_oVanessa Collier werd in de Low Lands voor het eerst opgemerkt toen ze in 2017 deel uitmaakte van de Ruf’s Blues Caravan. Als zangeres en saxofoniste stal ze toen de show, maar dit kreeg echter geen verder Europees vervolg. Ze bleef echter aan de weg timmeren in haar thuisland en groeide daar tot één van de meest succesvolle vrouwelijke performers. Op haar vier warm onthaalde albums is blues de basis, maar is ze niet bang om uitstapjes naar soul, funk en jazz te maken. Vanessa laat zich omringen door topmuzikanten en met haar positieve energie verwarmt ze de harten van de toehoorders. In 2019 en 2020 wint Collier de Blues Music Award voor Horn Player of the Year en in mei van dit jaar won ze een Blues Music Award voor Contemporary Blues Female Artist of the Year. Kortom, geen betere artiest om de zaterdagavond mee af te sluiten.

Zondag 21 Augustus 2022 – Aanvang 13:30 uur

Ghalia Volt & Band (B/USA)
43283416081_8d887675e0_oVoor Ghalia Volt horen de Belgen diep respect te hebben. want deze jonge dame begon als busker in de Brusselse straten en besloot in 2015 haar droom na te streven. Ze verliet België en verhuisde naar Amerika om daar bluesmuzikant te worden. In New Orleans, waar er veel competitie is, moest ze knokken om optredens in de clubs te krijgen. Het was in deze stad dat zij Johnny Mastro ontmoette en zijn band The Mama’s Boys’ werd de begeleidingsband op haar in 2017 verschenen album Let The Demons Out. In 2019 kwam Mississippi Blend uit, dat werd opgenomen met topmuzikanten als Cedric Burnside, Watermelon Slim, Cody Dickinson en Lightnin’ Malcolm uit Mississippi. In maart 2020 sloeg Covid toe en werden de capaciteit en budget van clubs beperkt. Om toch te kunnen blijven spelen trad ze solo op en werd deze ervaring vastgelegd op haar in januari 2021 verschenen One Woman Band. Door haar talent en doorzettingsvermogen heeft Ghalia zich opgewerkt als vaste waarde in bluessteden zoals New Orleans, Memphis en Clarksdale. In Wespelaar kijkt ze er naar uit om haar familie, vrienden en haar fans uit de Low Lands terug te zien. Het gaat een mooi weerzien zijn, wees daar maar zeker van!

Lowland Brothers (FR)
52066394436_86b10f9fe7_oOok al doet de naam van deze band anders vermoeden deze Lowland Brothers komt niet uit de lage landen maar de band komt uit Frankrijk!
Zelf hebben we op Moulin Blues 2022 kunnen constateren dat de soul uit ‘La Douce France’ zeer wel vertegenwoordigd wordt door deze Lowland Brothers. De Lowland Brother is de band rond Nico Duportal (vocals/gitaar), wellicht kent u hem van The Rhythm Dudes en hij begeleidde al menige Amerikaanse muzikant tijdens een Europese tour en hem zien we omringd door Damien Cornelis op de keys, gitarist Hugo Deviers, de ritme sectie wordt gevormd door Max Genouel (bass) en Fabrice Bessouat (drumms). Het geheel zal ook nog door backing vocalistes worden omlijst, t.w. de dames Barbara Belmonté, Laurence Le Baccon en Julie Dumoulin .
De Lowland Brothers brengen zwoele en swampy soul geïnspireerd door Curtis Mayfield. Niet te missen!

Ben Levin (USA)

Vele bluesbands hebben een pianist in een bezetting, maar een pianist als frontman zien wij tegenwoordig minder. Nochtans heeft de blues legendarische pianisten zoals Professor Longhair, Pinetop Perkins, Otis Spann en Ray Charles gekend. De tweeëntwintig jarige Ben Levin heeft alles om in deze grote voetsporen te treden. Of het nu jazzy blues, Chicago blues, boogie woogie of funky New Orleans moet zijn, Ben beheerst al deze stijlen. Muddy Waters’ oud-gitarist Bob Margolin was zo onder de indruk dat hij zijn diensten aanbod tijdens het opnemen van Levin’s tweede album Before Me. In Oktober 2021 verscheen Ben’s vierde album Still Here, een zeer persoonlijke album ter ere van zijn vader Aron. Ben zal het publiek met zijn triobezetting eraan herinneren hoe aanstekelijk pianoblues kan zijn.

Terrie Odabi feat. Tia Carroll (USA) 

Trouwe bezoekers weten dat er op Swing Wespelaar altijd wel een big mama het podium betreedt. Dit jaar vonden de organisatoren er twee in éénzelfde band. Terrie Odabi en Tia Carroll sloegen de handen ineen en zullen de toeschouwers een ware soul-bluesrevue bezorgen. De negenenvijftig jarige Terrie Odabi komt uit Oakland, California en behoort tot de top van de hedendaagse soul-blueszangeressen. Zo was zij de laatste vier jaar steeds genomineerd als Best Soul Blues Female Artist bij de Blues Music Awards. Ook de vierenzestig jarige Tia Carroll draait al vele decennia mee in het Bay Area bluesscene van California. Door de nominatie van haar album You Gotta Have It als beste Soul Blues Album krijgt ze eindelijk internationale herkenning. Beide dames zijn gezegend met een indrukwekkend stembereik en zingen de ziel uit hun lijf. Daarboven zijn ze beiden performers pur sang en winden ze elke man rond hun vinger.

Selwyn Birchwood (USA) 
21214297062_fe3e12bb26_oEén van de hedendaagse toppers is ongetwijfeld Selwyn Birchwood. De nu zevenendertig jarige zanger-gitarist begon op dertienjarige leeftijd gitaar te spelen na het horen van Jimi Hendrix. Door zijn muziek te bestuderen, realiseerde hij dat blues een geweldige invloed op de muziek van Hendrix heeft gehad. Een tweede belangrijke gebeurtenis was toen hij op negentien jarige leeftijd blueslegende Sonny Rhodes leerde kennen. Deze werd zijn mentor en leerde hem de kneepjes van de lapsteel gitaar. In 2013 won Selwyn de International Blues Challenge in Memphis en daarna ging het hard voor de jonge man. Platenbaas Bruce Iglauer zat die avond in de jury en gaf hem prompt een platencontract bij zijn kwaliteitslabel Alligator Records. Ondertussen heeft de in Tampa, Florida wonende artiest al drie albums uitgebracht bij dit label en werden deze met allerlei awards bekroond.

Keb’ Mo’ (USA) 
597A6460-BorderMakerDe vierendertigste editie van Swing Wespelaar wordt afgesloten met een grote meneer, niemand minder dan Keb’ Mo’! Kevin Moore werd één van de bestverkopende artiesten toen hij midden jaren negentig zijn eerste albums uitbracht. Deze albums zitten geworteld in de Delta blues, maar hij heeft er een eigentijdse touch aan weten te geven. Keb’ is buiten een gelauwerd muzikant met vijf Grammy’s en veertien Blues Music Awards, ook een acteur, activist en mentor voor jonge muzikanten. De laatste elf jaar woont Keb’ Mo’ in Nashville en heeft hij een vleugje Americana aan zijn sound toegevoegd. Zijn toegankelijke muziek wordt gekenmerkt door zijn herkenbare warme stem en smaakvol gitaarspel. De zeventig jarige topper komt met zijn band naar Wespelaar om daar zijn nieuwe album Good To Be te promoten. Keb’ Mo’ wilde met dit album bereiken dat de mensen zich goed voelen en laat dit nu het recept zijn dat we nodig hebben na twee jaar corona ellende.

Plaats van handeling van al dit moois:

Grote Baan 42, 3150 Wespelaar (BE)

Toegang tot Swing Wespelaar is gratis!!

Mocht je het festival 3 dagen willen meemaken dan is er de mogelijkheid om te kamperen. Je kan met je tent of mobilhome terecht op Swing Wespelaar’s eigen camping. Deze ligt op een kleine 10 minuten wandelen van het festival terrein.
Het adres van de campingsite is Heike 12, 3150 Wespelaar.
Het camping terrein opent op vrijdag 19 Augustus om 14:00 uur. Verblijven op de camping kost € 9,00. Klik HIER voor het camping regelement.

Houd er rekening mee dat kamperen buiten deze camping is niet toegestaan.

Hopelijk ben jij er ook weer erbij in het derde week-end van Augustus!

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: