Johnny Rawls – Live In Europe

Album: Live In Europe
Artist: Johnny Rawls
Record Label: Continental Record Services
Release Date: 13/03/2020

Photo credits: José Gallois

Clip: Johnny Rawls

Recensie: Nicolette Johns

In het voorwoord in de inlay van de cd ‘Live in Europe’ een album dat nét voor de Covid-19 pandemie het levenslicht zag staat het volgende te lezen: Ik wed dat je vaker de uitdrukking hebt gehoord “zo maken ze niet meer” doelend op de legendes uit de blues en soul van weleer. Wel nu dat gezegde is volledig toepasbaar op de man die bovengenoemd album opnam…. Johnny Rawls.

Johnny Rawls begon pas op zijn 43e platen te maken onder zijn eigen naam en ‘Live In Europe’ is dan ook al weer zijn 20e album! Zoals de titel al doet vermoeden bespreek ik hier een live registratie van zijn optreden met The Özdemirs (vader Erkan op bass, zonen Kenan op gitaar en Levent op drumms), de Italiaanse toetsenist Alberto Marsico is de man die de rangen sluit.

Dit collectief speelde tijdens hun Europese 2019 tour o.a. in de Haarlemse Blues Club waar ik mocht kennis maken met deze zoetgevooisde Rawls en zijn begeleiders. Het werd een mooie avond en dat werd het blijkbaar ook in het Duitse Bischofsmühle zodat drummer Levent Özdemir – ook begenadigd geluidstechnicus/producer – besloot de show aldaar op de schijf te zetten. De live opname van ‘Stormy Monday’ stamt uit het optreden in Denemarken en in de studio van de Deense  21-jarige Christian Heyman Zinckernagel werd het slotnummer van het album toegevoegd.

De soul/bluesman Johnny Rawls werd in 1951 in Hattiesburg, Mississippi – US geboren en zijn carrière beslaat inmiddels een halve eeuw!! De man heeft zijn naam in de muziekindustrie bewezen, trad op bij O.V. Wright, is producent maar ook een goede songwriter. Ook mocht de zeer aimabele Rawls vele blues awards gedurende zijn carrière in ontvangst nemen.

Het album kreeg TBA? alweer een tijdje terug toegestuurd als dank voor het gebruik van fotomateriaal en wat is lekkerder dan in deze roerige tijden veelvuldig een live-registratie van een optreden in de speler te leggen? ‘Live In Europe’ is een album dat je keer op keer laat spinnen omdat het je heel makkelijk meevoert op het soulvolle pad van deze zeer goede vocalist Johnny Rawls.
597A4753Het album opent met de cover van het door Jagger/Richards gepende ‘Beast Of Burden’. Het wordt een heel onverwachte versie door de soul van Rawls die deze zoetgevooisde soulzanger weet te brengen. Uit eigen pen ontsproten is ‘Country Boy’, de song is lekker funky getint mede door de bass-groove die Erkan Özdemir weet neer te leggen. Maar ook mag gitarist Kenan hier de spotlights op zich krijgen want zijn solo’s in deze song zijn werkelijk een feestje om naar te luisteren. Viel ik tijdens het bijgewoonde optreden in de bluesclub van Haarlem niet direct voor de stem van Rawls omdat de soulsurvivor daar met keelproblemen kampte, op deze live opname van het optreden in Bischofsmühle blijkt de smooth-operator daar helemaal geen last van te hebben. Een cover die het origineel van Clarence Clark eer aandoet is de vertolking van ‘Too Weak To Fight’. De Italiaanse toetsenist Marsico vervangt hier moeiteloos de blazers op de originele uitgave.

De opvolger is weer een Rawls-original ,’Can I Get It’, stamt alweer uit 2008 en is ook te vinden op het Red Cadillac album. Ja, met deze vertolking bevestigt Rawls nog maar eens zijn bijnaam ‘Mississippi Soulman’. De band weet dit alles zeer gedegen te omlijsten waarbij ik graag even Alberto op de Hammond  in de spotlight wil zetten want de rillingen lopen me over de rug door zijn muzikaliteit op het ebony & ivory.

Weer wordt de set vervolgd met een aantal covers maar wàt voor uitvoeringen geeft deze soullegende deze nummers mee, we horen ‘Turning Point’ van Tyrone Davis en misschien is deze cover wel beter dan het origineel omdat het live is opgenomen. De blazers worden vakkundig vervangen door onze Italiaanse vriend op de Hammond.

Mijn persoonlijke favoriet van het album zal toch wel ‘Stormy Monday’ zijn, het nummer van T-Bone Walker wordt met gemak gezongen maar als orgel-liefhebber geniet ik van de Hammond van Alberto maar ook zeker Kenan op de gitaar heeft een flink aandeel. Een zeer getalenteerde jongen, die ik me van het live optreden in de HBC herinner als een wat timide gitarist die zéker potentie heeft.

Rawls trekt de luisteraars als het ware uit hun luie luisterstoel met de cover van O.V. Wright’s ‘Into Something’. De hese soulstem van Johnny voedt de funky-vibe en de ritme-tandem van vader en zoon Özdemir laten m’n booty shaken! Ook hier weer een lekkere gitaarpartij van Kenan en Marsico bewijst dat ook Italianen soul hebben! “Get Up Offa That Thing” zingt Rawls à la James Brown en ik volg gedwee.

Het blijft jammer dat Rawls en zijn mannen voor zoveel covers gekozen hebben want Johnny heeft in het verleden toch wel aardig wat eigen werk geschreven. Zo staan er nog een aantal covers op het album zoals een nummer van Drew Baker en Danny McCormick – ‘Pouirng Water On A Drowning Man’- dat tot radio-hit werd gezongen door James Carr.

De aanwezige dames werden tijdens de optredens van Johnny’s Europese tour charmant ingepakt met de zelfgeschreven song ‘Lucy’ over de sensuele danseres oftewel de ‘tiger in the cage’ die iedere man verslinden kan. Het nummer herbergt suggestieve teksten als: “Lucy, get juicy. Everybody, they love to call her name. When she walks through the door, ain’t no shame in her game. That girl knows how to work that thang”. Het nummer dateert uit 2000 en werd al eerder op een album gezet t.w. Put Your Trust In Me. Nou dat doen we hoor Johnny, we leggen ons vertrouwen in een volgende Europese tour want die komt er hopelijk snel!

Het enige nummer op het album wat in de studio werd opgenomen is ‘I Miss Otis Clay’, een nummer geschreven na het overlijden in 2016 van zijn beste vriend en de man de hij jarenlang op gitaar begeleidde Otis Clay. Het is een smaakvolle soulballad geworden waarvan veel verdriet en passie uitgaat. Een serene afsluiter voor een meer dan prima album! 
Johnny Rawls maakt vooral dansbare blues en soul. Heerlijke uptempo nummers afgewisseld met hier en daar een mooie ballad. De solide beat en de groove van de ritme-sectie Levent en Erkan Özdemir is de perfecte aanvulling voor de prachtige gitaar riffs van Kenan Özdemir en de spreekwoordelijke kers op deze soultaart komt uit Italië en heet Alberto Marsico.
Johnny Rawls bevestigde zijn reputatie al tijdens het optreden in Haarlem maar ook op de plaat staat zijn fluweelzachte stemgeluid nog altijd als een huis!!

Tracklist:Live In Eur - JR frontcover

  1. Beast Of Burden
  2. Country Boy
  3. Too Weak To Fight
  4. Can I Get It
  5. Turning Point
  6. Stormy Monday
  7. Into Something/Can’t Shake Loose
  8. Pouring Water On A Drowning Man
  9. Lucy
  10. I Miss Otis Clay

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: