CD Recensie: Phil Bee’s Freedom – Home

Album: HOME
Artist: Phil Bee’s Freedom
Record Label: Soul Sacrifice
Release Date: 20/01/2019

Recensie: Ton Kok

 

Na het live opgenomen debuut Caught Live en de zo mogelijk nog indrukwekkender eerste studio schijf Memphis Moon heeft Phil Bee’s Freedom wederom een indrukwekkend album uitgebracht onder de titel Home.

Natuurlijk, het verrassingseffect is een beetje weg, maar de verwachtingen worden toch weer volledig waargemaakt. Uitsluitend eigen werk dit keer, acht helemaal nieuwe en een nieuwe versie met een stukje aanvullende tekst van Phil Bee van een eerder door de John F. Klaver Band uitgebracht nummer, ‘Peace Of Mind’, de ijzersterke afsluiter van het album. Negen eigen nummers, waarin gitarist Berland Rours verantwoordelijk is voor de muziek van zes van de nummers.

Naast Phil Bee (zang) en de gitaristen John F. Klaver en Berland Rours horen we op de cd Pascal Lanslots schitterende toetsenpartijen en het stakke drumwerk van Arie Verhaar. Carlo  van Belleghem en Wil Hermens verdelen de baspartijen en de dames Nicole en Tarah zorgen voor de prima achtergrondvocalen. Verder nog wat blazers en een percussionist voor de puntjes op de i. De cd werd grotendeels opgenomen in de Hilversumse Wisseloord Studios, met uitzondering van de blazers, die werden geregisteerd in de Eye-D Studio in Rijen.

De muziek is weer een combinatie van diverse stijlen, waarin we jazz, rock, funk en blues en rhythm & blues in terug horen. De kwaliteit van de muzikanten en de songs is ongekend hoog. In tegenstelling tot de lang uitgesponnen live versies zijn de nummers op de cd behoorlijk kort. Geen enkel nummer haalt de vijf minuten. Misschien een klein minpuntje, vijf van de negen nummers zijn ballads, maar verschillen onderling genoeg om het interessant te houden. Op enkele nummers is een blazerssectie te horen. Deze domineert overigens niet, maar zorgen alleen voor accenten. Een nummer dat wat van de andere nummers afwijkt, maar wel tot een van de sterkste nummers gerekend kan worden is ‘Andy’s Bar’, wat gedomineerd wordt door heerlijke twin-guitar partijen.’Your Love’ en ‘Power Of Love’ zijn lekkere rhythm & blues songs, die je al snel in beweging weten te krijgen.

Afsluitend kunnen we stellen dat Phil Bee’s Freedom het hoge niveau weer helemaal heeft waargemaakt.

Tracklist:CD Cover

  1. Your Love (Bee/Rours)
  2. Ridin’ Home (Bee/Rours)
  3. Power Of Love (Bee/Klaver)
  4. Wheels In Motion (Bee/Rours)
  5. Andy’s Bar (Bee/Rours)
  6. I Gotta Go My Way (Bee/Rours)
  7. Long Gone (Bee)
  8. Kiss The Sky (Bee/Rours)
  9. Peace Of Mind (bee/Klaver)

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: