Eigentijdse Retromuziek van Pokey LaFarge

Pokey LaFarge speelde op 14 februari 2018 in de kleine zaal van de Oosterpoort in Groningen. Support: Jack Grelle. Een verslag van Ria Pronk met foto’s van Gerrie van Barneveld.

Als we de kleine zaal van de Oosterpoort binnenkomen is de support-act Jack Grelle net begonnen aan zijn optreden. Een jonge man met baard, staat met gitaar op het podium en speelt country en folk, voor een rumoerig publiek.
grelle5618Wat is dat toch met dat publiek van tegenwoordig? Ik vind het persoonlijk weinig respectvol om zo ongegeneerd je gesprekken voort te zetten als iemand muziek maakt. Jack Grelle, net als Pokey LaFarge afkomstig uit St. Louis, heeft een ondankbare taak, maar verweert zich kranig met zijn persoonlijke liedjes. Na een half uur opboksen tegen een muur van geroezemoes, verlaat hij het podium en maakt het publiek zich op voor Pokey LaFarge.
grelle5613Pokey weet al jaren een vaste schare, ook veel jonge, fans te boeien. Een keer of zeven viel Groningen de eer te beurt hem te ontvangen. In vergelijking met vorige keren valt op dat de band behoorlijk uitgedund is. Geen blazers vanavond en dat vind ik jammer, want hierdoor wordt toch iets van het authentieke geluid ingeleverd. Maar vooral teleurstellend is dat de fotogenieke smaakmaker, Ryan Koenig met wasbord en mandoline, ontbreekt. Hij revalideert na een ongeluk en de opbrengsten van de optredens zijn ook gedeeltelijk om de kosten van de medische behandeling van Ryan Koenig te betalen. Koenig’s microfoon staat er wel en het is niet de bedoeling dat we daarom lachen, want het is een serieuze zaak. Hoe het ook zei; de band moet het in afgeslankte vorm voor elkaar zien te krijgen tijdens deze tour.
lafarge5780Natuurlijk begin je een concert op 14 februari, Valentijnsdag, met het overhandigen van een rode roos aan het mooiste meisje voor het podium. Er zullen nog een aantal rode rozen het publiek in gaan vanavond, zorgvuldig uitgereikt of met een grote zwaai de zaal in geworpen. Pokey zingt Better Man Than Me, je kan het je bijna niet voorstellen, na zo’n amoureus begin.
lafarge5681Goodbye Barcelona is heel geschikt om, het toch al enthousiaste publiek, in de Pokey-vibe te krijgen. La-da- da-da- da, da-da- da-da- da, wordt er luidkeels meegezongen. In 2017 kwam Pokey’s vierde album uit, Manic Revelations. Het album borduurt voort op de succesvol ingeslagen weg die Riverboat Soul heet; een mix van hillbilly, rock & roll, country en jazz. Manic Revelations klinkt wellicht wat smoother dan de voorgaande cd’s. Must Be A Reason, is zo’n zoete song van dat album, waarop je vanzelf meedeint. Good Luck Charm nodigt uit tot het dansen van de jive, maar daar is geen ruimte voor in de volgepakte Oosterpoort. Natuurlijk passeren ook de meezingers van eerdere albums als The Devil Ain’t Lazy en Central Time. Als er ooooh oooooh gezongen moet worden dan laat dit publiek het zeker niet afweten.
lafarge5896De frontman, altijd strak in het pak, met kuif, is vanzelfsprekend de troef van de band, maar geen reden om de muzikanten om hem heen niet de credits te geven die ze verdienen.
lafarge5909Adam Hoskins is een veelzijdig gitarist en Joey Glynn op de staande bas vormt met Matthew Meyer een solide ritmesectie. Het is een mooi en muzikaal stel bij elkaar; het optreden verveelt geen moment.
lafarge5949Rotterdam is een gloednieuwe song, dat is even slikken voor de Groningers. Cheyenne, van de afwezige Ryan Koenig, dat normaal gesproken ook door hem wordt gezongen, wordt vertolkt door Jack Grelle en dat past heel mooi. Het optreden loopt gesmeerd, Pokey zoekt de interactie met het publiek; de sfeer is even ontspannen als de muziek zelf.
lafarge5968Die jaren ’50 muziek heeft namelijk iets prettig onbevangens. De toegift eindigt met Josephine, waarbij de perfectionist uit St. Louis nog even in al zijn eenvoud laat zien wat hij allemaal in huis heeft. De tour gaat na Nederland naar Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië.
Op 4 maart is er echter nog een mogelijkheid om de band te zien in de Maassilo in Rotterdam. Er zijn nog kaarten!
lafarge5924Setlist
Better Man Than Me
All Night Long
Barcelona
Wanna Be Your Man
Actin A Fool
Carry On
Something In The Water
Good Luck Charm
Must Be A Reason
Pack It Up
When Did You Leave Heaven (solo)
Rotterdam
Cheyenne (met Jack Grelle)
Devil Ain’t Lazy
Wontcha Please Don’t Do It
Central Time
Bag of Bones
Whiskey
Hard Times

Encore
Cairo
La La Blues
Josephine (solo)

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: