Line-up Ribs en Blues 2017 compleet!

De line-up voor Ribs en Blues – Raalte is compleet. De organisatie kondigde al eerder een hele rij acts, waaronder headliners The Red Devils en Walter Trout aan en completeerde 17 Februari j.l. de volledige line-up. De laatste negen bands werden afgelopen bevestigd; de line-up zoals iedere editie ook voor deze 21e keer weer gevestigde en aanstormend getalenteerden.

Photocredits: Promo shots, Arjan Vermeer, Gerrie van Barneveld en José Gallois

Zaterdag 3 Juni is de eerste avond van dit met een Britisch Blues Award onderscheiden bluesfestival; deze avond is de enige avond waar een entree prijs voor geheven wordt. Voor deze avond werden The Beach Boys, Golden Earring, Edwin Evers Band en King Of The World geboekt.
14274576258_2a2cbd08d1_oKing Of The World:
King Of The World heeft vanaf de oprichting in 2012 een vliegende start gemaakt. Erwin Java, een van de beste gitaristen van Nederland, heeft samen met Fokke de Jong de band opgericht. In Ruud Weber (zang en bas) vonden zij een karakteristieke frontman. Govert van der Kolm maakt het kwartet compleet als toetsenist. De groep greep vorig jaar de kans om onder leiding van producer Erwin Musper het laatste album ‘Cincinnati’ in Amerika op te nemen. De band was al eerder met veel succes te gast in Raalte. Nu komen ze terug voor de aftrap van een unieke avond.
Edwin Evers BandEdwin Evers Band:
De Edwin Evers Band zal voor een spetterend muzikaal feestje met het grootste meezing gehalte gaan zorgen! De Edwin Evers Band treedt op Raalte aan met een keur aan muzikanten van Nederland onder leiding van Nederlands’ bekendste dj, Edwin Evers.
imageGolden Earring:
Golden Earring heeft een unieke plaats in de Nederlandse popmuziek. De band scoort met ‘Radar Love’ en ‘Twilight Zone’ twee wereldhits. Zowel in de jaren zestig, zeventig als tachtig wordt er getoerd in de Verenigde Staten. Na het single- en lp-debuut in 1965 blijft de band in de decennia die volgen nieuw werk uitbrengen, met ‘Tits ’n Ass’ uit 2012 als het meest recente wapenfeit. Golden Earring, al sind de jaren zeventig still going strong!
Beach BoysThe Beach Boys:
The Beach Boys werden vanaf de vroege jaren zestig bekend met surf songs, gekenmerkt door bijzondere samenzang en teksten over de Californische jeugdcultuur van surfen, auto’s en romantiek.Hun grootste invloed ligt in het feit dat ze het muzikale landschap zo grondig hebben veranderd. The Beach Boys staan onder leiding van Mike Love en Grammy winnaar en songwriter Bruce Johnston. Frontman Mike Love is samen met zijn neef Brian Wilson verantwoordelijk voor klassiekers als ‘Fun, Fun, Fun’, ‘I Get Around’, ‘Help Me Rhonda’, ‘California Girls’ en het voor een Grammy genomineerde ‘Good Vibrations’. Samen met Jeffrey Foskett (gitaar/zang), Brian Eichenburger (bas/zang), Tim Bonhomme (keyboards/zang), John Cowsill (percussie/zang) en Scott Totten (gitaar/zang) zetten ze het erfgoed van deze iconische Amerikaanse band voort.

Kaarten voor deze vooravond van het Ribs en Blues Festival kosten € 25,00 (excl. vvk. kosten) en via deze link.

Het terrein op zaterdag 3 Juni gaat open om 18:00 uur

Zondag (1e Pinksterdag) 4 Juni
29022998954_086c9024de_oJack Broadbent:
Bluesgitarist en -zanger Jack Broadbent is een artiest met een verhaar; ruim twee jaar geleden speelde hij op straat in Amsterdam. Zijn korte optreden werd gefilmd (vlak voordat de politie hem kwam vertellen dat hij moest stoppen met spelen) en ging viraal op YouTube. Inmiddels is de video bijna twee miljoen keer bekeken en dan is het tijd om op Ribs & Blues je kunsten te gaan vertonen.Afgelopen jaar verscheen alweer zijn vierde album ‘Portrait’. Stukje bij beetje verovert Broadbent de wereld met zijn uitzonderlijke slidegitaarspel en zang. Inspiratie haalt hij o.a. uit de muziek van John Lee Hooker, Peter Green, Jimi Hendrix, The Derek Trucks Band en Gov’t Mule.
DarlynDarlyn:
Darlyn combineert traditionele folk en Americana met een onuitputtelijke energie. Het avontuur begon per toeval, toen twee muzikanten elkaar vonden na een lange periode van wisselende bands en muzikale tegenslag. Na enkele shows in kleine kroegen en huiskamers werden ze al gauw opgemerkt vanwege hun uitzonderlijke samenzang. Kort daarop verwelkomde het duo meer muzikanten bij de band en in mei 2014 namen zij hun eerste grote stap, het opnemen van de debuut single ‘I Still Recall’. Vanaf dat moment was Darlyn een feit. Verwacht bij het beluisteren van de muziek invloeden van Fleetwood Mac, Amos Lee en Crosby Stills & Nash, welke slechts een aantal van de vele inspiraties zijn van de band.
30297598186_f723657c26_oDetonics:
Als de terechte winnaar van de Dutch Blues Challenge 2016 Detonics spelen ontstaat er beweging. Zelfs de ferventste bankhanger kan de energieke 50-er jaren West Coast blues niet weerstaan. Een staaltje van vroege creativiteit die lef en gezond verstand in de juiste dosis combineert. Een betere omschrijving van deze band is er niet te geven. Creatieve, explosieve muziek zonder te veel in te boeten op de originele 50-er jaren West Coast sound.
32313651096_09c1ec5c0c_oT-99:
Volgens toonaangevend Nederlands muziektijdschrift OOR is T-99 “de meest opwindende en vernieuwende rootsband van Nederland en ver daarbuiten.” Rootsrocktrio T-99 uit Amsterdam staat al meer dan vijftien jaar aan de top van de Europese alternatieve rootsrock. T-99, drie rock-‘n-rollvrijbuiters, die graag aan de dwangbuizen van de internationale muziekpolitie wensen te ontsnappen. Op vintage instrumenten speelt T-99 met enorme energie, grote muzikaal vakmanschap en veel passie een uniek brouwsel van muzikale stijlen dat eigenlijk alleen kan worden omschreven als ‘de T-99-sound’, maar als je toch vergelijkingsmateriaal zoekt, denk dan maar gewoon aan Dr. John die aan het jammen is met Los Lobos in een volgepakte zweterige garage net buiten Austin, Texas.
Met hun eclectische mix van rock-‘n-roll, blues, country, surf en soul heeft T-99 zich sinds 1999 bewezen als een constante factor van hoge muzikale kwaliteit.
10641616613_9eef48efc2_oJo Harman:
De bekroonde Britse zangeres Jo Harman, de Daily Mirror noemde jaar ‘de beste vrouwelijke soul/blues zangeres’, was al eerder te gast op Ribs & Blues en maakte zo veel indruk dat een nieuwe uitnodiging niet kon uitblijven. Harman bracht op 3 februari 2017 haar door critici zeer positief ontvangen tweede studioalbum uit. Het nieuwe album etaleert haar enorme vocale dynamiek en sterke songwriting. Muzikaal gezien is het een plaat die niet misstaat in hedendaagse kwaliteits- en indie-pop collecties, maar die zich tegelijkertijd onderscheidt door diepe wortels in de tijdloze muziek van de afgelopen generaties. Geheel passend in de traditie van Britse singer-songwriters, schrijft Jo Harman al haar verhalende teksten zelf.
hackensaw boysHackensaw Boys:
Hackensaw Boys is één van de meest opwindende Americana-bands van de laatste 10 jaar. Door er een gezonde dosis rock-‘n-roll in te stoppen weten de heren een actuele draai te geven aan ouderwetse folk- en bluegrassmuziek. Opvallend is verder de loepzuivere zang en de afwezigheid van een drummer. De heren spelen geen covers of traditionals maar eigen nummers en weten verdomd goed hoe ze een muzikaal feestje moeten bouwen.
20875848461_082c0724a8_oDVL:
DVL is een gelegenheidsband met de in Austin Texas wonende multi-instrumentalist en bluesgrootheid Guy Forsyth en de Engelse bluesgitaristen Jon Amor en Robin Davey en drummer ‘King of Shuffle’ Mark Barrett, de laatste drie welbekend als leden van The Hoax. Gezamenlijk bracht dit kwartet, gecompleteerd met Dave Doherty op basgitaar, het afgelopen jaar een ode aan notabene Lester Butler en The Red Devils……. Nu de oorspronkelijke leden van The Red Devils met Big Pete naar Raalte komen laten ze het Red Devil repertoire natuurlijk graag aan de ‘original members’ over en gaan Raalte verrassen met een geheel eigen dampende bluesset.
17651829114_42efd44012_oMy Baby:
MY BABY is al lang geen onbekende meer; de shows van de band eindigen doorgaans met een compleet verbaasd publiek. Ook uitgeput, want hoe hypnotiserend de snikhete moerasmonsterjams van dit Nederlands-Nieuw-Zeelandse trio ook zijn, er wordt in alle hoeken gedanst tot het licht aangaat. De band verovert in rap tempo de wereld met een psychedelische mix van blues, folk, gospel, rock, funk en triphop. Allemaal zonder elektronische poespas, maar alleen met gitaren, drums en kristalheldere vocals.Twee jaar geleden stonden ze op de Delta Stage van Ribs & Blues , het dak ging eraf. My Baby is volwassen geworden en dan is de Mainstage de enige juiste plek!
Big Pete-BorderMakerThe Red Devils:
Gitarist Paul ‘The Kid’ Size, bassist Jonny Ray Bartel en drummer Bill Bateman staan op 1e Pinksterdag in Raalte op de planken met gitarist Mike Flanigin (o.a.Billy Gibbons band). Op mondharmonica en zang zal Big Pete de rol van wijlen Lester Butler op zich nemen. Red Devils frontman Lester Butler stierf in 1998 op 38 jarige leeftijd. Hij was een van de meest invloedrijke mondharmonicaspelers van de laatste decennia. Zijn prominente plaats wordt waardig ingenomen door onze landgenoot Pieter van der Pluym alias Big Pete!
18247373056_6a3153ceaa_oRuben Hoeke Band:
Gitarist Ruben Hoeke kun je plaatsen in het rijtje muzikanten die de Nederblues en rock naar een hoger niveau hebben getild. Sinds zijn eerste optreden in 1992 tourt hij onafgebroken door Nederland en speelde hij op podia in Denemarken, Duitsland, België, Estland, USA, Ierland, Luxemburg en Curaçao. In 2004 richtte hij zijn eigen ‘Ruben Hoeke Band’ op. Het nieuwe RHB album ‘SONIC REVOLVER’ werd op 23 september in Europa uitgebracht en wordt algemeen beschouwd als ‘een van de beste albums van 2016’. Diverse media omschrijven Ruben als een ‘stergitarist van wereldklasse’ en ‘een van de grootste eigentijdse Nederlandse gitaristen.’ De Ruben Hoeke Band trekt in 2017 en 2018 weer ten strijde met ‘Een grote mix van vette Rock, Soul, Pop, zompige Boogie en stampende Rhythm & Blues!’
Louis BerryLouis Berry:
De jonge held uit Liverpool, duidelijk te horen aan zijn accent, maakt een fijne muzikale cocktail van onvervalste bluesrock met een flinke scheut Britpop, aangevuld met zijn eigen soulvolle stem. Zijn inspiratie haalt hij uit werk van Johnny Cash en Jerry Lee Lewis. Hij is nog geen dertig maar maakt muziek alsof hij in de sixties werd geboren. Zijn optredens zijn vol passie; hij rockt er op los.
davina-and-the-vagabondsDavina & the Vagabonds:
Frontvrouw Davina Sowers wordt door haar stem en podiumpersoonlijkheid al vergeleken met Adele, Amy Winehouse en Etta James. Bluesy jazz ten top! De Amerikaanse band heeft zijn roots in Minnesota; de stijl is een mix van blues, jazz, R&B, soul en gospel. Davina & the Vagabonds staan bekend om hun energieke live-shows waarbij de band in plaats van met gitaar met blazers, drums en piano komt.
IMG_9581-BorderMakerBeans & Fatback:
Surf Nuggets, obscure eockabilly, exotica, ethio-funk grooves en straight forward high energy rock & roll. Je kent ze inmiddels óf van de Apple iPhone 6-reclame óf één van de andere naar schatting dertig commercials en tv-series waarin de muziek is gebruikt. Het Amsterdamse Beans & Fatback is een muzikaal project van Lefties Soul Connection frontman Onno Smit. De naam verwijst naar de belangrijkste stijlen die voorbij komen: Fatback (soul) en Beans (country), en dit laten ze energiek, vuig en met nodige rock en blues klinken.

Maandag (2e Pinksterdag) 5 Juni
robert ellisRobert Ellis:
“Een van de betere nieuwe singer-songwriters is de 27-jarige, uit Houston afkomstige Robert Ellis. Zijn twee jaar geleden verschenen album The Lights from the Chemical Plant werd te weinig gehoord, wat te maken zal hebben met zijn muzikale ongrijpbaarheid“ schreef De Volkskrant vorig jaar. Hij bracht recent zijn derde album uit, die volgt op de donkere periode na zijn echtscheiding. Het is een echte break-up plaat geworden, waarvoor hij terugkeerde naar zijn thuisbasis Houston, Texas. Robert Ellis vermengt het East Nashville countrygeluid met de geluiden die hem op dat moment inspireren.
grand eastThe Grand East:
De band schuurt langs psychedelica, rock & roll en soulvolle grooves met invloeden die uiteenlopen van The Allman Brothers en The Doors tot Tom Waits en Captain Beefheart. Naar eigen zeggen een nietsontziende tornado van vrijgevochten tukkers die rock ’n soul brengt. Alles wat ze op het podium laten zien hebben ze daar ook geleerd. In de hoogste versnelling, als het kan, maar ze kunnen ook terugschakelen, als het moet.
Sari Schorr art shotSari Schorr & the Engine Room:
De New Yorkse zangeres Sari Schorr heeft een krachtige, doorleefde blues stem met een lekker ruig randje en een vleugje soul. Een kruising tussen Janis Joplin en Tina Turner met een stomende bak blues & rock. Haar debuutalbum ‘A Force of Nature’ is geproduceerd door blues-pionier Mike Vernon (Fleetwood Mac, John Mayall & the Blues Breakers, David Bowie, Eric Clapton). Ook te horen op haar debuut album is Walter Trout en hij staat ook dezelfde dag op het festival, dus wie weet….
januari-bluesmaand-gilesGiles Robson Band:
Geen fratsen, geen moeilijke technieken maar wel vieze vuige Chicago blues met een hoofdrol voor de mondharmonica. De Engelsman Giles Robson, voormalig voorman van The Dirty Aces, wordt door gerenommeerde bluesharpisten als Sugar Blue en Paul Jones gezien als een van de beste blues harmonicaspelers ter wereld. Denk Red Devils en Fabulous Thunderbirds gemengd met Little Walter en Muddy Waters.
Matt AndersenMatt Andersen:
De Canadees Matt Andersen komt solo, maar letterlijk en figuurlijk vult hij het podium. Zijn stem en enthousiaste gitaarspel zijn zijn handelsmerk. De Canadese showman brengt een mix van soul, blending blues en folk, bedreven gitaarspel en verhalende teksten. Hij mengt de blues met folk en soul. Andersen debuteerde in 2008 met ‘Something in Between’ dat in kleine kring direct hoge ogen gooide. Met ondertussen meer dan 10 miljoen views op YouTube, twee European Blues Awards en een award voor Best Solo Performer at the Memphis Blues Challenge, lijkt de wereld hem ontdekt te hebben.
gospel7206The Gospel Sessions:
Weg van de clichés en terug naar de roots. Hoeveel liedjes blijven er dan over? Dat is wat Onno Smit en Paul Willemsen, muzikanten bij onder andere Beans & Fatback en Lefties Soul Connection, zich afvroegen. Onno en Paul vonden in de Amerikaanse Michelle David de ideale zangeres voor hun zoektocht naar de bakermat van de soul. The Gospel Sessions gaat naar terug naar de oorsprong en de essentie, maar dan met een nieuwe aanpak. Met de kracht van de herhaling als kern en de groove van de gitaren en percussieritmes als basis. Van Mali in West-Afrika naar de Caraïben en dan door naar New Orleans en de Mississippi Delta Blues met ‘The Gospel Sessions’ als resultaat.
IMG_8402-BorderMakerBarrelhouse:
Roots- en Nederblues met de vocalen van Tineke Schoemaker, nog altijd behorend tot de beste zangeressen van de Lage Landen en ver daarbuiten. De bluesband, van oorsprong uit Haarlem, is al sinds de jaren 70 actief. In 2012 werd Barrelhouse opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame wat aangeeft hoezeer deze band, net als bijvoorbeeld Cuby & the Blizzards en Brainbox, een waar instituut in de Nederlandse blues scene is.
27925505273_729b889d60_bWalter Trout:
Gitaarvirtuoos Walter Trout is wellicht een van de allergrootste bluesrock iconen van de afgelopen 40 jaar. Thuis in de States, maar ook in Europa en in Nederland in het bijzonder, geniet hij veel aanzien en hier vindt hij misschien wel zijn grootste en meest fanatieke fanschare. Trout staat bekend om zijn wervelende optredens, indringende teksten en hilarische grappen. Onlangs breidde Walter Trout zijn omvangrijke oeuvre uit met het album ‘Battle Scars’. Een veelzeggende titel, want de plaat gaat over het ziektebed van Trout na zijn succesvolle levertransplantatie, een album vol blues met fantastisch gitaarspel. Voor alle liefhebbers van virtuoze muzikanten en blues in het bijzonder is dit de show die je niet mag missen!

Het terrein gaat op zondag 4  en maandag 5 Juni open om 13:00 uur.

Tijdens dit festival in de buurt camperen of in een hotel overnachten? Klik deze link voor meer info.

Locatie festivalterrein: 

De Domineeskamp
8102 CC Raalte

Ribs en Blues zet samenwerking met TCR pendelbussen in richting Zwolle en Deventer. De bus naar Zwolle stopt bovendien ook in Heino en Wijthmen. De bus naar Deventer stopt ook in Wesepe.
De bushalte voor de nachtbussen vind je in de Westdorplaan t.h.v. Bristol.
De pendeldienst rijdt op zaterdag- en zondagnacht om 00.30u en om 01:30u richting Deventer en Zwolle als aanvulling op het reguliere openbaar vervoer.
Direct reserveren ? Boek je ticket door HIER te klikken.
De kosten zijn € 5,50 voor een enkele rit.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: