Vanderlinde kijkt internationale namen recht in de ogen @ Heyhoef Backstage – Tilburg

Vanderlinde en voorprogramma Round About Tonite speelden op zaterdag 17 December in Heyhoef Backstage – Tilburg. Een verslag van Eric Campfens met foto’s van Ton Dontje.

De uit Groningen afkomstige formatie VanderLinde trad op zaterdag 17 december jl. op in Heyhoef Backstage in Tilburg. Op ongeveer een uur rijden van onze woonplaatsen vonden fotograaf Ton Dontje en ondergetekende dit een mooie gelegenheid om deze band eens te bekijken en natuurlijk ook te beluisteren.
Heyhoef Backstage maakt onderdeel uit van het buurtcentrum van de wijk Heyhoef. Met regelmaat worden optredens georganiseerd met bekende en minder bekende artiesten.
dsc_6405Voordat VanderLinde het podium betrad werd de zaal opgewarmd door de Tilburgse band Round About Tonite. Deze groep is in een klassieke powertrio bezetting, namelijk gitaar, bas en drums. Deze instrumenten worden bespeeld door Jeroen Hamelink (zang, bas, gitaar, mondharmonica en piano), Tim Jansen (zang, gitaar en bas) en Jorg Schröder (drums en percussie).
dsc_6399In de iets meer dan een half uur, dat zij op het podium staan, spelen zij een mix van eigen werk en covers. Bij het eigen werk zitten nummers als ‘Rocky’, ‘Touch The Morning’ en ‘Rum And Cookies’ en als covers horen we onder meer een medley met ‘Whole Lotta Love’ en ‘Voodoo Chile’. De nog jonge band doet het erg goed, het zijn goede muzikanten en zij kunnen het nog ver brengen.
dsc_6391Omdat beide bands gedeeltelijk van dezelfde spullen, zoals drumstel en p.a., gebruik maken is de wissel op het podium snel gebeurd. Binnen een kwartier nadat het voorprogramma klaar was stond VanderLinde al weer op het podium. Deze uit Groningen afkomstige band is gevormd rond bandleider en naamgever Arjan van der Linde. Deze zingt, speelt bas en gitaar en schrijft het merendeel van de nummers.
dsc_6514Hij heeft drie uitstekende muzikanten om zich heen weten te verzamelen, te weten Wietze Koning (gitaar), Bart Schwertmann (bas, gitaar en zang) en Mark Eshuis (drums). Sinds 2006 heeft de band zes cd’s uitgebracht, waarvan de meest recente, het dubbelalbum Devil’s Trails nog maar net vers van de pers is gerold.
dsc_6421In de ruim zeven kwartier dat de band speelt krijgt het publiek een meer dan uitstekend concert te horen. De stijl die VanderLinde speelt is het best te omschrijven als countryrock, melodische rock met af en toe uitschieters naar onvervalste hardrock. De vier heren zijn stuk voor stuk uitstekende muzikanten, die samen een prima eenheid vormen. Mark Eshuis houdt de zaak strak, Arjan is een inventief en melodisch spelende bassist met een goed en helder stemgeluid.
dsc_6531De samenzang van Arjan en Bart is perfect en doet denken aan Buffalo Springfield en Crosby Still Nash & Young. Tussen het elektrische geluid van de band zorgt de akoestische gitaar van Bart voor een fraaie touch. Het gitaarwerk van Wietze is van uitzonderlijke klasse.
dsc_6569Op twee covers na, namelijk ‘Fool On The Hill’ (Beatles) en het door Bart gezongen ‘Ohio’ (CSN&Y), wordt uitsluitend eigen werk gespeeld. Hiervoor put de band uit de inmiddels uitgebreide catalogus die hun zes cd’s bieden. Uiteraard bestaat een deel van de set uit nummers van de nieuwe cd ‘Devil’s Trails’, waaronder ‘Florescent Light’, ‘Talk About It’, ‘Little Things’ en ‘When You Walk On By’, die als single uitgebracht gaat worden.
nik_1715Erg mooi vind ik zelf is ‘In Your World’, dat Arjan voor zijn zoontje heeft geschreven. Voor de gebruikelijke toegift ging VanderLinde op aangeven van Bart maar niet het podium af en pakten meteen de draad weer op en daarbij werd nog even flink gerockt met onder meer het stevige ‘She’s Rock ’n Roll’, dat ook op de nieuwe cd staat.
nik_1751Het was een prima optreden van een uitstekende Nederlandse band. Een band die het verdient om meer gehoord te worden. Ik hou zelf niet van een term als on-Nederlands goed; zelf zou ik VanderLinde willen omschrijven als een band die grote internationale namen recht in de ogen kan kijken.
nik_1805Afsluitend wil ik nog een compliment maken naar de medewerkers van Heyhoef Backstage. Het buurtcentrum biedt de bewoners van de wijk Heyhoef, van de stad Tilburg en de rest van het land prima muzikale avonden. Dit alles tegen schappelijke prijzen met vriendelijke medewerkers, gratis parkeren voor de deur en een uitstekende organisatie. Een locatie om vaker te bezoeken.
nik_1900

dsc_6447

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: