The Calling – The Imperial Crowns

Album: THE IMPERIAL CROWNS – THE CALLING
Artist: The Imperial Crowns
Record Label: Dixiefrog Records
Release Date: 21/10/2016

Recensie: Nicolette Johns

The Imperial Crowns behoeven bij weinig lezers introductie maar voor die lezers die niet bekend zijn met de band zal ik allereerst de bandleden even voorstellen. Jimmie Wood is de frontman/zanger/bluesharpist en gitarist, J.J. Holiday neemt ook vocalen voor zijn rekening maar vooral is hij de gitarist van de band en Billy ‘Champagne’ Sullivan is de drummer. De band is afkomstig uit Hollywood – L.A. en brengen blues, bluesrock en onvervalste rock ‘n roll. De band waren zo’n kleine tien jaar geleden regelmatig op de podia van de Low Lands van Nederland en België te zien en heeft in de jaren dat zij door heel Europa optraden een vaste schare fans op kunnen bouwen. The Imperial Crowns brachten vóór hun langdurige sabbatical vier ijzersterke albums op de markt t.w. Imperial Crowns in 1997, Hymn Book in 2004, Star of the West in 2007 én een live cd/DVD opgenomen tijdens een optreden in het programma van het Duitse Rockpalast.
17345852163_16e11dbf5e_o
Maar na hun succesvolle optreden met Kent Burnside – Wood is niet alleen de producer van Kent’s album ‘My World Is So Cold’ maar hij en Holiday zijn ook te horen op het schijfje – op Moulin Blues 2015 werd de aanvraag zo groot weer terug op te treden dat de IC’s niet langer de behoefte kon negeren. Tijdens hun afwezigheid hebben de heren echter niet stil gezeten, traden veelvuldig op met o.a. Johnny Depp, Dan Akroyd en waren de huisband in Akroyd’s House of Blues.
the-calling-banner
Na bijna tien jaar verstoken te zijn van de meest opzienbarende bluesband van de eeuwwisseling zijn Wood en Holiday dus terug en hebben gelukkig kompaan Sullivan over kunnen halen om weer te gaan touren. De platenmaatschappij die The Imperial Crowns overhaalde weer een contract tekenen komt uit Frankrijk n.b., Dixiefrog Records, Borderline Blues Agency hebben nu al een behoorlijke tour weten samen te stellen en ik ben hoopvol gesteld voor het 2017 festivalseizoen.
17780124169_c2ec681670_o
Bij de opname van The Calling, toepasselijker kun je een titel niet krijgen, hebben Wood, Sullivan en Holiday de hulp gehad van diverse muzikanten zoals bassisten Andre Berry en Bob Glaub, Benmont Tench op piano, horn-section Mike Rocha is de trompettist, Ryan Dragon bespeelt de trombone en Peter Slocombe horen we op sax. De grote verrassing is dat ook dochter Rachel ‘Baby Gayta’ C. Wood aan het album meewerkte, zij verzorgde de backing-vocals en zal deze keer óók mee op tour door Europa komen. Het album bevat 12 eigen gepende nummers, ook de muziek is door het collectief zelf gecomponeerd.
the-calling-promoshot
De opener ‘I Gotta Right’ is al meteen weer een bevestiging dat de band in de jaren weinig heeft ingeboet, het is lekker ‘in your face’, hevig rockend en scheurend. De titeltrack ‘The Calling’ staat als tweede op het schijfje en is het visitekaartje van The Imperial Crowns hoe psychedelische klanken mooi kunnen samen gaan met blues en bluesrock. Keer op keer heb ik dit nummer op ‘repeat’ gezet omdat ik zo zit te genieten van de bluesharp en de vette slide van J.J. én de tweede, mooie, stem van babydaughter Rachel C. Wood.
The Imperial Crowns zijn ook niet bang een ballad op te nemen, ‘Grace Under Pressure’ is een prachtig blues ballad, mijn favoriet met de terugkerende tekst “I’m neither slave, nor am I master“. ‘Wasn’t Love At First Sight’ is ook weer een nummer in de oude vertrouwde IC stijl maar voor de kennismakende luisteraars zou dit nummer ook aan het werk van de Rolling Stones kunnen denken. In ‘Love N’ The Devil’ heeft de hornsectie een prominente rol, het Texas blues nummer dat bij mijzelf hoge ogen gooit. ‘Something of Value’ begint melodieus bijna als een liefdesliedje gezongen “something of value scares politicians, thugs and kings” maar ontpopt zich in een bijna country-achtig nummer door de slide partij van J.J. Holiday, favoriet nummer twee van ondergetekende. ‘The Mark of Cain’ is weer zo’n nummer waarin we kunnen genieten van de backing vocalen van Rachel C. Wood, het is een authentieke IC-tune door de nog steeds zeer krachtige stem van frontman Jimmie Wood. ‘Miz Aphrodite’ zou geschreven kunnen zijn voor de  Rolling Stones, lekkere ‘no nonsense’ rock ‘n roll, de gitaar partijen van Holiday zijn om de vingers bij af te likken, rocking Billy Sullivan op drumms en de opzwepende piano van Benmont Tench……….whoop whoop, shake your booty! ‘Liberate’ is ook weer zo’n échte ouderwetse IC compositie, scheurende gitaar van J.J. Holiday, de scream van Jimmie Wood en ook de vocalen van dochter Rachel C. maken dit tot hét nummer van het album  The Calling!  ‘Thirld World War’  is gemaakt om op de “rhythm of the blues” te dansen en zo is het ook, moeilijk bij stil te zitten dé song om heerlijk door het huis te dwarrelen al dan niet met poetsdoek…..ook hier weer ijzersterke gitaarpartijen. De als voorlaatste track gekozen ‘Papa Lawd’ is goed gepositioneerd om even op adem te komen van deze intense, opzwepende cd. Het nummer lijkt mij gezien de tekst te gaan over bekering naar een uitgebalanceerder leven. ‘Question Mark’ is de laatste track van het album; een vette blues-rock compositie die schuurt aan de country-rock door de repeterende gitaarlick van J.J. maar de tekst is ook een winnaar “leaking fuel waiting for the spark“.
the-calling-booklet
Met release van The Calling kunnen we eindelijk weer genieten van de woeste blues, psychedelische delta-soul en dampende funk van deze drie onbetwiste “devil’s ass kicking rebels”.
Yesssss! Praise The Lawd, The Imperial Crowns are baaaaaaaaaack ‘Preachin’The Blues’ again!

The Imperial Crowns zijn dit week-end in Nederland voor twee concerten die u niet mag missen:

Zaterdag 5 November 20:00 uur  Theater de Nieuwe Kolk – Assen
Zondag 6 November 16:00 uur De Bosuil – Weert

Maandag 7 November zal het nieuwe album The Calling ten doop gehouden worden in de New Morning van Parijs waar ook Nico Duportal en de Balkun Brothers hun opwachting zullen maken.

Tracklist:
the-calling
01. I Gotta Right
02. The Calling
03. Grace Under Pressure
04. Wasn’t Love At First Sight
05. Love N’ The Devil
06. Something Of Value
07. The Mark Of Cain
08. Miz Aphrodite
09. Liberate
10. Third World War
11. Papa Lawd
12. Question Mark

Photocredits: Promoshots The Imperial Crowns,  José Gallois.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: