King King; Schotse Bluesrock van een ontstemde koning

King King speelde op 16 oktober 2016 in Café Hofsteenge in Grolloo. Een verslag van Ria Pronk met foto’s van Gerrie van Barneveld.

De tijd vliegt, ik besef het me als ik op een prachtige herfstzondag naar Grolloo rijd. Hoogzomer was het toen het eerste Holland International Bluesfestival hier in juni plaatsvond. Een groot succes en een enorme opsteker voor Drenthe in het algemeen en voor Grolloo in het bijzonder. In aanloop naar het festival werden bij café Hofsteenge de Sunday Bluesconcerten georganiseerd en daar zaten fraaie, memorabele optredens tussen. In aanloop naar het tweede Holland International Bluesfestival vinden ook dit seizoen bluesconcerten plaats. Aan King King de eer af te trappen. Ik schat dat er vanmiddag zo’n 150 bezoekers in de feestzaal zijn neergestreken. Het publiek is behoorlijk gemêleerd; van echte bluesdiehards tot ouders, die deze herfstvakantie gebruiken voor wat blueseducatie voor het nageslacht. Goed bezig!
kingking9011
Frontman Alan Nimmo kampt met stemproblemen. Na een operatie aan de stembanden, leek het leed geleden. Een aantal optredens achter elkaar lijkt te veel van het goede. Johan Derksen, geestelijk vader van de concertenreeks, kondigt het aan met zorglijke blik. Het probleem is zelfs zo serieus, dat de aanwezigen met het entreebewijs van vandaag, volgende week gratis naar het concert van John Nemeth mogen, ter compensatie. Maar grapt Derksen “Nimmo draagt weliswaar een rok, maar is geen oud wijf”.  En dus gaat het een uurtje later dan gepland gewoon los. Met een grote grijns stapt de Schot, in rode kilt, het podium op. Hij wordt terzijde gestaan door Wayne Proctor (drums), Lindsay Coulson (bas) en Bob Fridzema (keys).
kingking9125
King King is op tournee ter promotie van de cd Reaching For The Light en heeft ook de fonkelnieuwe live cd bij zich. Zo’n band is immers live het allerfijnste. Al is het maar om het betoverende schalkse smoelwerk van de frontman te kunnen aanschouwen. Dat schijnt vooral een vrouwendingetje te zijn, verneem ik later.
kingking9042
In een oogwenk dirigeert Nimmo het publiek vlak voor het podium. Trouwens daaronder bevinden zich ook best veel mannen. In eerste instantie lijkt het met de stembanden redelijk mee te vallen. Wait on time, Rush Hour, You stopped the Rain, Waking up, Good Time Charlie passeren. Het kost Nimmo zichtbaar moeite sommige noten te pakken. Zelfs thee met honing biedt geen soelaas. Het gitaarwerk lijdt gelukkig niet onder de stemmisère.
kingking9122
Ik kan er kort over zijn; King King is zelfs op halve kracht een fantastische band; ongekunsteld, sympathiek, boeiend om naar te kijken en een feest voor de liefhebber van dynamisch soleerwerk. Van rock tot blues, van een ballad tot lekkere funky stuff; het is er allemaal. Een prima ritmesectie vormt de basis. Landgenoot, Bob Fridzema beroert met zachte hand de Hammond om even later de toetsen van de piano er flink van langs te geven. Deze alleskunner is niet voor niets genomineerd voor een Dutch Blues Award 2016.
kingking9060
Na de break is het met de stem van Nimmo echt gedaan. Het zal Grolloo niet zijn of er komt uit een hoek wel een lokale zanger tevoorschijn, die de zangpartij van een tweetal nummers voor zijn rekening neemt. Een standaardshuffle en Little Wing, doorspekt met die briljante soleerpartijen van Nimmo en Fridzema, houden stand. Compliment voor de ingevlogen, Peet Hartenberg, die misschien ook beter wat voorzichtig kan zijn met de stembanden.
kingking9065
Met een lange uitvoering van Stranger to Love waarin waanzinnig gesoleerd wordt, is de eerste Sunday Bluesmiddag ten einde. Ik hoor iemand zeggen dat zij de band het liefste in een doosje zou willen doen, om het te kunnen openen op dagen dat het wat minder gaat. Tja, die ontwapenende Schot met kilt en bergschoenen, die zo onfortuinlijk zijn stem kwijt was, zal ons nog lang heugen.
Zucht.
kingking9131
Het zal u niet verbazen; gister (dinsdag 18 oktober) maakte Alan Nimmo bekend dat de Europese tournee gecancelled is.

De Sunday Blues agenda voor het seizoen 2016/2017:

23 oktober John Nemeth
13 november Sharrie Williams
18 december Stevie Nimmo
22 januari Little Rodger and the Houserockers
12 februari Nine Below Zero
26 maart Joe Louis Walker
30 april A.J. Plug

De entree van alle concerten bedraagt 10 euro

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: