6e Editie Bluezotod met de J.J. Sharp Band en Captain Morgan Express

J.J. Sharp Band en Captain Morgan Express speelden op 21 mei 2016 in Azotod, De Meern,. Tekst door Ton Kok met foto’s van Alex van Empel.
_DSC3741
Het poppodium Azotod in De Meern, onder de rook van Utrecht, draait alweer ruim vijfentwintig jaar mee. In 2015 besloten enkele blues vrienden uit de regio om er met enige regelmaat blues concerten te gaan organiseren onder de naam Bluezotod en afgelopen zaterdag was het alweer tijd voor de zesde editie. Op het programma stonden de J.J. Sharp Band en Captain Morgan Express.

Azotod is een fraai zalencomplex, waar je heel intiem een band kan neerzetten in het café, maar er is ook een zaal, waar ongeveer twee tot driehonderd man in kunnen en door het verschuiven van een wand kan deze zaal nog groter gemaakt worden.
_DSC3519
De Captain Morgan Express stond in het café. Dit Utrechtse kwartet bestaat uit Johnny ‘Boy’ Brouwer (zang, harmonica), Hans Gerrietsen (gitaar), Phil Admiraal (bas) en Frank Boot (drums). De groep opende de avond zo rond negen uur en zette in de pauze en na afloop van J.J. Scherpenzeel en zijn mannen drie verdienstelijke sets neer, waarbij herkenbaarheid troef was. Persoonlijk heb ik er best moeite mee als ik de titels van de gespeelde nummers vrijwel probleemloos kan opschrijven in mijn notitieblokje.
_DSC3506
De nummers worden strak en met het nodige spelplezier gebracht en worden op zijn tijd ook wel in een eigen jasje gestoken. De uitvoeringen zijn vrijwel foutloos. Hoewel het nooit echt spannend wordt, vermaakt het publiek in het café vermaakt zich uitstekend en daar gaat het uiteindelijk om. De groep bracht in het verleden de EP ’Urban Cowboy’, die via de website van de band nog te bestellen is.
JJSharp en Captain Morgan4

In de grote zaal was het aan de mannen van de J.J. Sharp Band om het publiek te vermaken. Deze band werd vorig jaar opgericht na het ter ziele gaan van de Twelve Bar Blues Band. Hoewel de band uit geroutineerde topmuzikanten bestaat, heeft het de mannen nog niet echt meegezeten. Saxofonist Arjan de Swart werd getroffen door gehoorproblemen en is voor langere tijd uitgeschakeld, hoewel hij onlangs weer een keer voorzichtig met de groep meespeelde tijdens het Gorinchemse Sunday Blues.
JJSharp en Captain Morgan9
Vervolgens verliet gitarist van het eerste uur, Randy Pears, de groep. Bij Bluezotod werd de vaste kern, Jan J. Scherpenzeel (zang/harmonica), Patrick ‘Sideburn’ Obrist (bas) en Jeffrey van Duffelen (drums) aangevuld met routinier Jan de Ligt op saxofoon en een relatieve nieuwkomer in de blues scene, gitarist Andy Aveling.
_DSC3556
Vooral de eerste set liep niet helemaal van een leien dakje. Er was in deze samenstelling niet gerepeteerd en hoewel alle muzikanten kun partijen kenden, was de samenhang niet altijd optimaal. Ondanks zijn gebrek aan ervaring in de blues en Andy zich een veelzijdig gitarist toonde, die prima
jazzy en funky stukjes liet horen en ook een mooi stuk blues in de vingers bleek te hebben, was het allemaal wel wat onwennig. Wat de band er overigens niet van weerhield om toch hun klasse te tonen. Op Jan Scherpenzeel is als zanger en harmonicaspeler niets aan te merken en de ritmesectie stond als vanouds als een huis. ‘Put A Little Sax In It’ als kleine variatie op een tekst van Guy Forsyth; Jan de Ligt hoef je niets te leren en zette prima solo’s en ondersteunende partijen neer. Zeker de eerste set was het zaalgeluid ook niet optimaal met iets te harde bas en te zachte sax.
JJSharp en Captain Morgan11
Tijdens de eerste set kwamen nummers “Mailbox Blues”, I’m Losing You” en “No Good Woman” van de demo cd voorbij, aangevuld met werk van onder anderen Johnny Winter, Albert King en Muddy Waters.
Tijdens de tweede set klonk het allemaal wat strakker. Hier kregen we ook wat oud 12BBB werk te horen in een nieuw jasje, zoals “Everybody Makes Mistakes” en “I Can Make Everything All Right”. Met laatstgenoemde nummer, een heerlijke shuffle kwam het optreden tot een einde.
JJSharp en Captain Morgan13
Deze avond was ook zangeres PennyLeen Krebbers in de zaal om nog eens aandacht te vragen voor de crowdfunding actie voor haar nieuwe cd ‘Still Waters/Savage Waves!’. Ook mocht ze tijdens de tweede set een nummer meezingen en wist in korte tijd het aanwezige publiek op haar indrukwekkende vocale kwaliteiten te attenderen.
JJSharp14
De J.J. Sharp Band heeft alles in zich om zich in het bovenste segment van de vaderlandse blues te vestigen. Hopelijk is saxofonist Arjan de Swart snel hersteld van de medische ongemakken en weet Andy Aveling zich snel in te werken in het geheel. De kwaliteit, waarvan we vanavond zeker het nodige te horen kregen, is er. Nu kilometers maken in een vaste bezetting.
_DSC3857
Het eerstvolgende evenement bij Bluezotod is de 3e voorronde van de Dutch Blues Challenge 2016 op 12 juni a.s. en op 17 september staan Howlin’ Stone en Thomas Toussaint er op de planken.
JJSharp en Captain Morgan8

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: