Multitasker Floor Kraayvanger (Etta James Experience) “muziek is een uitlaatklep voor me.” [Interview]

Exclusief interview met Floor Kraayvanger (o.a. Etta James Experience) door Eric Campfens in Grand Café Metropole, Arnhem – 10 mei 2016.

Al enige tijd maakt de Etta James Experience furore in binnen- en buitenland. Hoogste tijd dus om een gesprek te hebben met de zangeres en leider van de groep, Floor Kraayvanger. Afgesproken werd om elkaar te ontmoeten bij Grand Café Metropole in Arnhem. Het was goed weer die avond en we namen plaats op het terras. Na ons aan elkaar te hebben voorgesteld en er wat koetjes en kalfjes gepasseerd waren, er koffie op tafel stond, konden we van wal steken.

Ik vraag Floor eerst om iets over zichzelf te vertellen. Zij is geboren in Elden, een dorp dat nu geheel door Arnhem is opgeslokt, en is er op de lagere school gegaan. In klas 6 kwam zij automatisch in het kerkkoor terecht, waar zij al mocht voorzingen. Met haar familie verhuisde zij naar Frankrijk, waar zij tijdens een groot deel van haar middelbare schooltijd heeft gewoond. In de periode in Frankrijk heeft zij met muziek verder niets gedaan. Op haar zestiende waren zij en haar familie weer terug in Nederland, waar Floor haar Havo-eindexamen heeft gedaan. In de schoolpauzes zong zij al veel en een van haar medeleerlingen zei dat, als hij ooit een band begon, zij de leadzangeres zou worden. Zij geloofde er niet veel van, maar uiteindelijk gebeurde het toch en haar eerste bandje Damn Jones! was een feit.

Tijdens haar studietijd in Nijmegen en Groningen had zij zangles. “Daar heb ik diverse technieken geleerd. Met boeken op het middenrif enzo.” Na Damn Jones volgde nog wat bands en projecten. Grotere bekendheid kreeg Floor met de bluesrockband Superfloor, waar haar vriend Rob van den Broek de basgitaar speelde. Met Superfloor zijn een aantal cd’s opgenomen. De laatste dateert alweer van 2012. “Ik zit nu wel te klagen, maar er waren veel leuke, maar ook mindere optredens bij. Toch is het langzaam doodgebloed. Een band met eigen werk heeft het nu eenmaal moeilijk. Overigens, op 18 juni treden we weer eens op. Dat is in Tilburg op het Midsummer Bluesfestival.”
26021850061_fcbc904c31_o
In mei 2013 wordt zij door Rob Key gevraagd op wat nummers te zingen bij een optreden van zijn band Brand New Bag. Al snel groeit het idee om samen iets met de nummers van Etta James te gaan doen. Het begint voorzichtig met vier nummers. “En inmiddels hebben we het uitgebreid naar een complete show en een band van elf personen. Het is een hele tour om elf neuzen dezelfde kant op te krijgen en afspraken te maken voor repetities en optredens. Ieder heeft immers zijn eigen leven en carrière.”

Floor is in het dagelijks leven lerares Engels en Frans op een middelbare school. Ze heeft een gezin met twee kinderen. “Het is een druk bestaan. Mijn gezin, het werk. Als de kinderen naar bed zijn begint het nakijkwerk en de voorbereidingen voor school.” En dan is er ook nog de muziek. “Vroeger, met Superfloor was het nog lastiger, want toen waren Rob en ik tegelijkertijd van huis.” Af en toe heeft ze een schnabbel en dan is er natuurlijk nog de Etta James Experience. “Ik word gezien als de leider van de band, nou ja, ik word door de band een beetje in die richting geduwd. We hebben een soort stuurgroep in de band, die van alles beslist. Ik doe het niet helemaal alleen. Als 20-jarige had ik dat niet gekund, toen was ik liever onderdeel van de band. ik kon toen ook nog niet met veel beleving zingen. Ik denk dat je eerst meer moet meemaken en dat dát dan groeit”. Ik vraag haar wat haar drijft om naast haar drukke baan en gezin zich zo op de muziek te storten. “Het is een uitlaatklep voor me. Ik kan er mijn ei in kwijt. Een ander doet aan sport, jij schrijft stukjes over blues en ik zing. Ik zou me geen raad weten als ik dit niet als hobby zou hebben.”
25816017660_ee40ebff0b_o
Als muzikant heb je natuurlijk jouw voorbeelden en op de vraag met wie zijn nog wel eens zou willen optreden of had willen optreden antwoordt Floor: “Etta James natuurlijk. Maar dat gaat niet meer. Of Tina Turner, Otis Redding. Die hebben mij allemaal beïnvloed. Maar ook een rockband als bijvoorbeeld The Hoax vind ik erg goed.” Waar ben je het meest trots op? “Op de waardering die ik krijg. Onlangs hadden we optreden met de Etta James Experience en op een gegeven moment wisten we de hele zaal stil te krijgen. Ik kreeg later van een vrouw een berichtje via Facebook, die er bij was geweest en mij hiermee complimenteerde. Dat vind ik geweldig.”

Als laatste vraag laat ik Floor er een blind kiezen uit een stapeltje vragen, die verder niet met muziek te maken hebben. Deze vraag luidt: Als je een toespraak of een lezing mocht houden voor een groot publiek, wat zou het thema zijn? “Dat is lastig. Ik denk over Etta James. Over wat haar bezielde, haar beleving, hoe je een nummer moet overbrengen.”

Met dit antwoord is het officiële deel van het interview. We praten nog wat na over van alles en nog wat, de koetjes en kalfjes lopen weer langs. Het was een bijzonder mooi gesprek met deze leuke vrouw, een goede zangeres en gedreven artieste.

Lees hier het verslag over het optreden van TBA? bijwoonde van Floor’s The Etta James Experience in Rotterdam.

Kijk voor meer informatie over de Etta James Experience op de website www.ettajamesexperience.com

Floor Interview

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: