Tedeschi Trucks Band in Utrecht: stemmig gekleurd en waanzinnig mooi!

De Tedeschi Trucks Band speelde dinsdag 17 november 2015 in Tivoli Vredenburg Utrecht. Support: Matt Andersen. Review & video door: Giel van der Hoeven met foto’s door: Arjan Vermeer © [hier alle foto’s]  

De Amerikaanse band Tedeschi Trucks Band gaf afgelopen dinsdagavond een éénmalig optreden in Nederland in de grote zaal van Tivoli Vredenburg Utrecht. De 12-koppige band ging van start met ‘Don’t Know What It Means’ van het in januari 2016 te verschijnen 3e studioalbum ‘Let Me Get By’. Een prima song met de bekende soulvolle TTB-sound en pakkende zangmelodieën.

En waarin Susan direct al van leer trok met haar kenmerkende hese vocalen met beurtelings fraaie gitaarsolo’s van het echtpaar Susan Tedeschi & Derek Trucks. Dit alles in een sferische, bijna psychedelische, lichtshow. Dat we hier met het neusje van de zalm uit de moderne Amerikaanse rootsmuziek te maken hadden werd ook de meest onwetende bezoeker direct duidelijk. Want welke andere band krijgt tijdens een splinternieuw openingsnummer het publiek gelijk al spontaan aan het meeklappen!

Die eerste song liep na de saxofoonintermezzo van Kebbi Williams naadloos over in The Box Tops cover ‘The Letter’. Dat de TTB tegenwoordig diverse van Joe Cocker bekende composities op de setlist heeft staan is niet vreemd. Want in september jl. verschenen ze nog op het Lockn’ Music Festival in Arrington (VA) met het Joe Cocker tribute project Mad Dogs & Englishmen. In het funky ‘Do I Look Worried’ waren de eerste gepolijste en smaakvolle slide-gitaar klanken van Derek Trucks te horen. Trucks was het afgelopen decennium ongetwijfeld de belangrijkste exponent van de huidige generatie blues- en rockgitaristen. En technisch is hij zéker een van de beste slide-gitaristen ter wereld ooit. Dat heeft hij bereikt door een combinatie van natuurlijke virtuositeit en heel veel spelen!

Na het eerste rustpuntje Leonard Cohen’s ‘Bird on the Wire’ met Susan Tedeschi als solozangeres en gospelachtige achtergrond zang door de overige vocalisten kon de virtuoze gitarist zich vervolgens helemaal gaan uitleven op het podium van de gerenoveerde grote zaal met ruim 1.700 bezoekers. In de eigen Trucks compositie ‘Don’t Miss Me’, waarin ook een geïmproviseerde driemans horn section jam zat, trad zanger Mike Mattison voor het eerst deze avond als leadzanger voor het voetlicht. De ballad ‘Midnight in Harlem’ schreef de stemkunstenaar zelf. Want ook als songwriter heeft steunpilaar Mattison een belangrijk aandeel in deze fantastische band uit Jacksonville, Florida. Vocalist Mark Rivers kreeg daarna ook een ruim aandeel in de titelsong van het tweede album ‘Made Up Mind’ (2013). Pas bij het achtste nummer nam Susan de gelegenheid te baat om het publiek toe te spreken. Dat deed ze kort, zakelijk en deels onverstaanbaar, maar bescheiden als altijd.

Het was in een introductie voor het tweede nieuwe nummer deze avond ‘I Want More’, geschreven met Doyle Bramhall II. Een uptempo swingding met Motown-feel door onder meer het ritmische snarenplukwerk van nieuweling bassist Tim Lefebvre. Ook hier trok de in het zwart geklede Derek weer alles uit de kast, zacht hemelse- en stemmig gekleurde gitaarklanken monde uit in een slide-eruptie en een dwarsfluit outro. Want een TTB-song houdt eigenlijk nooit zómaar op. ‘It’s So Heavy’ werd opgedragen aan Evelien uit Eindhoven (een gewaardeerde kennis van Susan), en met ‘Sticks and Stones’ hadden we het tweede van de totaal vier eer betonen aan Joe Cocker te pakken in de tot dan toe al gevarieerde setlist.

Een trompet-intro door Ephraim Owens ging vooraf aan de soulvolle gospel ‘Bound for Glory’ van het met een Grammy bekroonde album ‘Revelator’ uit 2011. En in de Derek and the Dominos cover ‘Keep On Growin’ liet één van de drie vrouwen in de band – Elizabeth Lea op de trombone – zich ook gelden. De nog niet genoemde derde dame was zangeres Alecia Chakour, tevens het meest beweeglijke bandlid én gezegend met een dijk van een stem. Ze stuwde met haar vurige achtergrondvocalen Susan naar kristallijn gehuil en welhaast James Brown-achtige yells! Het leverde Susan bewonderingswaardige reacties op vanuit het publiek, én (gekscherende) oneerbare voorstellen. Nadien kon de terughoudende Tedeschi hierom slecht bedeesd giechelen. Om daarna in ‘I Pitty The Fool’ – een swingende soulballad van Bobby ‘Blue’ Bland – weer uitbundig een weergaloze gitaarsolo te spelen.

Southern’ rock, blues, soul, R&B, jazz… allerlei stijlen werden geraffineerd gemixt tot de bijzondere eigen TTB-sound. Ja, zelfs een vleugje psychedelica toen toetsenist Kofi Burbridge zijn dwarsfluit weer ter hand nam in de  country-soulsong ‘Idle Wind’. Met als slottafereel van deze song een pittige drum battle tussen de twee slagwerkers Tyler Greenwell en J.J. Johnson. Kostelijke funkklanken kregen we te horen in het laatste nummer van de reguliere set: ‘Break In The Road’. Van de eveneens uit Florida afkomstige soulzangeres Betty Harris. En natuurlijk werd ook die song weer gelardeerd met een heftige gitaarsolo door Derek Trucks.

De toegift – die uiteraard volgde – bestond wederom uit twee ‘Mad Dogs & Englishmen’ tracks. Namelijk The Coasters cover ‘Let’s Go Get Stoned’ en de mondiale Joe Cocker (Beatles) 60’s hit ‘With a Little Help From My Friends’. Waarin Susan nog één keer héél haar ziel en zaligheid gaf… ja, zelfs die hoge van Cocker bekende uithaal uit haar longen perste – rechtstreeks uit het hart, dwars door de ziel. Waanzinnig mooi! Op muziekgebied is de Tedeschi Trucks Band misschien wel het beste wat ons de laatste jaren is overkomen. We zullen ze koesteren en kijken met spanning en plezier uit naar ‘Let Me Get By’ (verschijnt 29 januari 2016).

SETLIST: 1. Don’t Know What It Means 2. The Letter (Joe Cocker cover) 3. Do I Look Worried 4. Bird on the Wire (Leonard Cohen cover) 5. Don’t Miss Me (The Derek Trucks Band cover) 6. Midnight in Harlem 7. Made Up Mind 8. I Want More 9. It’s So Heavy 10. Sticks and Stones (Joe Cocker cover) 11. Bound for Glory 12. Keep On Growing (Derek and the Dominos cover) 13. I Pity the Fool (Bobby “Blue” Bland cover) 14. Idle Wind 15. Break In The Road (Betty Harris cover) Encore: 16. Let’s Go Get Stoned (The Coasters cover) 17. With a Little Help From My Friends (The Beatles cover).

[lees ook: Tedeschi Trucks Band is van wereldklasse! en TTB @Moulin Blues Festival 2014]

 

support: Matt Andersen

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: