Scott Henderson Trio: powertrio blaast Paradox bijna omver.

Scott Henderson Trio speelde woensdag 22 april 2015 in Paradox, Tilburg. Tekst door Frank Hurkmans met foto’s van Hen Metsemakers

Scott Henderson Trio: powertrio blaast Paradox bijna omver

Hulde aan Paradox die het afgelopen seizoen een keur aan gitaristen van wereldfaam wist te strikken. Vanavond was het de beurt aan gitaar virtuoos Scott Henderson die voor de vierde maal op dit intieme en unieke podium te Tilburg het publiek mocht trakteren op een gevarieerd menu.IMGP8657

Scott Henderson is momenteel op een uitgebreide Europese tournee om zijn nieuwe album, Vibe Station, onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Volgens zijn eigen zeggen betreft het componeren en het opnemen van dit album het meest ambitieuze project van zijn carrière tot nu toe! Het lang verwachte instrumentale album voor dit gitaartrio zal officieel worden uitgebracht op 1 mei 2015.

Voor de minder ingewijden: Scott Henderson heeft door de decennia heen zijn eigen stijl ontwikkeld waarin blues, rock, funk en jazz zijn samen gesmolten tot een uniek en herkenbaar geluid. En dit op een niveau wat de meeste gitaristen van deze tijd simpelweg niet halen qua textuur, virtuositeit, complexiteit en uitdrukkingskracht. Wij hebben hem leren kennen als medeleider van het fusion instituut Tribal Tech, maar hij heeft zijn sporen ook verdiend in bands van Chick Corea, Joe Zawinul en Jean-Luc Ponty. Op de man afgevraagd: Henderson vindt zichzelf echter meer een blues-rock gitarist dan een jazz gitarist. Die bescheidenheid siert hem, maar dekt de muzikaal uitgebreide lading niet zoals ook gedurende het concert bleek …

De CD, die tot genoegen van het publiek en Henderson gretig aftrek vond na afloop van het concert, kenmerkt zich door complexe en toch toegankelijke en gelaagde composities met multi-track gitaar partijen en een grote verscheidenheid aan pedalen, versterker en luidspreker combinaties. Het trio wordt zowel op de CD als live gecompleteerd door Travis Carlton op bas en Alan Hertz op drums. Dit jonge tweetal legt op de CD een heerlijke dwingende en pulserende groove neer voor de kunsten van Henderson.
Het trio opent het concert met de Miles Davis klassieker All Blues, waarin direct duidelijk wordt dat dit trio al meer dan 50 concerten samenspeelt; Hertz en Carlton leggen een relaxed deinend ritme neer voor Henderson die direct alle registers opentrekt. Hoewel het volume net te verwerken is voor het publiek is het geluid in de zaal erg goed. De hoofdrol is duidelijk voor Henderson, maar de ritme tandem krijgt ook de ruimte te improviseren in deze uitgesponnen uitvoering.

IMGP8684

Gedurende het optreden worden vier nummers van het nieuwe album gespeeld; Sphinx een stevige jankende en scheurende compositie die volgens Henderson uitermate geschikt is voor prime time radio uitzending. Calhoun is een ballade waarin de tremolo van Henderson’s gitaar en de pulserende drumriffs van Hertz de hoofdrol vervullen.

Henderson steekt niet onder stoelen of banken een enorme fan te zijn van de composities Joe Zawinul. Weather Report standard Black Market wordt in een moordend en enorm swingend tempo gespeeld en de temperatuur stijgt in de zaal. Carlton speelt de ostinato bas partijen met speels gemak en Hertz werkt zich met handen en voeten door de complex ritmische uitdaging heen. Tja, en Henderson, die liet horen boven deze materie te staan met erg ingenieus en weergaloos gitaarspel.

IMGP8679

Na een korte pauze worden de nieuwe nummers Vibe Station en Festival of Ghosts gespeeld. Wat een grooves leggen Hertz en Carlton hier neer. Of je nu muzikant, liefhebber, of argeloze bezoeker bent; het is niet mogelijk stil te blijven zitten bij de uitvoering van Vibe Station, waarin Henderson een breed scala aan emoties uit zijn gitaar tovert. Festival of Ghosts heeft weer een heel andere klankkleur en dynamiek.

Na een ingenieuze bas solo inclusief live geïmproviseerde bas loops en pittige drumsolo van Hertz zet de band het ritmisch en melodisch erg complexe Db Waltz in; wederom een Zawinul compositie. Alan Hertz en Travis Carlton doen Omar Hakim en Victor Bailey vergeten in dit hogeschool staaltje ritmische acrobatiek en tilden Henderson’s spel naar een nog hoger niveau.

Het concert werd afgerond met Dolemite. Hoewel de stem van Thelma Houston deze song op CD Tore House Down extra kracht gaf mocht deze instrumentele versie er zijn.

IMGP8711

Scott Henderson heeft met zijn jonge bandleden laten horen een dijk van een trio te zijn die het volledige idioom van Henderson gemakkelijk aan kan. En voor een ieder die van stevige op blues rock geënte instrumentale muziek houdt: kopen die cd.

Scott Henderson Trio:

 • Scott Henderson: gitaar, entertainment & senior CD seller
 • Travis Carlton: bass & most sexy guy
 • Alan Hertz: drums and Mr. Weed

Setlist:

 • All Blues (Miles Davis)
 • Sphinx (Scott Henderson)
 • Calhoun (Scott Henderson)
 • Black Market (Joe Zawinul)
 • Vibe Station (Scott Henderson)
 • Festival of Ghosts (Scott Henderson)
 • Bass solo
 • Drum solo
 • Db Waltz (Joe Zawinul)
 • Dolemite (Scott Henderson)

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: