Sunset Travelers als toetje op geslaagd concertjaar 2014

De Sunset Travelers speelde donderdag 18 december 2014 in Showtime (Bar 21+) te Maassluis [een The Lock Keepers concert].  Tekst, vid & pics: Giel van der Hoeven & José Gallois.

De Nederlandse rootsband Suset Travelers bestaat al sinds 2001 maar speelt niet meer zo vaak live. Maar áls Roel Spanjers, Richard van Bergen, Nico Heijligers en Jeroen JJ Goossens weer samen op het podium staan, is de onderlinge chemie onverbiddelijk aanwezig. Dit najaar speelde de band na jaren van ‘radiostilte’ weer eens een korte serie concerten. En wij waren erbij in de Showtime Bar in Maassluis.

Inderdaad ‘wij’, want wij van The Blues Alone? hadden besloten om tijdens dit optreden maar gelijk een informele najaarsborrel te houden. Een avondje vrijaf als fotografen en reporters dus. Toch konden sommige onder ons het niet laten om tussendoor nog maar even (mobiel) een plaatje/filmpje te schieten (en een stukje te schrijven dus). Tja, het samen spelen en samen delen zit ons nu eenmaal in het bloed. En gezellig was het zeker. Niet in de minste plaats vanwege de heerlijke Americana schotel met rhythm & blues, country en soul die ons ruim na zonsondergang door deze muzikale Reizigers werd opgediend. Voorgekookt in het zuiden van Amerika en uitgekookt maar met smaak opgeserveerd in het westen van Nederland. Waarbij soms herinneringen opdoemden aan Little Feat maar vooral aan The Band. Niet vreemd natuurlijk met een cover van die legendarische band – het obscure ‘Get Up, Jake’ – op de setlist.

sommige konden het niet laten

En dat was een zeer gevarieerde setlist die diverse vormen van Amerikaanse traditionele muziek bevatte. Songs die wie kennen – of leerde kennen – uit een rijke rootsmusic geschiedenis en/of zoals ze ook op de albums ‘For The Sake Of It’ (2002) en Spanjer’s soloplaat ‘Birdcatcher’ (2006) staan. En die gingen donderdag regelmatig gepaard met vocale hoe-en-waarom introducties door Roel Spanjers. Als live- en studiomuzikant werkte hij vaak met Amerikaanse blues- en soulartiesten samen, dus als geen ander weet de ervaren toetsenvirtuoos waar hij het over heeft. Samen met Richard van Bergen nam hij ook de meeste solo zangpartijen voor zijn rekening. En achter zijn piano en elektronische Hammond orgel met Leslie speaker produceerde hij een aanstekelijk warm en natuurgetrouw geluid.

 

Richard van Bergen zong o.a. ‘One Day’, de track die zowel op het Sunset Travelers album staat als op de onlangs verschenen ‘Rootbag’ plaat. Het album dat terecht zo juichend werd ontvangen door de vaderlandse (blues)critici. In Showtime bewees Richard eens te meer één van Nederlands beste en origineelste rootsgitaristen te zijn. Gesteund door de strakke beat en de groovende baspartijen door Jeroen JJ Goossens en Nico Heijligers wist hij weer de mooiste riffs, licks en solo’s aan de dag te leggen. Eigenlijk ongekend voor Nederlandse begrippen. Goossens en Heijligers vormden daarbij een bedreven ritmetandem en die onafhankelijk van elkaar ook geen kleine jongens zijn.

Jeroen kan behalve de drums ook nog met de saxofoon, hoorn, fluit en didgeridoo uit de voeten (maar beperkte zich deze avond tot zijn drumkit). En Nico combineert het muziek maken met kunstschilderen en heeft een behoorlijke reputatie als bassist (van Splitsing-bandlid tot begeleider van Mick Taylor). Bovendien zorgden de heren met meerstemmige zang voor de subtiele inkleuring van een aantal songs. Veelal traditionals dus die door de Travelers in aangepaste gospel-, soul-, of bluesversies werden gegoten en zodoende spannend klonken van het begin tot het einde… from sunrise till sunset. En waardoor alle borrelende TBA’ers (en de overige aanwezigen) in Showtime konden concluderen dat dit optreden een overheerlijk toetje was op de valreep van het toch al zo geslaagde concertjaar 2014. En dat smaakt duidelijk weer naar meer in 2015!

SET 1: Great Day; Sick & Die; Can’t Beat The Kid; Sure Thing; I Washed My Hands In Muddy Waters; One Day; Get Up Jake; Mathilda; My Baby Left Me; Why Are People Like That. SET 2: You Gotta Make It Through The World; Please Don’t Tell Me; Bad Boy (soul-blues versie); Hey Pocky A-way; Rockin’ Pneumonia; Get Out Of My Life Woman; The Man In Me; slow blues/gospel (Richard); Bring Me The Light; Walk A Mile In My Shoes; Shake A Hand. Encore: Feel Like Going Home; I Shall Be Released; Shake, Rattle and Roll.

Foto’s José Gallois:

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: