Bootsy Collins: Funk ruimteschip geland in Groningen!

Bootsy Collins speelde in de Oosterpoort, Groningen op 4 juli, 2014. Review en foto’s door Gerrie van Barneveld.

Zoals bekend heeft Groningen regelmatig last van aardbevingen. Afgelopen vrijdag kwamen de bevingen ook uit de muziekhemel van Bootsy Collins en zijn Mothership. In de Kleine Zaal van de Oosterpoort was het een feest voor iedereen.

bootsy1895

bootsy1978Bootsy Collins is bekend geworden door zijn tijd bij James Brown, Parliament en Funkadelic. En om zijn Space Bass en opvallende verschijning. Het concert werd in WK-stijl geopend door zijn bandleden gehuld in oranje Nasa ruimtepakken. Kort daarna kwam Bootsy Collins zelf ten tonele en kon het feest beginnen met onder andere Bootsy(What’s The Name Of This Town). Bootsy Collins is wel de leider op het podium, maar hij geeft ook veel bootsy2162ruimte aan de rest van de band. Bijna alle bandleden krijgen de ruimte om te soleren of om nummers te zingen. Zoals bij de cover van Groove is in the Heart van Deee-Lite. Ook zijn muzikale tijdgenoten vergeet hij niet. Don’t Take My Funk van de onlangs overleden Bobby Womack komt aan bod. Net als Them Changes van Buddy Miles. Bootsy Collins is geen uitbundig solerende bassist. Hij is geen ’’slappende’’ bassist, zoals vaak in de funk. Hij is meer een ’’plukkende’’ bassist. Alleen in het rustiger
I’d Rather Be With You wordt er gesoleerd door Bootsy met veel geluidseffecten. De gezamenlijke groove met de band en het publiek is belangrijker. Visueel is het niet sober. Drie keer komt Bootsy met een andere outfit. Uitsmijter daarbij is het nummer Touch Somebody. Bootsy in het shirt van Fc Groningen, die de zaal in gaat en bijna iedereen omhelst en bedankt. De Oosterpoort is één grote swingende familie. De show eindigt met One Nation Under A Groove van Funkadelic. Een van de klassiekers uit zijn carriere. In totaal twee uur funk zonder toegiften.

bootsy2341

Naast een muzikale missie heeft Bootsy Collins ook nog een sociale missie. Hij heeft een eigen foundation, die onder andere de jeugd wil stimuleren om muziek te maken. Voor het begin van het concert werd hier ook aandacht aan besteed.  Dit alles met één van zijn motto’s.: Funk is Making Something Outta Nothing. In Groningen slaagde zijn missie met verve!

bootsy1886

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: