Paaspop Baaspop

Paaspop vond plaats op 18- 20 april 2014 in Schijndel. Tekst door Jack Zwinkels met foto’s van Sjors van Os.

De ongeëvenaarde  mix van muziek, theater, sfeer, aankleding en Brabantse gezelligheid tovert Paaspop om in Baaspop en het mag zich met recht betitelen als de kickstart van het festivalseizoen 2014!

De lange weilandwegen richting Schijndel waren 18 april het domein van de Paaspoppers die zich onder wilden laten dompelen in de meest gezellige vierkante kilometer van Nederland. De camping die langzaam volstroomde in een gemoedelijke wijze deed het enthousiasme van elke bezoeker stijgen tot het maximale. De opening liet nog even op zich wachten dus was er genoeg tijd om de tenten, campers en keten te installeren voor een mooi weekend overleven in het paardengras. Voor de wat veeleisendere bezoeker was er overigens de mogelijkheid om een wigwam te huren waar luxe iets hoger in het vaandel stond. De bezoekers die pal naast de indianententen sliepen keken soms in jaloezie richting de kant van het tentenkamp om vervolgens met een ferme worp de 2-seconden tent in de lucht te gooien die zich vervolgens ontvouwden in een prachtig slaapvertrek. Ze keken trots en waren het zeer zeker!

Paaspop-14-37Paaspop-14-8

Eind van de middag verplaatsten de mensen zich richting het festival terrein om vervolgens, na de nodige controles, op een Las Vegas-achtig festival terrein uit te kijken waar vele avonturen beleefd worden. Het midden terrein van Paaspop bestaat uit een combinatie van eettentjes, feesttenten, barbiers en de welkbekende bowlinghal. De loopafstanden zijn dermate kort dat je overal binnen vijf minuten heen loopt, ook al is het druk. Daarnaast is er ook een theater weide waar je gegarandeerd in een deuk gaat bij het entertainment van de Live Tinder, aerobics of de date keet. In de theaterweide werd de drank verzorgd vanuit de kleine bar van Paaspop 2014, de Pijpiebar. Een oude paardentrailer omgeturnd tot portable partybar (met nu versleten schokdempers in verband met springende menigte).  Uiteraard is er ook muziek. Goeie muziek. Inclusief ideale verhouding tussen dj’s en bands. Voor iedereen van elke leeftijd is er wat te vinden. Dit blijkt ook bij het zien van kinderen, tieners en wat oudere feestoma’s.
Heerlijk muzikaal menu van Chef’s Special.
Het is met een onwaarschijnlijk tempo de goede kant op gegaan met de vijf vrienden uit Haarlem. De introductie met deze funky hiphoppers was precies vijf jaar geleden waar de EP voor veel enthousiasme zorgde. Album 1: ‘One for the Mrs..’, Serious Talent, huisband bij De Wereld Draait Door en album 2: ‘Passing True’  –  verder, maakt Chef’s Special een van de meest populaire bandjes van Nederland met een terechte hoofdpodium plaats op Paaspop. De Apollo hoofdtent was dus ook niet te groot voor de band. Het stroomde vol waarbij de dichtheid tot aan het geluidpanel gezellig druk was. Zoals altijd hielden de mannen er een relaxte sfeer op na en het publiek nam dit maar al te graag over. Ze kwamen niet gespannen over, ondanks dat dit een van de grotere tenten is waar ze spelen. De populariteit van Chef’s Special uitten zich tijdens de recentste hits ‘In your arms’ en ‘Peculiar’, waarbij de emotionele kant en de ga-helemaal-uit-je-dak-kant werden geraakt. Perfecte publieks participatie van de Paaspoppers.

Paaspop-14-20
Guus Meeuwis, iets minder groot maar wel met een zachte G.
Het beeld dat Guus Meeuwis schept met zijn zachte G concerten in Eindhoven is precies wat je van hem en band kan verwachten tijdens een festival optreden. De goed geoliede muziek maestro’s zijn zeer ervaren in het vermaken van het publiek met hun instrument. Alle bekende hits hebben de revue gepasseerd wat zorgde voor één groot feest. De zaal was tot zijn maximale capaciteit gevuld voor de hitjes-meezing-momenten. Er werden overigens ook nummers van het nieuwe album gespeeld waarbij de trouwe fans, vooraan (zo dicht mogelijk bij Guus), het voortouw namen.  Het maakt Guus Meeuwis tot een goede afsluiter van dag 1. Er is een goede show neergezet, waarbij het publiek niet alle energie reserves heeft hoeven verspillen. Iedereen op naar de camping, of voor de buren, gewoon naar huis en douchen. Want er beland altijd een biertje in je kraag als je een moment niet op let. Heerlijk verkoelend in een volle en warme zaal.

Paaspop-14-46
‘s-Nachts is er op de Paaspop camping veel vertier in een van de geïmproviseerde party area’s, rave-caravans en feestbussen. Het merendeel hanteert een bring your own booze-beleid waar iedereen klaar voor blijkt te zijn. Uit alle hoeken en gaten komen de blikjes tevoorschijn. De security zorgt voor een veilige omgeving en zorgt dat er voor dat er toch nog wat geslapen wordt.  Het opstaan tussen de andere festivalbezoekers is altijd een grote grap. De meeste mensen zijn zich er nog niet van bewust dat ze wakker zijn. Vaak is dit op een afstandje te zien aan het gebogen hoofd, de ogen half open en het constante puffen. Op Paaspop hebben de bezoekers na de Paaspop-14-42nacht dezelfde resultaten behaald en moesten dus een paar keer knipperen. De campingsupermarkt, welke ‘s nachts als partytent fungeert, bood de ruimte om wat te eten en te drinken waarna de meesten weer bij kennis kwamen. Het zonnetje scheen fel dus op naar het festivalterrein voor dag 2.  De zaterdag begint wat vroeger om de paasuurtjes niet te verspillen. Voor bezoekers die toe waren aan wat energieke strandmuziek was daar de Haagse oplossing Splendid!

 

Splendid maakt de live reputatie altijd waar!
De Haagse formatie behoudt de populariteit door het enthousiasme waarmee het publiek de zaal verlaat. De live performance is elke avond een groot succes! Daarnaast zijn de albums een schijfje vol heerlijke zonne-hits. Splendid knalt de zon en zee je oren in en het is meteen vakantie!  Het was een zeer goed optreden van Patrick en consorten. Vanaf minuut 1 probeert Splendid je op te zwepen en te laten springen op de beat. De feestmenigte begon klein voorin, maar verspreide zich zeer snel door heel de zaal heen. Dit gebeurde tijdens een van hun grotere hits ‘The Beach’ waarop iedereen het refrein maar al te graag meezong.  Als je Splendid eenmaal gezien hebt dan ben je verkocht. Dus als het goed is hebben ze er weer een paar fans bij!

Het is tussen de bandjes goed toeven op het midden terrein en de theaterweide. De weervoorspellingen waren alles behalve positief. Maar gelukkig hebben weermannen en vrouwen het vaak fout. Oftewel, een weekend zon!  Paaspop verdient overigens een award voor de goede faciliteiten, naast de vele eetgelegenheden zijn de wc’s, muntenbalie’s en barren nooit overbevolkt en kan je snel door naar het volgende optreden.

 

Paaspop-14-47
The Band Of Skulls
Een muzikale verassing in de Phoenix tent kwam uit de handen van The Band Of Skulls. De driekoppige band uit Engeland heeft een aantal jaren geleden een tweetal radiohits met ‘I know what I am’ en ‘Death by diamonds and pearls’. Dit zorgde ervoor dat de tent afgeladen en wel klaar stond voor een goede bak rock.  De manier waarop de nummers van The Band Of Skulls in elkaar zitten geeft een zeer verrassend effect. De drums worden erg geaccentueerd wat het gevoel geeft dat dit als basis wordt genomen. Dit gaat samen met veel tempo wisselingen in hetzelfde nummer. Het publiek had af en toe de grootste moeite om het hoofd correct op de maat te sturen.  Het grote publiek had het na het horen van de bekende nummers daarom ook wel gezien in de zaal en zochten hun heil ergens anders.  Dit werd bijvoorbeeld gezocht in de Loco Loco-tent op de theater weide. Hier werd een speciale show opgevoerd waarbij de frikandel geëerd werd. Het frikandellen festival zorgde voor vele verbaasde blikken in de zaal. De frikandelleband zorgde voor de muzikale ondersteuning met hits als; ‘frikandel, ik ben niets zonder jou… frikandel!’ en ‘frikandel, frikandel, frikandel, frikandel, frikandel, frikandel, ooeehooeeeee..’. Frikandellen aan hengels, rondjes gebakken frikandel en Dikke Dennis als chefkok maakte het een groot feest, wat tussen de serieuze acts een hele verlichting was.

Paaspop-14-91
Kaiser Chiefs sluiten af met energieke live show
De Kaiser Chiefs staan er om bekend dat de liveshow voorzien zijn van veel energie, rondrennen en klimmen en klauteren. Dit was op Paaspop niet anders. Tijdens de show, welke volledig bestond uit het opvoeren van alle welbekende hits als; ‘Never miss a beat’ en ‘Ruby’, nam zanger Ricky Wilson het voortouw door de camera vrouw uit te dagen voor een dansje, de trussen onveilig te maken en over de bar heen te rennen. Dit maakte het een waar spektakel. Het onlangs wegvallen van singer-songwriter/drummer van de band heeft het schrijven van nieuwe hits niet tegen gehouden, want ‘Coming Home’ werd door het publiek met open armen ontvangen.  Het gaf Paaspop 2014 de beste afsluiter die het kon wensen. Paaspop 2015 staat al in de agenda en kan op bezoek rekenen van ‘The Blues Alone’.

Paaspop-14-121bw

Paaspop-14-36

Paaspop-14-99

1 thought on “Paaspop Baaspop”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: