Golden Earring fans maken van HMH een Classic Rock Temple!

The Golden Earring speelde op vrijdag 13 december 2013 in de Heineken Music Hall met support van de Soul Sister Dance Revolution. Tekst en foto’s van Arjan Vermeer.

Ik ken verschillende hardcore fans die alle concerten bezoeken van grote music-acts als Bruce Springsteen of The Rolling Stones. Die reizen door alle europese landen om aan hun muzikale behoeften te voldoen. Ook The Golden Earring beschikt over zo’n groep trouwe volgelingen, maar die hoeven niet zo ver te reizen om hun band -die van het zelfde kaliber is- aan het werk te zien. Ze reizen af naar Wateringen, Gouda, Nieuw-Vennep, Hoogeveen of Zutphen. En eénmaal per jaar vullen die fans -samen met vele anderen- de Heineken Music Hall in Amsterdam. Sommigen nemen zelfs hun kinderen mee, wellicht als onderdeel van hun opvoeding? In ieder geval is ook dit jaar weer de HMH gevuld met fans uit alle leeftijd-categorieen.

DSC_3122-BorderMaker

En dat die fans niet alleen maar oude hits voorgeschoteld krijgen blijkt al bij de start van het optreden: ‘Identical’ en ‘Little Time Bomb’ van het in 2012 uit_IGP9011-BorderMakergebrachte laatste album Tits ‘n Ass zijn al heel deze tour de openers van de avond. Na de bevestiging op Barry Hay’s vraag of er nog Hagenezen in de zaal zijn (“die vind je ook overal he”) wordt het eerste ‘oudje’ door George Kooijmans ingezet: ‘Another 45 Miles’ . De zaal vindt het schitterend. Slechts 2 songs van Tits ‘n Ass zijn gesneuveld in de setlist in het afgelopen jaar. Speelden de Earring vorig jaar in de HMH nog 6 songs van hun laatste album, dit jaar wordt de HMHDSC_3158-2-BorderMaker getrakteerd -naast de twee openingsnummers- op ‘Still Got Keys To My Cadillac‘ en -later tijdens de toegift- ‘What Do I Know About Love’ . En dat is dus best een behoorlijke score voor een band met zoveel classic rock hits in hun portfolio.

 

Vanaf het openingsnummers staat de -aloude- Bertus Borgers de band te voorzien van swingende saxofoon geluiden. En hij speelt de sterren van de hemel of, volgens een engelse fan: ‘He played out of his skin’!! Ook het samenspel met Kooijmans’ gitaarspel loopt als een zwitsers uurwerk. Om maar niet te spreken van de muzikale fundering van de Earring, Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen, waar nog geen enkele slijtageplek te vinden is. De ronkende versie van ‘Radar Love’ is daar -elk optreden- weer het levende bewijs van. De Earring is al jaren de rock-band zonder spatsies, nuchter en gewoontjes, maar stevig en gedreven tegelijkertijd.

_IGP8995-bewerkt-BorderMaker

Elk optreden is gewoon indrukwekkend. En elke muziekfan die dat heeft meegemaakt kan dat bevestigen. ‘Classic Rock’ hits als ‘Long Blond Animal‘, ‘When The Lady Smiles‘ en ‘Twilight Zone‘ worden veelal lang uitgesponnen -ingekaderd in het rythme van Gerritsen en Zuijderwijk- met solo’s van George Kooijmans en Bertus Borgers op sax. Maar de Earring kan ook moeiteloos putten uit hun enorme oeuvre, zodat er soms bescheiden verrassingen verschijnen als de stevige bluesrocker ‘Leather’ uit 1978 of de oude live-favoriet ‘Future’ (1982).

_IGP9048-BorderMaker

De show wordt afgesloten met een uitgebreide serie toegiften. Te beginnen met de -werkelijk schitterende- ballad ‘What Do I Know About Love‘, om vervolgens met de oude klassiekers ‘Back Home’, Buddy Joe‘ en ‘Holy, Holy Life‘ af te sluiten. De euforie van de trouwe fans wordt op het messageboard van de Earring niet onder stoelen of banken gestoken. Kreten als “…Fantastic show guys!…”, “…Echt een super show…”, “…zelfs de kapot gespeelde songs als Johnny en the Run klonken prachtig!…”, “…Wat klonk Leather goed zeg!…”en “…the best Earring show I’ve seen in 2013…”. Het geeft aan dat het Rock-book Golden Earring nog lang niet is uitgelezen. Voor volgend jaar staan de heren al weer geboekt voor de nodige concerten te beginnen met de Vrienden van Amstel.

Setlist:_IGP9055-bewerkt-BorderMaker

1. Identical
2. Little Time Bomb
3. Another 45 Miles
4. Still Got The Keys To My First Cadillac
5. Leather
6. Devil Made Me Do It
7. Twilight Zone
8. Future
9. When The Lady Smiles
10. Going to the Run
11. She Flies on Strange WIngs
12. Long Blond Animal
13. Johnny Make Believe
14. Radar Love (bass intro by Rinus +drumsolo by Cesar)
Encore:
15. What Do I Know About Love
16. Back Home
17. Buddy Joe
18. Holy, Holy Life

Kijk hier voor het volledige fotoalbum van het optreden in de HMH

 

DSC_3183-BorderMaker

DSC_3164-3-BorderMaker

_IGP9048-bewerkt-bewerkt-2-BorderMaker2

DSC_3126-4-BorderMaker

 

1 thought on “Golden Earring fans maken van HMH een Classic Rock Temple!”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: