De Zwarte Cross: Het leven is één groot feest!

Gezien en gehoord op het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde op vrijdag 26 juli 2013. Tekst door Giel van der Hoeven en Arjan Vermeer, filmpjes door Giel van der Hoeven, met foto’s van Arjan Vermeer

Het leven is één groot feest! Dat is ook de sfeer die we onmiddelijk proeven als we over het immense Zwarte Cross terrein op de Schans in Lievelde met een oppervlakte van ongeveer 57.000_IGP9006-1-border vierkante meter wandelen. De beste elementen uit verschillende andere festivals en evenementen zijn samengevoegd tot een mega succesformule. Van bluesmuziek tot dance, van kermis tot theater, van motorcrossen tot naaktlopen, van origineel tot overdreven en vul het verder zelf maar in. Zoveel, dat je bij sommige kleinere podia ging vermoeden dat de opkomst van de bezoekers aantallen wellicht te lijden had onder die grote overmaat. Maar, misschien waren wij wel te vroeg in de middag gearriveerd, want ook de hardwerkende Achterhoekers zijn op vrijdag – ondanks hun jaarlijkse streekfeest – nog gewoon aan het werk. Ook de tropische buien die gepaard gingen met fikse onweer op dat vroege tijdstip van die vrijdag waren niet bepaald uitnodigend om je open en bloot op een weids festivalterrein te begeven. Al leken veel diehard Zwarte Crossers daar toch maling aan te hebben.

DSC_1093-1-border
Gelukkig was de regen van tijdelijke aard en kon de hittegolf die afgelopen week in Nederland heerste weer zijn gang gaan. De temperatuur steeg later in de middag dan ook dusdanig dat bezoekers verkoeling zochten in de schaduw van de tenten, door het nuttigen van koele drankjes of in de slipstreams van de windvlagen die kermisattracties zoals de Enterprise voort brachten. In de krattedraal (een tempel van groene bierkratten  van de hoofdsponsor) bekeerde veel jongeren zich tot de beugelflessen met ijskoude inhoud. Dit onder luid gezang van psalmen door Hollandse goden als André Hazes en Nick & Simon. “Halleluja. Proost!”.

_IGP8541-1-border
_IGP8775-1-2-borderHet was geruststellend om te constateren dat Bradley’s Circus niet noodgedwongen de begeleidingsband was geworden van de plotseling solo zo succesvol geworden zangeres/gitariste Mattanja Joy Bradley. [Mattanja verteld meer over de afgelopen jaren van haar muzikale carrière en over een eventuele toekomst in het buitenland, in het interview dat TBA? met haar had die dag]. Het “Circus” bestaat uit de ryhtmesectie met Beewee Nederkoorn (dums) en Joris Verbogt (stand-up bass), gitarist André van den Boogaart, Lidewij Veenhuis (een van de beste harmonicaspelers van Europa) en front-lady Mattanja Joy Bradley. Het ‘Circus’ liet ‘The Bayou’ volstromen. The Bayou is het festivalterrein binnen Zwarte Cross waar de bezoekers zich mogen verlekkeren aan rootsmuziek, cajun chicken en beefburgers.

 

_IGP8820-1-2-border
De Zwarte Cross is ook het festival van de funny T-shirts. Veel bezoekers lijken zich zo creatief mogelijk te willen uiten door originele teksten en afbeeldingen op hun borst en rug te dragen. ‘ik heb schiet an alles’ en ‘ik neem teveel hooi op mijn hooivork’ zijn voorbeelden van wat streekproducten in deze.  Tante Rikie – het ZC symbool in levende lijve – liet zich als een soort dorpshoofd gelijk Abraracourcix op een ijzeren schild, maar nu in een houten draagstoel, de Hummelse hei over dragen door stevig gebouwde vrijwilligers. Haar mini-me dubbelgangster was een zelfde lot beschoren. En over scheren gesproken, ook stijlvolle barbiers waren aanwezig om (voornamelijk) mannenhoofden en Achterhoekse ‘rednecks’ te knippen en scheren op de theaterweide, de culturele enclave binnen Zwarte Cross-land.

DSC_1090-1-border

Wij wandelen verder naar het hoofdpodium alwaar de bezoekers lekker languit op het veld liggen te genieten – waarschijnlijk onbewust – naar een groepje van Neerlands beste begeleidingsmuzikanten die een tribute brengen aan eén van Amerika’s meest legendarische bands, The Band: ‘And The Band Plays On‘. Door naar de Megatent alwaar een obscure band –White Cowbell Oklahoma– onvervalste mid-Usa rockmuziek speelt! Een eindje verderop staat nog een tent, het Rock ‘n Roll Circus, alwaar allerlei coverbands de Cross-bezoekers een feest van herkenning laten ondergaan. Wij vielen binnen bij de Janis Joplin Sessie met Laura Estevez in een meer dan verdienstelijke poging de legendarische blueszangeres te vertolken, begeleid door o.a. gitarist B.J.Baartmans

_IGP8983-1-border

DSC_1102-1-border

We keren weer terug naar The Bayou, waarbij we onderweg worden verrast door Tante Rikie die een spontaan bezoek brengt aan de bejaardenbingo. Zowaar, wij mochten mee naar binnen. Een mens kan zich niet meer wensen, toch?  Snel door naar The Bayou waar Qeaux Qeaux Joans het, inmiddels volgestroomde, veld vermaakt vol energie, passie en rauwe emotie. Een optreden vol ‘Heat, Sweat and Water’ zoals ze zelf later zou aangeven. Ze wordt ondersteund door een fantastische band met o.a. gitaristen Isa Azier en Richard van Bergen, drummer Jody van Ooijen, bassist Andert Tijsma en keyboard-speler Timothy Banchet [zie ook de video].

_IGP9187-1-border

_IGP9176-1-border

We besluiten ons bezoek aan de Zwarte Cross af te sluiten met een bezoek aan de Krattedraal alwaar we ons lieten beschenken met het Twentse wijwater, op de juiste temperatuur, dat wel natuurlijk! Het leven is één groot feest, en met name eind juli, drie dagen lang in Lichtenvoorde. Volgend jaar zijn we er zeker weer bij!

_IGP8947-1-border

Bekijk hier het volledige fotoalbum de Zwarte Cross vrijdag 26 juli 2013 door Arjan Vermeer

3 thoughts on “De Zwarte Cross: Het leven is één groot feest!”

  1. Beste Giel en Arjan, leuke sfeerimpressie en prachtige foto’s van de Zwarte Cross. Puntje van kritiek: misschien een beetje inhoudelijker recenseren wat betreft de Bands en ophouden met termen als “een van de beste harmonicaspelers van Europa” wat impliceert dat jullie alle harmonicaspelers in Europa hebben gehoord (..) met alle respect voor Lidewij Veenhuis overigens. Muziek is geen wedstrijd maar een uiting van emotie, muziekaliteit, artisticiteit en zoals je wilt virtuositeit wat op zich weer subjectieve begrippen zijn…

    1. Hoi Ronald, bedank voor je reactie en ik ben het met je eens. Dit is natuurlijk wel een sfeerverslag van een klein stukje van een heel groot en gevarieerd festival. Het inhoudelijk recenseren doen we in de andere reviews waar we specifiek voor de bands gaan. Kijk maar eens verder (terug) op thebluealone.nl waar je een aantal van de genoemde artiesten ook weer tegen zal komen.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: