DE TOP VAN DE BELGISCHE BLUES-SCÈNE OP DE MUZIEKZOLDER

Gezien & gehoord in De Muziekzolder Maasdijk: Lightnin’ Guy  plays Hounddog Taylor pp donderdag 06 juni 2013. Review door Giel van der Hoeven met foto’s van Arjan Vermeer en filmpjes van Herman Alsemgeest & Giel

Voor de laatste avond van het seizoen 2012-2013 had De Muziekzolder een hele bijzondere en bijzonder goede act weten te strikken: Lightnin’ Guy plays Hound Dog Taylor! Het klinkt als een stoffig cliché maar Lightnin’ Guy (Guy Verlinde) is nog steeds veruit “de hardst werkende bluesartiest” van de Belgische blues & roots scène. Hij veroverde niet alleen de Belgische en Nederlandse rootsscène, maar speelde ook concerten op verschillende Europese top locaties. In oktober 2011 won Lightnin’ Guy de Belgische Blues Challenge en vertegenwoordigde hij België op de Europese Blues Challenge 2012 in Berlijn.

_IGP5564bw2-border

Lightnin’ Guy is na een vervelende keelaandoening dit voorjaar gelukkig weer helemaal terug. Hij vereerde op 6 juni jl. De Muziekzolder met het spelen van Hound Dog Taylor muziek in dezelfde setting als Taylor dat destijds ook deed. Songs als: Take Five, Hawaiian Boogie, It’s Allright, Taylor’s RockGive me Back My Wig, Let’s Get Funky, Sadie… ze kwamen allemaal voorbij. Als je ‘The Dog’ nog nooit live had zien spelen; dan was dit echt een perfect alternatief om de magie van een uniek Hound Dog Taylor concert te beleven! Als je het vizier donderdagavond op in de sepia modus zette waande je jezelf in een vijftiger jaren Delta Blues jukejoint.

_IGP5783-1-border

mzlg0606133Hound Dog Taylor uit Mississippi (1915-1975) was één van de allerbeste Amerikaanse Chicago blues gitaristen en zangers. Hound Dog Taylor & de Houserockers waren van de late jaren 50 tot in het midden van de jaren 70 dé meesters van swingende ritmes en pakkende grooves. Taylor’s slide gitaarstijl was rauw en wild. De keuze voor twee gitaren en een drummer (geen bassist) resulteerde in de rauwste houserockin’ Chicago blues die je maar kunt bedenken. Always playing till late at night, making people party & forget their troubles!

_IGP5828-1-borderbw2

Guy Verlinde (vocals & slide guitar), Richard van Bergen (rhythm guitar & vocals) en Erik “King Berik” Heirman (drums) vulde dit plaatje perfect in. Ze kregen de Zoldergasten al van het begin af aan, aan het swingen en ze hadden het zienderogen ze_IGP5754-1-borderlf ook prima naar hun zien. De entourage en de vele memorabilia en gitaren die Muziekzolder eigenaar Jan Wennekers in zijn verzameling heeft en de wanden sieren, inspireerde Guy duidelijk. Of zoals hij zelf halverwege het concert aangaf: “als jullie nou allemaal de ogen sluiten, lopen wij weg en zien jullie na afloop wel wat we meegenomen hebben”.

Guy en zijn mannen toonde zich de ganzen avond aimabele gasten. Of het nu ging om het beschikbaar stellen van gesigneerde CD’s voor de quizwinnaars (zijn nieuwe album ‘Inhale My World‘ werd vorige week uitgebracht!) of om het verzorgen van een uitgelaten show (zelfs een barkruk gebruikte Guy als podium) het enthousiasme droop ervan af. En zoals gezegd had dit zijn weerslag op het hondstrouwe Muziekzolder publiek die door hun standvastige aanwezigheid ook optredens van dit soort kwaliteitsartiesten mogelijk maken.

_IGP5584-1-borderbw12

Vanaf september 2013 t/m juni 2014 zal De Muziekzolder Maasdijk wederom 10 live evenementen verzorgen. Waarbij met namen lokalen en regionale bands de kans krijgen hun kunsten aan Westlandse muziekliefhebbers te laten horen. Wil je op de hoogte blijven mail dan naar: mommuziekzolder@gmail.com en je ontvangt dan regelmatig updates in je mailbox. Of bezoek de website van De Muziekzolder Maasdijk. http://muziekzolder.blogspot.nl/

 

mzlg0606134

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: