Kwadendamme: Blues in de buurt !

Bluesfestival Kwadendamme 10-11Mei -2013, tekst en foto’s door Aart van Hoften

Het heeft toch wel zijn voordelen ,zo,n bluesfestival vlak bij je in de buurt.Je pakt de fiets en in 10 minuten ben je er. Vrijdag 10 mei was het weer zo ver, rijdend het dorp Kwadendamme in komt de muziek je al van verre tegemoet, de omliggende terreinen van de plaatselijke voetbalclub zijn omgebouwd tot minicampings,en een weerzien met veel oude bekenden.Natuurlijk is ook FB vriend Rene Brons van de partij,die met eindeloos geduld de optredens staat te filmen.De onderstaande video,s zijn allemaal van zijn hand.Rene alsnog bedankt. Bij het binnenkomen van de tent is de eerste band al begonnen T Bear & The Dukes,een bluesband uit Zweden.Prima band,behalve gitarist T Bear beviel ook de organist me prima. Grappig was dat T-Bear meer voor dan op het podium stond. Het volgende optreden was van The Mofo Party Band,en dat zijn oude bekenden.Ze stonden al eerder op dit festival en waren ook al eens te gast in Bluesclub De Viersprong. De mannen deden hun naam eer aan en maakten er een echt feestje van,een prima optreden!  Daarna was het de beurt aan Smoking Joe Kubek en BnoisKing een ,twee veteranen uit Texas en Louisiana.Joe speelde lang geleden nog in de band van Freddy King en de stem van Bnois deed me op sommmige momenten erg aan Robert Cray denken.Een mooi relaxt optreden met als hoogtepunt een prachtige uitvoering van “Play With Fire” van The Stones . Blues-harp speler Big Pete stond samen met gitarist Alex Schultz op het podium.Pete staat een beetje wazig op de foto en dat is geen toeval,Pete was een beetje wazig(iets te veel biertjes?)jammer! Gitarist Alex Schults daarintegen was prima in vorm en maakte het optreden dankzij zijn inbreng toch nog acceptabel.

De afsluiter van de vrijdagavond was van Michael Keaton,en eerlijk gezegd niet helemaal mijn ding.De brave man overschreeuwd zichzelf een beetje(veel M.F.enz)en het was een verademing dat hij ook in staat was een rustig bluesje te spelen.Het publiek dacht er gelukkig anders over en was laaiend enthousiast.  Dit was dag een van Blues Kwadendamme,met piepende oren op de fiets naar huis ……

 

Zaterdag morgen eerst een lange wandeling met de honden langs de oevers van de Westerschelde,bij thuiskomst sterke koffie.Daarna een flink bord macaroni en we zijn weer klaar voor dag 2 van blues Kwadendamme. Het weer was er niet beter op geworden,halverwege een flinke regenbui tijden mijn fietstocht naar Kwadendamme maar dat mocht de pret niet drukken. De eerste twee bands gemist,Sugar Ray&The Sinners en Ben Poole ,maar nog wel op tijd voor Barry Barnes op de Juke Joints stage(buiten)Wat en heerlijk optreden! Een mooie set met akoestische Rory Gallagher nummers, massaal meegezongen door het publiek.Voor mij een van de hoogtepunten van het festival.  Het begint te regenen dus snel naar binnen voor Eugene Hideaway Bridge.  Eugene speelde al samen met Big Joe Turner ,en zijn gitaarspel en zeker ook zijn uitstraling deden me erg aan een jonge BB King denken.Erg mooi optreden.  Daarna de beurt aan Rachelle Plas,mondharmonica speelster/zangeres uit Frankrijk . Kon me niet gelijk overtuigen,oorzaak misschien wel door het veel te harde gitaargeluid.Kwam misschien door de plaats waar ik stond,want op de film klinkt het een stuk beter.Het werd gedurende het optreden toch wel beteren zeker de rustige nummers ,o.a Change Of Fools van Aretha Franklin kwamen goed uit de verf.  Hierna die andere Big Pete op het podium maar dan Big Pete Parson uit Austin Texas.

Als bassist begeleidde hij de Texaanse legendes als Blues Boy Hubbard en T.D.Bell. Hij werkte met muzieklegenden als Ray Charles, B.B. King, Muddy Waters, John Lee Hooker, Ike & Tina Turner, Etta James, Koko Taylor, Pinetop Perkins, Buddy Guy , Candye Kane en een eindeloze rij anderen. Een mooi optreden ,vooral de ballads kwamen goed uit de verf. En een prima begeleidingsband The Gamblers met de uitstekende gitarist Ray Scona.  Daarna tijd voor de plaatselijke band The Juke Joints,een vaste waarde op dit festival,met mede organisator Peter Kempe op de drums.De band is mij zeer bekend dus tijd om wat bij te kletsen met (FB)vrienden,bekenden,familie e.a.Mischien iets te veel gekletst,want ik was opeens mijn stem volledig kwijt.Tijd om naar huis te gaan,nog een klein stukje van Louis King meegepakt en toen op de fiets “back home””

Voor  filmpjes neem een kijkje op de site van Rene Brons: http://www.youtube.com/playlist?list=PLRLFSY0DFUn2M1Yg3RS07BFcFcBabU5Ur

Peter & Kees,mede organisatoren/vrijwilligers,allemaal bedankt!  en tot volgend jaar.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: