De hapklare blues en rock brokken van Pat Travers

Concert: Pat Travers Band met supportact Vitos Rum in De Bosuil Weert op zondag 23 september 2012. Verslag en Foto’s van Hen Metsemakers.  Van het optreden in de Boerderij op 22 september 2012 filmpjes van Giel van der Hoeven en foto’s van Arjan Vermeer

Pat Travers was van 20 t/m 23 september voor vier opeenvolgende optredens in Nederland: P60 Amstelveen, Het Bolwerk Sneek, De Boerderij Zoetermeer en in De Bosuil Weert. Bij de laatste twee optredens waren afgevaardigden van The Blues Alone? aanwezig. Omdat de shows in Zoetermeer en Weert qua beleving overeenkwamen “blues en rock als hapklare brokken” plaatsen we hier de review en foto’s van het Bosuil  optreden door Hen Metsemakers en foto’s en filmpjes uit Cultuurpodium Boerderij  door Arjan en Giel.

Pat Travers zorgt voor een hete nazomermiddag in De Bosuil Weert.

Pat Travers stamt uit Toronto Canada en is daar 57 jaar geleden geboren. Hij werd in zijn jeugd gegrepen door de gitaarhelden van weleer: o.a. Jimi Hendrix, Jeff Beck, Eric Clapton en Jimmy Page. Na eerst in Canada en de VS actief te zijn geweest als gitarist bij de oude rocker Ronnie Hawkins vertrok Travers naar Londen waar hij in 1976 voor zichzelf begon en zijn eerste eigen album `Pat Travers’ opnam. Kenmerken uit die tijd; een zwarte Fender Telecaster, blootsvoets op het podium spelen en fans die luchtgitaar komen spelen op het podium. Pat Travers is een voorbeeld voor o.a. Metallica-gitarist Kirk Hammett en dikke vriendjes met Ted Nugent, ook een gitaarheld uit zijn tijd.

In de loop der jaren ontwikkelde Travers zijn eigen gitaarstijl, met sterke klassieke bluesinvloeden. Tijdens de tours van de Pat Travers Band vormen tweede gitarist Kirk McKimm, drummer Sean “The Cannon” Shannon en bassist Rodney O’Quin een stevige muzikale basis waarop het gitaarspel van Travers goed tot zijn recht komt. Pat Travers heeft al heel wat albums op zijn naam staan. Zijn laatste cd “Stick With What You Know – Live In Europe”, die in de Bosuil in Weert werd opgenomen kwam in juli 2006 uit.
Nu is eindelijk het nieuwe album ‘Blues on Fire’ van de Pat Travers Band een feit. Het werk doet me sterk denken aan Eric Sardinas, delta blues met een rauw randje. Vanuit zijn Facebook-pagina begrijp ik dat hij zin heeft in deze Europese tour. Deze zondag stopt de Travers karavaan in Weert. De concertreeks is 20 september j.l. in Amstelveen gestart, dus hij moet nog fris en fit zijn!

Supportact Vitos Rum (No nonsense Rock) die hun set van powerrock krachtig en energiek neerzetten zorgen voor een zeer waardige opening vandaag. Vol energie en overgave spelen ze voor een dankbaar publiek wat dit goed weet te waarderen. Ze genieten zelf ook van het feit dat ze in de Bosuil toch voor een heuse Guitar-hero hun opwachting mogen maken. Ik hoop hier nog veel van te horen, en de Bosuil weet nu dat ze best een sfeertje kunnen neerzetten!
Hierna is het de beurt aan Pat Travers om zo rond de klok van 17.15u het podium te betreden. Vanaf het eerste nummer wordt de toon gezet en laat Travers zijn gitaar janken en dreunen als in zijn beste dagen. De blues en rock van Travers gaan erin als hapklare brokken en weet te boeien vanaf de eerste tot de laatste noot. Het publiek wat vandaag helaas niet voor een volle zaal zorgde kwam echter wel gericht voor Pat Travers en geniet zeer.


Uit volle borst wordt dan ook de wereldhit van Ram Jam ‘Black Betty’ meegebruld. Het feestje kan vandaag niet meer stuk, en er volgt nog meer om van te smullen. Pat Travers maakt er een lange set van en vervolgt met de eerste song van de nieuwe cd: ‘Black Dog Blues’. De cd ‘Blues on Fire’ is op plaats 21 in een Amerikaanse chart binnengekomen, en Pat is daar terecht trots op. Zeker ook verdient, want deze mannen die inmiddels toch wel tegen de 60 aanhikken qua leeftijd hakken de zaak nog moeiteloos in hapklare brokken en spelen nog energiek als in hun beste jaren!
De oude hit ‘Snorting Whiskey’ zorgt voor het volgende meezingmoment, en als dan vervolgd wordt met ‘Boom Boom – Out go the Light’ staat de tent helemaal op zijn kop. Het is lang geleden dat ik publiek zo intens en hard heb zien genieten en meebrullen. Zelf kon ik het ook niet nalaten moet ik bekennen! Topgezellig.
Lang kan de band na deze gig niet wegblijven en als toegift volgt ‘Getting Better (All the Time)’. Soepel gespeeld als een forse dosis powerrock. Pat speelt gemakkelijk en de band is al jaren als zijn begeleiding actief. Ze voelen elkaar feilloos aan, een geoliede machine! Kirk McKimm doet maar weinig onder voor Travers zelf en krijgt her en der gelegenheid om zijn kunnen te laten horen. Mannen met het muziekhart op de juiste plaats, ze hebben er nog steeds enorme lol in.
Na de show volgt nog een ‘meet and greet’ en de merchandise vindt gretig aftrek. Ik blijf nog met wat vrienden en kennissen napraten en het was nog lang gezellig in de Bosuil.

Pat Travers setlist De Bosuil Weert:

Rock and Roll Susie
Crash and Burn
Heat in the Street
I Got News For You (Ray Charles)
Black Betty (Leadbelly/ Ram Jam hit)
Josephine
Black Dog Blues
Stevie
Red House (Jimi Hendrix)
If I Had Possession Over Judgement Day
Snortin’ Whiskey, Drinkin’ Cocaine
– drumsolo Sandy Gennaro
Boom Boom (Out go the lights)
Feelin’ Betta

Red House in De Boerderij in Zoetermeer:

Drumsolo Boom Boom in De Boerderij in Zoetermeer

Foto’s van het optreden in Zoetermeer kun je hieronder vinden:

.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: