50 Years Rolling Stones: ’89-’07 And The Show Must Go On…

deel 4 in de serie “50 years Rolling Stones”. Met foto’s van Arjan Vermeer

Op 12 juli 2012 is het precies 50 jaar geleden dat The Rolling Stones hun eerste optreden gaven in de Londense Marquee Club. En om dit te vieren willen we bij The Blues Alone? die voorbije 50 jaren nog eens kort belichten. Met name voor diegenen die het allemaal al weer vergeten waren of het niet eens hebben meegemaakt. We gaan het niet zozeer hebben over de sex en de drugs, maar meer over de Rock ‘n  Roll. Ze zijn immers nog steeds “The Greatest Rock ‘n Roll Band In The World? Lees ook deel 1: ’62-’67 …. Making Fame!, deel 2: ’68-’74 Ladies and Gentlemen …. The Rolling Stones en deel 3:  ’75-’88 Shattered.

Op 18 mei 1988 wordt de vrede ‘getekend’ en besluiten de Stones om weer een plaat op te gaan nemen en op tournee te gaan. Vervolgens sluiten ze in maart 1989 een contract met Michael Cohl’s Concert Productions. In dat zelfde jaar wordt Steel Wheels uitgebracht en met de Urban Jungle Tour zetten ze zich zelf weer terug op de Rock ‘n Roll kaart!!  Bill Wyman verlaat na deze tour de Stones en wordt vervangen door Darryll Jones. Hij zal echter geen formeel lid worden van de Stones maar als sessiemuzikant worden ingehuurd. De Stones gaan als viermans-formatie verder.

The Rolling Stones zijn nu verworden tot een volwassen en professionele ‘business’. De albums, tours, ticketverkoop en -pricing, merchandise, publiciteit worden allemaal op een geco-ordineerde en proefessionele wijze geregiseerd. Zelfs als internet in de mode komt zijn de Stones een van de eersten die daaarvan gebruik maken, elfs tijdens concerten. Nu waren de Stones‘stadion concerten al indrukwekkend, maar hun concert-reeks in de negentiger jaren blinken uit door het uitnutten van bestaande en nieuwe concert-concepten. Spelend in stadions, arena en theaters in de zelfde tournee’s laat zien hoe ze zowel de creatieve als logistieke kant volledig beheersen.

Vanaf 1989 tot vandaag heeft deze Rolling Stones ‘Corporation’ zich zelf alleen maar verder verbeterd. De mannen zelf zijn -in de negentiger jaren, echter- ouder geworden, een stuk ouder. Ze missen de ‘roughness’ en spontaniteit uit hun meeste creatieve periode  (’68-74) maar tegelijkertijd past dat ook weer in die periode en is hun leeftijd geen issue meer.

Muzikaal gezien brengen ze hun ‘oude’ stijlen gecombineerd met nieuwe experimenten (Bridges to Babylon). Alle drie de studio albums Steel Wheels, Voodoo Lounge en Bridges to Babylon zijn verschillend. Je kunt ze niet vergelijken met de top-albume uit de periode van ’68-’74, maar moeten worden bezien vanuit het perspectief van de ‘nineties’ en de respectabele leeftijd van de Rock and Roll ‘Gentlemen’. Alhoewel ze nooit sterk zijn geweest in het produceren van live-albums, brengen ze er liefst vier uit. Met het unplugged-achtige ‘Stripped‘ als een van de beste uit deze serie. ‘Four Flicks‘ is vernieuwend in die zin dat het de audiosfeer van een live album combineert met de mogelijkheden van een videoregistratie. De -dan- laatste technologie wordt gebruikt in deze DVD-set. Als deze mogelijkheden er eens waren geweest in het begin van de jaren zeventig (….).

In 2002 vieren ze hun 40-jarig bestaan met de uitgave van een verzamelalbum, “Four Licks” welke een gezamenlijke uitgave is van Virgin records (waar de Stones op dat moment onder contract staan) en hun oude ‘rivalen ‘Decca’ en ‘ABKCO’ (van Allen Klein). De bijbehorende Licks tour behoort tot éen van hun beste tournees ooit. Met een uitgekiende combinatie van stadio, arena en club-optredens en in elke show een albumthema (en elke show dus een andere setlist) uit de periode ’68-74 lieten de Stones zien en horen dat ze nog steeds niet onderdoen voor hun rock-opvolgers.

Het laatste album “A Bigger Bang” komt uit in 2006. Tijdens de daaropvolgende tournee krijgt Keith Richards een ongeluk (tijdens een korte vakantie) waarbij hij een hersenbeschadiging oploopt. Alhoewel hij daarvan herstelt is zijn spel daarna wisselend van kwaliteit. Hun laatste concert vindt plaat in de O2 in Londen in 2007, waarbij een aantal van de kinderen van de stonesleden (w.o. Bill Wyman) als achtergrond koortje dienst doen. Is dit hun laatste concert ooit? Voor veel fans een prangende vraag, voor andere fans bijna een wens: Het is goed geweest zo!

Uitgebrachte albums:
Steel Wheels
Flashpoint (live)
Voodoo Lounge
Stripped (Live)
The Rolling Stones Rock and Roll Circus (uit 1968)
Bridges to Babylon
No Security (Live)
Live Licks (Live)
A Bigger Bang

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: