Festival Uitgelicht: Belgian Rythm & Blues Festival in Peer

tekst en foto’s van Arjan Vermeer

Blues voor Bleekscheten was de kritiek van een belgisch blad over de line-up van het Belgische Rythm & Blues Festival, in de volksmond beter bekend als “Blues Peer”. Elk jaar in juli wordt het bewonersaantal van Peer ruimschoots verdubbeld: naast de 16.000 vaste inwoners zullen dan ruim 20.000 muziekliefhebbers het festivalterrein bezoeken.

En dat de organisatie zich de kritiek heeft aangetrokken moge ook duidelijk zijn. Oude bluesgigant B.B.King zal de kritiekasters van vorig jaar zeker de mond snoeren. Daarnaast zal ook de folkblues van Keb’Mo worden gewaardeerd en wat te denken van de gumbo/funk band The Soul Rebels. Maar dat is het dan ook voor wat betreft de “zwarte” rythm & blues.

Veel muziekliefhebbers zullen toch (ook) voornamelijk komen voor oude hitmakers als Helmut Lotti, Steppenwolf (“Born to be Wild”) in de persoon van John Kay en John Fogerty van het oude Creedence Clearwater Revival of Ten Years After zonder de gitaarvirtuoos Alvin Lee. Kenny Wayne Shepherd mag zich inmiddels ook tot de gevestigde “blues”-orde rekenen nadat hij halverwege de negentiger jaren eén van de stokjes van Stevie Ray Vaughn had overgenomen.

Interessanter wellicht zijn de hedendaagse, maar voor de liefhebbers niet minder bekende, bluesmuzikanten zoals de Jon Amor Blues Group, de rauwe funky 24 PesosHamilton Loomis, de jamband North Mississippi AllStars met Luther Dickinson en Alvin Youngblood en van eigen bodem Howlin Bill en Lightning Guy.

Alles overziende dreigt het weer een muziekfeest te worden wat je eigenlijk niet mag missen. Er is voldoende om je van 13 tot en met 16 juli a.s. op muzikaal gebied te vermaken in het belgische Peer. Kijk voor het volledige programma op www.brbf.be

 

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: