Big Will & the Bluesmen snappen het wel

gezien & gehoord in: De Cultuurschuur te Monster
band: Big Will & the Bluesmen
datum: zaterdag 14 mei 2011
review door: Giel van der Hoeven
foto’s door: © 2011 – R. Mauritz

Het kwartet Big Will & the Bluesmen bestaat sinds 2007 en heeft één cd opgenomen: ‘Trouble No More’ (2009). Een schijfje met acht Delta/Chicago bluessongs, vier covers en vier eigen nummers. In het geval van Grote Wil en zijn Bluesmannen is hun muziek ontsproten in de Westlandse agrarische ‘Delta’ die grenst aan Delfland, de Noordzee en het Stadsgewest Haaglanden met als metropool Den Haag. Met een vette knipoog naar het verleden en geïnspireerd door o.a. Muddy Waters, Robert Johnson, John Lee Hooker en Junior Wells maakt het viertal gebruik van akoestische en elektrisch versterkte gitaren, drums, (staande) basgitaar en mondharmonica en spelen ze songs gebaseerd op de Delta Blues. Die traditionele muziekstijl welke via de Chicago Blues ook zoveel Engelse rock and roll bandjes inspireerde. En in het Westlandse Monster onder de rook van Den Haag traden de mannen afgelopen zaterdag op met een intiem concert in de Cultuurschuur. Een thuiswedstrijd dus. Dat was vrij uniek want de knusse glazen kas achter de oude boerderij bevat slechts een klein toneelpodium in een ruimte waar maximaal een paar dozijn bezoekers in passen. Juist na de release van hun debuut cd hadden we de band zien optreden op openlucht festivals en in feesttenten met groter groeiende publieke belangstelling. Dus des te sfeervoller en gezelliger werd het deze avond in de Cultuurschuur. Een avond die rustig op gang kwam met een akoestische set en eindigde met dansende liefhebbers en dik tevreden bluesliefhebbers. Traditionals zoals ‘Dust My Broom’, ‘Trouble No More’, ‘Bring It On Home’ en ‘Got My Mojo Working’ werden afgewisseld met eigen nummers van de eerste cd en nieuwe songs van de cd ‘Hard Times’ die in juni van dit jaar zal gaan verschijnen. Gitarist en songschrijver Alex Konijnenburg is ook nog eens een verdienstelijke zanger. Dat wil zeggen zijn stemgeluid is geknipt voor dit soort langzame én rockende rhythm and blues songmateriaal. Wil van der Ende zijn bluesharpspel is in de stijl van zijn helden Sonny Boy Williamson en Little Walter. En vooral als je zijn mondharmonica in combinatie hoort met de slide-gitaar van Alex, de contrabas van Henk Wessels en de eenvoudige blues drumbeats door Jos Waal, dan waan je jezelf al gauw in een zestigerjaren Chicago blues club. Big Will & the Bluesmen snappen het wel. Een schoolvoorbeeld van hoe traditionele blues moet klinken, of dat nou in een bruine kroeg naast het biljart is of op een zonnig festivalpodium, als het maar altijd aanstekelijk en enthousiast wordt gebracht.

Het nieuwe album van Big Will & the Bluesmen ‘Hard Times’ opgenomen met friends Peter, Henk en Gerbrand in de Westeinderstudio verschijnt in juni 2011. De release zal gepaard gaan met een exclusief interview met Big Will voor The Blues Alone?

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: