Tommy Ebben & The Small Town Villains – Dreamless Slumbers (2010)

Debuut Ebben met de frisheid van een heerlijk zacht najaarsbriesje.

ebbencd10

Via het Bluesforum kreeg ik de debuut cd ‘Dreamless Slumbers’ van Tommy Ebben toegestopt. Een Nederlandse jongeman (25) met een zwak voor de folksinger-songwriter en dichter Townes Van Zandt uit Tennessee die in 1997 overleed. En die in de song ‘A Violet Goodbye’ ook door Ebben genoemd (geroemd) wordt. In januari 2009 had Tommy reeds het demo-album ‘Old Masters Painted These Moments’ in eigen beheer uitgebracht. En dit stuk huisvlijt ontving louter lovende kritieken in de serieuze vaderlandse muziekpers. Vergelijkingen met Neil Young, Randy Newman, Nick Drake en voornoemde Van Zandt waren niet van de lucht. “Zowel tekstueel als muzikaal een unieke nieuwkomer”, schreef Revolver Magazine. En zijn solo live optredens en die met The Small Town Villains werden als aandoenlijk en swingend bestempeld. Redenen genoeg om er eens goed voor te gaan zitten.

Het eerste dat opvalt is dat Tommy behoorlijk volwassen klinkt. Zijn gruizige, warme stem is daar debet aan, die heeft hij van nature en is dus een gift voor een singer-songwriter met roots repertoire. Zijn songs klinken inderdaad traditioneel naar goed voorbeeld van hen die hem hebben beïnvloed. Ouderwetse luisterliedjes maar gebracht met de frisheid van een heerlijk zacht najaarsbriesje. “De essentie van een goed nummer is tijdloos”, zegt Tommy hier zelf over op zijn website. “Ik wil dat mijn liedjes klinken alsof ze uit 1970, 1933 en 2080 tegelijk komen.”

“Ik heb de neiging om dingen te bekijken, ook de dagelijkse gebeurtenissen, in een nogal gedramatiseerde manier. Ik weet ook niet waarom. “Deze tendens kan leiden tot sombere maar heldere ballades, gedrenkt in klassieke strijkers arrangementen, zoals ‘To The River’. Maar het kan net zo gemakkelijk leiden tot blues- en country rockers met een ironische of cynische ondertoon, zoals in ‘Praise of Boredom’ en ‘She Won’t Tell’. U hoort het al, Tommy Ebbers has a way with words too! Een geboren singer-songwriter die zijn talenten op een goede manier exploiteert.

Gedurende het beluisteren van de cd ‘Dreamless Slumbers’ zat ik me steeds af te vragen aan wie die stem me nu toch deed denken. Vele namen van zijn invloeden waren al in de diverse reviews genoemd maar plotseling tijdens het titelnummer hoorde ik het: John (Cougar) Mellencamp! Tom Ebben heeft diezelfde intonatie en een soortgelijk stemgeluid als de Amerikaanse country bluesrock muzikant, voorwaar ook geen belediging dacht ik zo! In producent en muzikale duizendpoot Maarten Rischen heeft Ebben een muzikale partner en bandlid gevonden (of eigenlijk andersom, Rischen sleepte Ebben van de lokale bars naar de opnamestudio) die voor hem als de perfecte begeleiders dienen.

IJzersterke composities, lekkere (meezing) liedjes (’Forever Sunday’) en mierzoete ballads wisselen elkaar af op deze plaat. In die laatste categorie schuilt tevens het gevaar, luisterliedjes als ‘Eurydice’ en ‘Sunday Love (Driving Around)’ kunnen mij niet genoeg boeien en hebben ook geen hoog zwijmel gehalte. Maar goed, misschien zijn het groeinummers of moet je ze eerst live in een intieme club horen om ze echt tot je door te laten dringen. De eerste single ‘She Won’t Tell’, waarvan we het intro al uit de Vodafone reclame konden, is zo’n ijzersterke song. Een lekker up-tempo bluesrock nummer dat dan maar gelijk een hit moet worden ook. Want deze getalenteerde landgenoten met liefde voor een mooi lied gunnen we het succes van harte. En Ebben & The Small Town Villains hebben gelukkig nog jaren om hun repertoire uit te breiden waarmee ze ons te allen tijde mee mogen verleiden én verblijden.

Track-listing:
01. In Orbit
02. Praise Of Boredom
03. Eurydice
04. The Leaving
05. Forever Sunday
06. She Wont Tell
07. A Violent Goodbye
08. Dreamless Slumbers
09. Persephone
10. Evelyn
11. Sunday Love (Driving Around)
12. Ballad Of A Bad Lover (Signs)
13. False Injuries
14. To The River

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: