The Original Strikes’ Forever Boogie @ Musicon

The Original Strikes speelden op Woensdag 20 April 2022 jl. in Musicon aan de Soestdijksekade van Den Haag. Een verslag van Nicolette Johns met foto’s van José Gallois. Klik HIER om het gehele album te bekijken.

Dat ‘t organisatorische bloed kruipt waar het niet gaan bewijst deze woensdagavond in Den Haag. Na een fors aantal jaren concerten in eigen huiskamer van het Brabantse stulpje te hebben georganiseerd (Live @ the BBC) blijkt dat ook nà de verhuizing naar Den Haag Werner Berkens het niet laten kan een fijne avond met een pot goeie blues neer te zetten.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22Echter deze keer is het oog op Musicon gevallen; tijdens een bezoek aan een optreden van Leif De Leeuw Band trok Berkens de stoute bluesschoenen aan en legde zijn idee om meer blues te programmeren alvast voor aan de directeur van de Musicon. Een afspraak voor een gesprek in gepaste omgeving volgde et voilà hier staan we dan met een kleine honderd anderen te wachten op de band die zoveel harten al wist te stelen.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22The Original Strikes zijn geen onbekenden in bluesland maar voor diegene die niet eerder de gelegenheid had met de band kennis te maken stel ik de mannen graag aan u voor.

Frontman bluesharpist/zanger is Pieter van der Pluijm a.k.a. ‘Big Pete’. Van der Pluijm was al zo’n 25 jaar geleden actief als gitarist in bands, frontman van o.a. M.O.C.T. (Men Of Considerable Taste), Big Pete Blues Band maar toen hij Lester Butler’s The Red Devils op zag treden ging hij vanaf dat moment vol voor de mondharmonica.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22Zijn eerste album Choice Cuts (2011) bij het Amerikaanse Delta Groove Records label oogstte veel lof en veel air-play mede door de het participeren van vele gerenommeerde namen. Zoveel zelfs dat hij na het overlijden van idool Lester Butler verschillende malen in Europa én de VS op het podium stond met diens Red Devils. Ook werd er in 2017 een nieuw album met hen uitbracht onder de titel ‘Return Of The Red Devils’ waarna Big Pete met The Red Devils als support-act van Z.Z. Top op Europese tournee ging.

Daarnaast zien we ook de winnaar van maar liefst 2 Best Blues Drummer awards, de ‘unstoppable’ Jody ‘the Hitter’ van Ooijen op drumms als lid van The Original Strikes. Jody van Ooijen startte met drummen op 4 jarige leeftijd dat met de paplepel werd ingegoten, want vader en opa zijn/waren ook drummers.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22Wat begon op de middelbare school kreeg al snel een vervolg. Jody startte met wat vrienden een band, genaamd Coup de Grace. Van Ooijen is een bekende in de scène, eenvoudiger om te noemen met wie deze Leerdammer níet speelde, hij begeleidde vele Amerikaanse artiesten op tour maar ook zagen we hem als lid van uit van diverse bands. Hij is met recht “The King Of The Shuffle”.

Gitarist Sjors ‘Jimmy Stringbreaker’ Nederlof is al vanaf zijn zestiende actief bij het voorgenoemde Coup De Grace plus verschillende nationale en internationale acts zoals o.m. bij King Mo, Matt Schofield, Anouk maar ook Jan Akkerman.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22Nederlof kreeg in 2011 de Best Dutch Blues Gitarist Award en is muziekdocent op de gitaaracademie in Rotterdam.

Bassist Roelof Klijn speelde o.a. bij Shiner Twins, Dede Priest, Walking The Trigger, Cuban Heels en Rootbag. Maar ook heeft Klijn een goede reputatie als begeleider van diverse internationale bluesartiesten zoals daar waren Hook Herrera, Duke Robillard, Alex Schultz, Kirk Fletcher en Sugaray Rayford.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22Momenteel heeft Klijn met het begeleiden van Malford Milligan en zijn participatie in de theater tour The Sound Of Blues & Americana van Johan Derksen en enkele andere formaties genoeg werk voorhanden.
Allemaal volbloedmuzikanten die hun oeuvre in perfect harmonie ten gehore brengen.

Eindelijk is het dan zover, het eerste bluesconcert onder de auspiciën van Werner Berkens! The Original Strikes behoren al een kleine twintig jaar, mét ingelaste pauzes, tot de crème de la crème van de Europese blues. Het was voor dit setje op de verjaardag van de fotograaf van dienst in Dongen dat we deze band voor ‘t laatst op zagen treden, nét voor de aanvang van de Corona pandemie die het dagelijkse leven 2 jaar lang beheerste. De muzikant heeft veel te verduren gehad, financieel maar ook creatief maar nu mag het weer en als ik de mannen mag geloven is er veel werk voorhanden want overal in den lande zijn de muziekliefhebbers het thuiszitten beu.

Als de mannen het podium van de sympathieke zaal van Musicon betreden volgen er allereerst een paar woorden van dank door Pieter ‘Big Pete’ van der Pluijm dat het publiek op een doordeweekse woensdag toch is gekomen.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22Er wordt geopend met Slim Harpo’s ‘Got Love If You Want It’ waarin gelijk al een heerlijke gitaarpartij van Sjors om in de stemming te komen. Sjors Nederlof pakt meteen bij het eerste nummer weer de aandacht van het publiek en zet The Original Strikes even neer voor het geval dat we vergeten waren hoe het ook alweer klonk!
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22Als ik luister naar Lester Butler’s ‘Sweet Tooth’, glijd de drukke werkdag van me af en denk ik even niet aan de wekker die me morgenvroeg weer zal wekken. De blijheid die de mannen vertonen om weer eens gewoon samen voor een live publiek te kunnen spelen is aanstekelijk.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22Toch lijkt ‘t of dat de mannen in de eerste paar nummers naar mijn idee nog even warm moeten draaien, of komt dit doordat de linkshandige Sjors met een andere gitaar speelt? Deze keer heeft Nederlof een prachtige Gibson SG Junior onder zijn bekwame handen. Het geluid is fijn en warm en ook het wah-wah pedaal wordt niet geschuwd.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22Inmiddels staat het gas er vol op en wisselen blues, rock ‘n’ roll en hypnotiserende ritmes elkaar met gemak af. William Clarke wordt geëerd maar ook de vertolking van Freddie King’s ‘Love Her With A Feeling’ raken me. Sjors spreekt het publiek toe via de zes rankfijne snaren van de Gibson, het is een gevoelig verhaal wat Sjors vertelt gelardeerd met de hele vette bluesharp van Hoekeneer van der Pluijm. De ferme bass van Roelof Klijn die voel je in je buik! Toch willen de mannen meer van het publiek kunnen genieten en vraagt ons wat dichterbij te komen.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22Chicago bluesharpist Billy Boy Arnold mag natuurlijk niet op Big Pete set-list ontbreken en als we een (wéér) beestachtig goede uitvoering van ‘Wish You Would’ horen krijgt ook drummer Jody van Ooijen te tonen waarom hij tot tweemaal toe door de Dutch Blues Foundation werd uitgeroepen tot Best Dutch Bluesdrummer.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22In de drummsolo laat Jody zoveel verschillende drummstijlen horen dat we ‘t niet bij kunnen houden en is het een chaos in ‘t notitieboekje!

Jan Bekking (gitarist The Clarks) en dochter Luna (werkzaam bij Musicon) zitten inmiddels volop te genieten als zij door Big Pete speciaal even in de spotlight worden gezet.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22Samen met Jan trok Big Pete maar liefst twee jaar langs de Nederlandse theaters met Johan Derksen Keeps The Blues Alive. Zou Bekking ook het ook nog even het podium betreden? We wachten gespannen af.

Het selecte gezelschap in deze fijne zaal – met aangenaam geluid – zijn nog getuige van een Nederlof die door op de trap van het podium te gaan soleren zo dichtbij komt dat je bijna de snaren kan aanraken.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22Waarbij Roelof geheel in zijn eigen basswereldje is en waarbij Howlin’ Pete zang en harpspel door merg en been gaat bij Butler’s ‘Devil Woman’.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22Ook al is de frontman/bluesharpist van de Motel Kingz (wellicht ‘n idee voor Musicon?) Daniël Derksen er niet bij vanavond toch maakt Big Pete met zijn T-shirt van Danny’s tattooshop Double D een statement dat ook deze smoelenschuiver niet afgeschreven is in bluesland.
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22‘Hipshake’ is een persoonlijke favoriet, hoeveel meer boogie heeft een mens nodig om gelukkig te worden? Ik zeg Johan Derksen heeft gelijk, Roelof Klijn IS beste bassist van Nederland!
The Original Strikes @ Musicon - Den Haag 20.04.22De absolute afsluiter is Junior Wells’ ‘Come On In This House’ en de ‘hollar’ van Big Pete, het stuk gitaar finesse van Sjors Nederlof en de funderingstandem Klijn/van Ooijen hebben alweer een bijzonder goed optreden stand gegeven in de Musicon én bewezen dat The Original Strikes nog steeds meetellen in bluesland.

Ook naar een optreden van The Original Strikes? Zaterdag 30 April staan ze op het Bluezy Bluesfestival in Ridderkerk, kom ook en beleef zo’n uplifting concert!

De kop is eraf Werner Berkens en Daan van der Bruggen, wij hebben genoten en bedanken voor de gastvrijheid. Het was een aangename kennismaking met het nieuwe bluesonderkomen Musicon.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: