Hoochie Coochie Nite with The Muddy Waters Tribute Band @ Q-Factory – Amsterdam

The Muddy Waters Tribute Band speelden zaterdag 26 Januari jl. hun tweede optreden van de ‘remembrance’ tour in de Q-Factory. Als support-act stond The Electric Motor Combo op het affiche. Tekst Nicolette Johns met foto’s van José Gallois. Klik hier om het gehele foto-album te kunnen bekijken.

Voordat we The Muddy Waters Tribute Band met de vele bekende gezichten kunnen bewonderen maken we eerst kennis met een voor ons nog onbekende act. Ze noemen zich The Electric Motor Combo het is eigenlijk een duo maar taaltechnisch dekt combo natuurlijk ook de lading.
The Electric Motor ComboHet combo bestaat uit Thijs Elzinga op gitaar/vocals en Fabio Galeazzi op drumms. Al bij de eerste tonen wordt duidelijk dat we bereid moeten zijn voor rauwe, swingende roots-blues in de stijl van R.L. Burnside, North Missississippi Allstars en natuurlijk The Black Keys.
The Electric Motor ComboWow, dit klinkt lekker en ik verbaas me erover waarom er niet meer babbelaars uit de foyer de zaal in stromen. Dit is niet zomaar een bandje want de twee mannen laten van meet af aan behoorlijk van zich horen! De microfoon heeft een lichte distortion – al dan niet gepland – waardoor het lijkt dat je naar een oude vinyl luistert. De vintage Harmony van frontman Thijs Elzinga heeft daar natuurlijk een groot aandeel in maar ook vocaal mag zijn geluid er zijn. We worden getracteerd op garage-blues en daar houdt dit setje verslaggevers van.
The Electric Motor ComboThijs Elzinga bespeelt zijn Harmony met finger-picking plectrums en Fabio Geleazzi slaat de beat alsof het z’n laatste optreden is. Dat hopen wij van harte van niet want ik zie deze gasten nog wel een keer opduiken in het Roots Café op Moulin Blues want goeie blues hoeft n.l. niet altijd van ver te komen.
The Electric Motor ComboIk denk ‘Shake Your Boogie’ te herkennen van Big Joe Williams maar er wordt nog meer gewiegd met de heupen want ook R.L. Burnside’s ‘Shake ‘Em On down’ komt voorbij. Met dit optreden hoop ik van harte dat er zich een aantal deuren voor The Electric Motor Combo zijn geopend want zij staan garant voor een lekkere pot muziek. De heren hebben ook oog voor detail want ook de look is helemaal af! Nog zo’n oude klassieker staat op de korte set-list ‘Deep Blue Sea Blues’.
The Electric Motor ComboDrummer Fabio Galeazzi heeft inmiddels de kwasten erbij gepakt maar zo energiek als de set begon zo abrupt is de set afgelopen. Een fantastisch debuut binnen de ‘blues-scene’ voor The Electric Motor Combo! Onthoudt die naam, The Electric Motor Combo, want we gaan ze zéker nog tegenkomen het aankomende festivalseizoen!
The Muddy Waters Tribute Band
Wat begon als een gesprek tussen frontman Robbert Fossen en Eef die na zijn carriere bij Paradiso en Bitterzoet sinds 2017 programmeur van de Q-Factory aan het Atlantisplein van Amsterdam is resulteert vanavond in de cd-release party van Electric Men van The Muddy Waters Tribute Band. We vieren niet alleen de geboorte van een nieuw album maar ook vieren we dat het wereldberoemde ‘Hoochie Coochie Man’ (07 Januari 1954 ) 65 jaar geleden het levenslicht zag. Een nummer slechts door McKinley Morgenfield a.k.a. Muddy Waters gezongen en gespeeld werd want de blues-adepten weten dat de schrijver van de song natuurlijk Willie Dixon is.

Wie kent de legendarische openingszin uit deze alombefaamde blues-song niet? Velen – wereldwijd – zingen de tekst letterlijk mee, “The gypsy woman told my mother, before I was born, I got a boy-child’s comin’, he’s gonna be a son-of-a-gun……” Het nummer is door velen gecoverd zoals door de Britten Eric Clapton, The Rolling Stones maar ook bluesdiva’s zoals Etta James. Een goede gelegenheid voor een feestje dus, want dàt gaan we beleven met onze Nederlandse ‘blues ambassadeur’ Robbert Fossen en zijn jonge begeleiders. Robbbert Fossen is winnaar van o.a. Dutch Blues Challenge 2012 en 2016 én  International Blues Challenge finalist 2013 en 2017, Dutch Blues Award genomineerde in 2012, 2013, 2014 en werd in 2016 als Best Blues Vocalist uitgeroepen. Na alle awards en nominaties is Fossen echter niet op zijn lauweren gaan rusten, hij geeft ook jonge muzikanten de kans samen met hem op een podium te schitteren. Deze tribute band bestaat n.l. naast frontman/zanger/gitarist Fossen uit toetsenist Ivan Schilder, blues-harpist Thomas Toussaint, drummer Lars Hoogland die samen met Dirk Wagensveld de ritme-sectie vormt én de man die de gitaarsolo’s voor zijn rekening gaat nemen heet Lothar Wijnvoord.
The Muddy Waters Tribute BandEr wordt geopend met een instrumentaal blues-harpnummer, ‘Evans Shuffle’, een nummer van Little Walter wat ook veelvuldig op de setlist van de band van Muddy Waters prijkte. Na de introductie van Thomas Toussaint neemt Robbert Fossen zijn plaats op de barkruk vooraan het podium in en neemt zijn rode Fender Custom Telecaster ter hand om ons mee op reis te nemen.
The Muddy Waters Tribute BandFossen vertrouwt ons in zijn zelf geschreven ‘They Called Him Muddy Waters’ toe dat zijn leven zonder McKinley Morganfield er waarschijnlijk heel anders had uitgezien. Lothar Wijnvoord’s ster groeit gestaag, de jongeman schittert door zijn ingehouden, mooie spel al meteen in het begin van de set.
The Muddy Waters Tribute BandDeze tribute band die het eerste optreden verzorgden op hun home-base podium van de Haarlemse Bluesclub staat nu al als een huis, zowel met de up-tempo songs maar ook de langzamere ballads etaleert zij haar muzikale kwaliteit. De band behoeft het publiek niet te enthousiasmeren want men krijgt al vroeg in de set de vibe mee. Lekker ruig gaat het eraan toe tijdens ‘Champaign & Reefer’, Ivo Schilder op de toetsen is een streling voor het oor maar ook de super de luxe solo van de integere Lothar Wijnvoord mag er zijn!
The Muddy Waters Tribute BandAlweer laat Schilder van zich horen tijdens het intro van ‘Kansas City’ en “Bobby don’t mess with nobody” zingt Fossen, ja dit wordt een fijne zaterdagavond dat is al rap duidelijk. Geen eerbetoon aan Waters is compleet zonder de vertolking van ‘Hoochie Coochie Man’ wat na een kleine uiteenzetting van frontman Fossen omtrent de betekenis van het nummer zéér passievol wordt gebracht.
The Muddy Waters Tribute BandEn het publiek? Zij genieten met volle teugen van de warme, diepe stem van ‘Bobby’ Fossen maar natuurlijk ook van de fantastische harmonica omlijsting van Thomas Toussaint. Hij jut de boel op waar het kan en speelt subtiel waar het moet, heerlijke muzikant deze jongeman!
The Muddy Waters Tribute BandToussaint is nóg prominenter in beeld, figuurlijk maar ook letterlijk want de hele show wordt gefilmd, in ‘Rollin’ & Tumblin’ maar ook Ivan Schilder mag zich in deze song uitleven op het ‘ebony & ivory’ van zijn verzameling key-boards. Deze performance zal het album ‘Electric Men’ wat de band vanavond ter doop houdt als warme broodjes over de toonbank doen gaan.
The Muddy Waters Tribute BandIn de intrumentaal die dan volgt krijgen we een showcase van solo’s van de andere bandleden die niet altijd direct in de spotlight staan maar zonder drummer Lars Hoogland en bassist Dirk Wagensveld geen back-bone, alvorens Thomas Toussaint weer de vibe aanvult.
The Muddy Waters Tribute Band‘Walking in The Park’ is hét uitgelezen nummer voor Lothar Wijnvoord om zijn publiek te tonen hoe hij muzikaal is gegroeid, goed hij is nog steeds wat schuchter en vermijdt oogcontact maar dat zal naarmate zijn zelfverzekerdheid op de bühne toeneemt wel goedkomen. Aan zijn spel zal het zeker niet liggen!
The Muddy Waters Tribute BandRobbert Fossen kan natuurlijk niet om een vertolking van het wereldbekende ‘Nineteen Years Old’ heen, ook dit nummer lijkt op het lijf van de man geschreven. Fossen leeft zich in de song in als nooit tevoren onder de bezielende begeleiding van Thomas Toussaint die in dit nummer, maar ook de opvolger ‘Mannish Boy’, de knopen van zijn driedelig kostuum blaast.
‘Caledonia’ is weer een nummer waarbij Schilder op de keys het publiek vermaakt, op aangeven van frontman Fossen en blues-harpist Toussaint zingen we allemaal luidkeels het refrein mee.
The Muddy Waters Tribute BandWe zingen ook allemaal uit volle borst met ‘Got My Mojo Working’ mee, de een met iets meer passie dan de andere maar uiteindelijk genieten we allemaal van deze cover van één van de beroemdste bluesklassiekers.
The Muddy Waters Tribute BandDe band mag niet weg voordat het een toegift heeft gegeven….dat doen zij met ‘Electric Man’ wàt een ‘electrifying’ nummer is dit nog steeds met de ondeugende tekst “I’ll tie you up in the daytime, I’ll let you loose at night, whenever I let it loose on you girl you’ll be growlin’  just like a lion, the men call me Muddy, but the woman call me Electric Man…..” waarbij Lothar Wijnvoord nog maar eens bewijst hét bluestalent van Nederland te zijn. En Thomas Toussaint? Hij drijft de band tot grotere hoogten met zijn onberispelijke blues-harp tonen.
The Muddy Waters Tribute BandHet publiek kan er geen genoeg van krijgen en dus mogen we nog een keer lekker meebrullen met ‘Sweet Home Chicago’. The Muddy Waters Tribute Band heeft bewezen niet slechts een dubieuze kopie te zijn van de oorspronkelijke Muddy Waters Band.
The Muddy Waters Tribute BandDe avond is met recht een smaakvol eerbetoon aan de ‘godfather of the blues’ geworden. Deze show laat een goede dwarsdoorsnede vanM uddy’s repertoire uit de zeventiger jaren zien en horen, ik zeg ga dat zien en koop dat album!
The Muddy Waters Tribute BandSetlist:

 1. Evans Shuffle
 2. Back To The Chicken Shack
 3. They Called Him Muddy Waters
 4. Trouble No More
 5. Champaign & Reefer
 6. Kansas City
 7. Hoochie Coochie Man
 8. Rollin’ & Tumblin’
 9. Everything’s Gonna Be Allright
 10. Instrumental
 11. Walking Through The Park
 12. Forty Days & Forty Nights
 13. Can’t Get No Grindin’
 14. Nineteen Years Old
 15. Mannish Boy
 16. Caledonia
 17. Long Distance Call
 18. Got My Mojo Working

Encore:

 1. Electric Man
 2. Sweet Home Chicago

Ook een optreden van The Muddy Waters Tribute Band bijwonen?

Zaterdag, 16 maart, 2019 14:00-16:00
‘Hoochie Coochie Tour 2019’ | Woodstock 50th Anniversary Tribute Tour
Sporthal Rusheuvel
Rusheuvelstraat 5
5346 JH Oss

Zaterdag, 6 april, 2019 14:00-16:00
‘Hoochie Coochie Tour 2019’ | Woodstock 50th Anniversary Tribute Tour
Brabanthal
Brabantlaan 1
3001 Leuven, België

Zaterdag, 6 april, 2019 23:30-01:00
Wokkelblues
Sniepweg 13E
2742 AR Waddinxveen

Zaterdag, 13 april, 2019 14:00-16:00
‘Hoochie Coochie Tour 2019’ | Woodstock 50th Anniversary Tribute Tour
Silverdome
Van der Hagenstraat 20
2722 NT Zoetermeer

Zondag, 12 mei, 2019 14:00-16:00
‘Hoochie Coochie Tour 2019’ | Woodstock 50th Anniversary Tribute Tour
SaZa Topsporthal
Sportweg 1
7006 GJ Doetinchem

Zondag, 30 juni, 2019 14:00-16:00
‘Hoochie Coochie Tour 2019’ | Woodstock 50th Anniversary Tribute Tour
Veld bij Breezze
Veckhoekse Sluisweg 2
3237 LW Vierpolders

Zondag, 8 september, 2019 14:00-16:00
‘Hoochie Coochie Tour 2019’ | Woodstock 50th Anniversary Tribute Tour

Kasteelstad Festival 2019
Molenpoortstraat 2
7041 BG ‘s-Heerenberg

Zaterdag, 2 november, 2019 14:00-16:00
‘Hoochie Coochie Tour 2019’ | Woodstock 50th Anniversary Tribute Tour

Sporthal MFC De Kreek
Wilgenpas 2
5331 KC Kerkdriel

Zaterdag, 28 december, 2019 14:00-16:00
‘Hoochie Coochie Tour 2019’ | Woodstock 50th Anniversary Tribute Tour

Sporthal de Wetteling
Zuidsingel 2
5802 EG Venray

De fotograaf en reporter van The Blues Alone? bedanken de promoter/booker en de p.r. van de Q-factory voor haar gastvrijheid en hopen bij nog meer mooie act die op de 2019 programmering (klik hier) staan in de kleine én grote zaal van het complex aanwezig te kunnen zijn.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: