Q-Factory toont een keur aan bluesacts op het programma van 2019!!!

Q-Factory vult steeds meer de leegte die het sluiten van de North Sea Jazz club voor de bluesliefhebber achterliet. De programmering van de eerste maanden in 2019 beloven veel goeds op bluesgebied maar ook Americana en country zijn goed vertegenwoordigd op de agenda van dit Amsterdamse podium.

Q-Factory heeft een aantal klinkende namen weten te strikken maar durft ook wat ‘rookies’ in het genre een podium te bieden.
De aftrap van de bluesprogrammering wordt gedaan door Robbert Fossen met zijn THE MUDDY WATERS TRIBUTE BAND – 65 YEARS HOOCHIE COOCHIE MAN op zaterdag 26 Januari a.s.. Als er één band is die de muziek van Muddy Waters eer aandoet is het wel The Muddy Waters Tribute Band. Onder leiding van Blues award winnaar Robbert Fossen en met eveneens een Dutch Blues Award winnaar, Thomas Toussaint op harmonica spelen zij de Chicago Blues van Waters net zo smerig en vol met passie als in een zwarte juke joint in het Amerika van de jaren 50. Grote kans dat de hele zaal op zaterdag 26 januari luidkeels: “Don’t you know I’m here. Everybody knows I’m here. Well, you know I’m the hoochie-coochie man, everybody knows I’m here.” vanuit de tenen meezingt. Muddy Waters is een van de allergrootsten die de Blues ooit heeft voortgebracht en dat gaan we vieren!

37946239384_807e7b269a_oTOMMY CASTRO & THE PAINKILLERS is zo’n gevestigde naam die op vrijdag 15 Februari met hun soulful blues de toeschouwers in Amsterdam komen inpakken. Al meer dan 40 jaar weet de alom geprezen bluesheld Tommy Castro zijn passie voor blues op een spectaculaire en soulvolle manier te vertolken. Hij speelde al duizenden shows voor nog meer gillende fans, won talloze Blues Music Awards en heeft in verschillende formaties maar liefst 14 albums uitgebracht. Daarnaast stond Castro niet alleen met B.B. King op het podium, maar won hij ook nog eens de B.B. King Entertainer Of The Year Award. Sinds 2012 vormt hij samen met The Painkillers een energieke funky bluesmachine zonder poespas. Dat het viertal niks van grenzen tussen genres wil weten laten ze duidelijk horen op hun laatste album ‘Stompin’ Ground’ waar de funk, soul en R&B letterlijk tussen alle noten doorsijpelt gecombineerd met een ferme ritmesectie en heerlijke blazers en keys. Ook live wisselt Castro zijn rauwe soulvolle stem moeiteloos af met een gierende gitaarsolo’s en dat zal tijdens zijn show in Q niet anders zijn!

Tommy CastroMaar ook wordt het podium in de Q-Factory gegeven aan nieuwkomers THE TIGHTROPES. Zij mogen zaterdag 23 Februari de toeschouwers laten kennismaken hun nieuwe album.

Ook de zeer succesvolle bluesrevue van Johan Derksen met o.a. Big Pete, AJ Plug, Kat Riggins en Erwin Java van JOHAN DERKSEN’S KEEPS THE BLUES ALIVE doen de hoofdstad aan op zaterdag 28 Februari. We kennen hem als flamboyante tv-persoonlijkheid, maar Johan Derksen is meer dan dat. Johan Derksen is de laatste jaren erg actief als promotor van de blues. Hij maakte deel uit van het management van Cuby + Blizzards, maakt radioprogramma’s en programmeerde de blues voor venues en festivals. Om de blues niet verloren te laten gaan, heeft hij de beste blues vocalisten en -muzikanten gemobiliseerd. Dat unieke gezelschap zoekt op 28 februari de trouwe blues-fans in Amsterdam op. Johan Derksen Keeps The Blues Alive neemt je mee naar begin jaren zestig, toen The British Invasion de wereld veroverde en The Rolling Stones, Them, The Animals, John Mayall’s Bluesbreakers, The Spencer Davis Group en The Yardbirds een breed publiek lieten kennismaken met de muziek van de Amerikaanse blues legendes als John Lee Hooker, Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Chuck Berry, Howlin’ Wolf, Buddy Guy en B.B. King.

597A6122-BorderMakerDie avond staat er ook Americana geprogrammeerd met NATHAN KALISH & THE ARTISANALS.

In de maand Maart zien we een bijzondere mix zoals DEF AMERICANS en IDA NIELSEN (funk ex Prince). Nieuwkomer JD SIMO die momenteel in het voorprogramma van gitaarvirtuoos Tommy Emmanuel door Europa tourt zal zondag 7 April zijn bluesrock aan de man brengen.
Sass JordanMei is de maand van rock-diva SASS JORDAN, de Canadese Sass Jordan is een ware rockdiva. De zangeres werd wereldwijd bekend toen ze in 1992 het album ‘Racine’ uitbracht. Het album is bekend van hits als ‘Make You a Believer’ en ‘You Don’t Have To Remind Me’. Vorig jaar presenteerde ze het 25 jarige album in een nieuw jasje onder de naam ‘Racine Revisited’. Sass Jordan staat bekend om haar rauwe, scheurende rockstem. Ze zegt zelf vooral beïnvloedt te zijn door blues- zangers en zangeressen als Bonnie Rait, Aretha Franklin, Paul Rodgers en Steven Tyler. De Canadese rockdiva zong een duet met de legendarische Joe Cocker op de soundtrack voor de Hollywoodfilm ‘The Bodyguard (1992). Van het bijbehorende album gingen wereldwijd ruim 27 miljoen exemplaren over de toonbank. Komend jaar staat ze weer met een nieuwe tour op de planken, waarbij ze Amsterdam niet overslaat. Een authentieke rockshow om niet te missen!

Ook country-held FRED EAGLESMITH komt naar de Q-Factory. Fred heeft talent voor het schrijven van oprechte liedjes en vooral over klein menselijk leed, al dan niet met een knipoog, een lach en een traan. Eaglesmith is een veteraan in de muziekindustrie en kent de klappen van de zweep. Hij volgt zijn eigen pad en past in geen elk vakje. Na jaren van touren in de VS, Canada en Europa heeft Fred al heel wat bereikt, zijn liedjes werden gecovered door enkele grote namen, hij trad op in de Late Show van David Letterman en werd alom bekroond als enigmatische country en rock n’ roll troubadour. Vandaag de dag beklimt hij podia over de hele wereld met zijn muzikale echtgenote Tif Ginn. Haar indrukwekkend, zwoele vocalen zijn een aangename aanvulling op Fred’s rauwe stemgeluid.

FRED EAGLESMITHOf wat te denken van rising star of the blues SAMANTHA FISH? Multi award Amerikaanse blues/gitariste en singer-songwriter Samantha Fish komt met een gloednieuw album op zak naar Q-Factory. In 2018 won Samantha Fish nog de felbegeerde Blues Foundation Award waar ze het onder andere opnam tegen Beth Hart. Haar gitaarspel en performance vallen in de smaak bij blues liefhebbers over de hele wereld. Zelfs bij The New York Times is Fish opgevallen. Het gerenommeerde magazine noemde haar ‘een imposante bluesgitarist met een krachtige stem; een van de meest veelbelovende jonge talenten binnen de blues-scene’.

38459142336_691ce1dc6d_oDe cow-punk van THE JAWPERS en de Southern rock van ROBERT JON & THE WRECK kunnen we gaan zien in de maand Juni. Robert Jon & The Wreck is niet zomaar southern rock, zij geven een eigen draai aan dit genre, meer soul, meer blues. Enorm veelzijdig! Je hoort flarden Lynyrd Skynyrd, dan weer intense soul- & blues-invloeden. De harmonieuze samenzang en gitaar doen weer aan The Allman Brothers denken. Live is de band een absolute sensatie. Zelf vat de band uit Orange County, Californië hun muziek in drie woorden samen: Music, Miles and Whiskey.’ Een absolute aanrader voor liefhebbers van The Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd, Blackberry Smoke, The Marcus King Band en Nathaniel Rateliff and the Night Sweats.

Robert JonGenoeg te doen in Amsterdam voordat het buitenfestivalseizoen weer begint! Check hier de volledige agenda, wie weet ontdek je zelf nóg meer moois….

 

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: