Niet Te Missen: Flirting with the Blues 30 november & 1 december a.s.

Voor het vierde jaar hebben de organisatoren weer een aansprekende line-up voor de liefhebbers van de blues in al zijn facetten weten te strikken. Dit jaar is er ook een uniek vrijdagavond programma.

Op vrijdag 30 november kan men genieten van een uniek, exclusief voor Flirting With The Blues concert van de Kid Ramos Blues Band Feat. Big Pete. Het is voor het eerst dat Kid Ramos met zijn eigen band in Europa speelt, hij komt exclusief over voor Flirting With The Blues!
Om het geheugen wat op te frissen; het illustere gezelschap Kid Ramos, Jimi Bott en Willie J. Campbell speelden een periode o.a. tegelijkertijd in The Fabulous Thunderbirds.
Vader Ramos kocht ooit van een klant voor zijn toen 8–jarige zoon een elektrische gitaar plus versterker. Dàt was de start van Kid’s muzikale carriëre!! In zijn tienerjaren speelde Ramos regelmatig op feestjes van vrienden en in nachtclubs. In 1980 voegde hij zich bij de blues-band van mondharmonica-expert James Harman. Kid speelde daar tot zijn vertrek in 1988, daarna fungeerde hij een tijd als gitarist van Roomful of Blues maar besloot zijn muzikale carrière op een laag pitje te zetten om zich te concentreren op zijn gezinsleven en een gezin te stichten. Uiteindelijk echter kwam zijn verlangen om muziek te maken terug en vormde in 1994 Ramos de Big Rhythm Combo met Lynwood Slim en bracht daarnaast ook zijn eerste soloalbum, Two Hands One Heart, uit. In hetzelfde jaar werd Ramos, op verzoek van hun zanger Kim Wilson, uitgenodigd voor één van zijn favoriete all-time bands, The Fabulous Thunderbirds. Ramos accepteerde de uitnodiging snel en keerde terug “on the road”.
17937573846_8b390df145_oDe Nederlandse blues-vocalist en harpmeester Pieter ‘Big Pete’ van der Pluijm is al geruime tijd ingeburgerd in de internationale blues-scène. Op 23-jarige leeftijd werd Pete uitgekozen voor een Europese herdenkingstour ter ere van de muziek van de legendarische mondharmonicaspeler en zanger Lester Butler (de Rode Duivels en Dertien), ondersteund door enkele van Lester’s originele bandmaatjes. Het project werd met groot succes en lovende kritieken ontvangen, dus volgden al snel meer tours en een CD van de Lester Butler Tribute Band, waarmee Pete’s aankomst ter plekke werd veiliggesteld als een van de eerste generatie bluesartiesten uit de Benelux. Na het succes van zijn eerste Amerikaanse avontuur, nam Pete in mei 2011 zijn eerste album op voor Delta Groove Records in Los Angeles. Het resultaat, Pete’s eerste ‘solo’ album, ‘Choice Cuts’ (DGPCD149), werd op 18 oktober 2011 vrijgegeven en kreeg wereldwijd succes. In verschillende radio-afspeellijsten van over de hele wereld werd ‘Choice Cuts’ uitgekozen als het No.1 blues-album in 2012. Het album werd zelfs genomineerd voor een prestigieuze ‘BMA’ (bluesmuziekprijs) in de categorie ‘beste nieuwe debuut kunstenaar’. Deze prijzen staan bekend als ‘the Grammy’s’ in bluesmuziek. Vorig jaar werd Big Pete opnieuw als frontman van de Red Devils uitgenodigd als support-act tijdens de Europese tour van ZZ Top!
Big Pete 2Voorafgaand zal bluestalent Laurence Jones het podium betreden. Walter Trout noemde Laurence een genie en een kruising tussen Eric Clapton en Buddy Guy. Het gaat hier dus niet om een aankomend talentje, Laurence heeft zijn sporen al verdiend. Laurence Jones wordt vaak bestempeld als “de toekomst van de blues.” Nog maar 26, hij heeft verschillende prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder Beste Europese gitarist op de European Music Awards en niet minder dan drie inducties in de ‘Hall of Fame’ van de British Blues Awards als Young Artist of the Year in 2014, 2015 en 2016. In totaal verkocht hij meer dan 50.000 exemplaren van zijn eerste vier albums; Take Me High, werd uitgebracht in 2016 en geproduceerd door Mike Vernon, het best bekend van zijn werk met Fleetwood Mac en John Mayall. Hij heeft onder meer in het voorprogramma van Status Quo, Kenny Wayne Shepherd, Van Morrison, Buddy Guy, Robert Cray, Joe Bonamassa gestaan. Jones kreeg vorig jaar tijdens het Holland International Blues Festival 2017 de gelegenheid om samen met Buddy Guy tijdens diens set op te treden. In maart kwam zijn nieuwe, alweer 6e album The Truth uit..
LJZaterdag 1 december is Flint het decor voor de tweede dag van het indoor blues festival Flirting With The Blues. Op zaterdag treden er in de AFAS-zaal en de foyer van Flint achtereenvolgens maar liefst vijf bands op. Deze tweede festivaldag treden o.a. aan: The Veldman Brothers, Phil Bee’s Freedom, The Delgado Brothers, Jim Suhler, Alan Haynes, Danny Giles, Matt Schofield, Storybook Sessions: songs of Keb’ Mo’ & Anders Osborne.

The Veldman Brothers is zo’n bijzondere band door de teamgeest die mannen aan de dag leggen. Geen ego’s, maar alles in dienst van de muziek en de song. De band brengt vooral eigen werk, wat beïnvloed lijkt door oude (blues)helden als The Vaughan Brothers, Muddy Waters, Jimi Hendrix, Elmore James, Howlin’ Wolf, Jimmy Smith, The Fabulous Thunderbirds en ga zo maar even door. The Veldman Brothers hebben een heel eigen, herkenbare sound. Hun versie van Rhythm & blues, blues en westcoastbluesis gelardeerd met rock’n roll, country en zelfs soul en funk. Het album Refuel werd verkozen tot Beste NL Bluesalbum van 2016! Al meer dan 10 jaar staan de mannen aan de top van de Nederlandse Bluesscene. Dat is ‘Blues & Roots – Straight from the Heart’. Dat zijn The Veldman Brothers!
32532184643_c08a5cfd80_oThe Delgado Brothers Band levert een machtige muzikale expressie van artistieke soul, rhythm & blues en dit alles vlijmscherp en een vurige mix van eigen geschreven nummer. Geliefd om hun live shows en bekend om hun kenmerkende LA-sound, zijn The Delgado Brothers een heerlijke mix van stijgende gitaarvirtuoosheid, melodieuze harmonieën en een solide muzikaliteit. Na jaren van hard werken en ‘on the road’ zijn hebben ze in 2016 voor het eerst meegedaan de International Blues Challenge in Memphis en meteen werd de band als winnaars uitgeroepen! Bovendien mocht gitarist Joey Delgado ook nog eens de Award voor Best Guitarist mee naar huis nemen.

27102626419_b23d4db466_oPhil Bee’s Freedom zijn de winnaars van de Dutch Blues Challenge 2015 ook in Amersfoort zal deze band weer voor heel wat verrassingen te gaan zorgen. Want zo schreef ik in mijn recensie over het optreden op Ribs ‘n Blues 2016 “Phil Bee schijnt zich eindelijk ontdaan te hebben van het juk van de verwachting en toont zijn gekozen vrijheid nu op de bühne met Phil Bee’s Freedom!” Nog niet gezien? Dan is dit dé uitgelezen kans om kennis te maken met het bijzondere Phil Bee’s Freedom.
28944258103_b3dd02a22c_oOok dit jaar is er een 2 uur durende 4G-session, waarbij de 4 lead gitaristen Jim Suhler, Alan Haynes, Danny Giles en Matt Schofield onder begeleiding The King’s Rhythm Crew gezamenlijk een bijzonder optreden verzorgen. Een bijzonder ‘once in a lifetime’ optreden! Gitarist magazine schreef over Matt Schofield: “Er speelt momenteel geen betere Britse bluesgitarist dan Schofield” en Vintage Guitar Magazine “Schofield is de beste van zijn generatie, zijn gevoel voor de muziek is ongelooflijk “. Terug van alweer een goed ontvangen Amerikaanse tournee, breidt Schofield zijn grenzen uit. De LA Times verklaarde: “in Schofield heeft het Verenigd Koninkrijk de beste bluesgitarist van welk lander and in de laastste decennia voortgebracht”. Matt Schofield stond samen met iconische gitaristen zoals Buddy Guy, Jonny Lang en Robben Ford op een podium.
Matt SchofieldJim Suhler komt uit Dallas, Texas deze zanger/gitarist is geen onbekende voor de echte bluesliefhebber. Suhler siert al een kleine kwart eeuw de internationale blues podia. Suhler is vooral bekend als gitarist van George Thorogood maar maakt ook met zijn eigen band Jim Suhler & The Monkey Beat naam met zijn mix van blues, rock’n roll en roots.
Jim SuhlerNB: Flirting with the Blues is een 2-daagsfestival. Koopt u voor beide dagen kaarten, dan kunt u gebruik maken van de passepartout prijs. Plaats de kaarten voor vrijdag én zaterdag in het winkelmandje en de korting wordt automatisch verwerkt. U betaalt dan de passepartoutprijs van €65,00 voor het totale festival.

Kijk voor meer informatie op www.flirtingwiththeblues.com

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: