Kirk Fletcher in Rotterdam: kwaliteit boven kwantiteit

Kirk Fletcher gaf vrijdag 02 November 2018 jl. samen met zijn band een concert in LantarenVenster – Rotterdam. Een verslag van Ton Kok met foto’s van Bert Lek (waarvoor hartelijke dank).

De Amerikaanse zanger/gitarist Kirk Fletcher toert momenteel weer door Europa en stond vrijdag 2 november jl. met zijn band in het LantarenVenster Theater in Rotterdam. Hij stond daar niet met de mannen, die op de site van het theater als begeleiders vermeld stonden, maar werd begeleid door drummer Matt Brown, die ook op zijn nieuwste cd Hold On te horen is en met de Britse Hammondspeler Steve Watts, die op de pedalen van zijn instrument tevens de baspartijen verzorgde.

Maar voordat Fletcher om negen uur het podium betrad was het aan het Nederlandse gezelschap Stackhouse het publiek op te warmen.
IMG_9114Dat deden de mannen voortreffelijk in een exact half uur durende set. Nieuwe bassist André Prins en drummer Paolo de Stigter legden een voortreffelijke bodem neer voor de harde kern van de band, zanger/harmonicaspeler Machiel Meijers en de gitaristen Willem van Dullemen en Emiel van Pelt.
Drieluik StackhouseDe heren kwamen op om direct los te branden met een lekkere instrumental. Natuurlijk ontbrak een nummer van Little Walter niet op de setlist en kregen we prima harmonicaspel te horen in ‘You’d Better Watch Yourself’.
IMG_9109De set werd afgesloten met een prima stuk Elmore James, waarin Willem voluit kon exceleren op slide gitaar. ‘Fine Little Mama’ en ‘Shake Your Money Maker’ vormde de afsluiting van een (te) korte set. Finger-lickin’ good, zouden ze in de V.S. zeggen.

Kirk Fletcher, geboren 1975 is sinds de jaren negentig actie in de muziekwereld. Hij heeft enkele jaren gespeeld bij de Fabulous Thunderbirds en Mannish Boys. Recentelijk is hij nog betrokken geweest bij projecten bij Joe Bonamassa en heeft onder eigen naam inclusief de afgelopen maand verschenen cd Hold On inmiddels vier studio- en een live-cd op zijn naam.
IMG_9186Van het nieuwe album werden vanavond uiteraard veel nummers gespeeld. Na een korte ombouwpauze werd om negen uur afgetrapt met ‘Funny Bone’. Hoewel er weining op zijn zang is aan te merken ligt zijn grote kracht toch in zijn gitaarspel. Het is zeker geen man die overdadig met noten strooit, maar zijn solo’s perfect weet te doseren en je bij elk nummer mee neemt op een boeiende reis, of het nu instrumentale of vocale nummers betreft.
Drieluik Kirk FletcherNaast het vele nieuwe werk werd er ook een enkele cover gespeeld, zoals ‘Rock With Me’ uit zijn Fabulous Thunderbirds tijd. Verder een prima mix van blues, gospel en funky stuff met ook nog een mooit instrumentaal eerbetoon aan één van zijn muzikale helden, jazzgigant Cornell Dupree. Hoewel het gebeuren op het podium vrij statisch was met twee van de drie muzikanten gezeten achter hun instrumenten, was het spelplezier zichbaar en voelbaar.
IMG_9198De begeleiding stond als een huis en met name Hammond speler Steve Watts kreeg uitgebreid de gelegenheid zijn kunsten op zijn instrument te tonen. Maar met name Fletcher wist de aandacht van de zaal volledig vast te houden met briljant spel op zijn ‘simpele’ Fender Telecaster.

Na exact een uur zat zijn set erop, maar uiteraard liet het publiek hem niet zomaar vertrekken. De eerste toegift werd het nummer ‘The Answer’ en dit werd toch wel even het hoogtepunt van de avond. Een mooie lange gitaarsolo, ingetogen en zacht beginnen, om deze langzaam op te bouwen toch een subliem hoogtepunt. Complimenten ook voor Brown en Watts, die perfect meeging in de spanningsopbouw. Echt kippenvel. Met Freddie King’s ‘Side Tracked’ werd de avond op stevige wijze afgesloten.
IMG_9181Een volle zaal met luisterend publiek, prima licht en geluid en muzikanten van grote klasse op het podium. Alles viel op zijn plaats en eigenlijk maken we dat de laatste tijd veel te weinig mee.

Dit gezelschap is de komende weken nóg een paar keer te zien in Nederland en mocht je in de gelegenheid zijn, dan kan ik een bezoekje aan de heren van harte aanbevelen (o.a. 09/11 Weert, 11/11 Vlierden, 07/12 Haarlem).
Check Kirk’s tour schema hier.

SetlistAlive 

Funny Bone
You Need Me
Sad Sad Day
Two Steps Forward
Hold On
Dupree
Time’s Ticking
Rock With Me
El Medio Stomp

Encore

The Answer
Side Tracked

Geef hier uw commentaar