Finale Dutch Blues Challenge 2018: Een Verrassende Editie

1

Op zondag 7 Oktober 2018 jl. vond in Hotel De Rustende Jager, Nieuw-Vennep de Finale Dutch Blues Challenge 2018 plaats. Een verslag van Ton Kok met foto’s van José Gallois. Klik hier om nog véél meer mooie foto’s te kunnen bekijken.

Afgelopen zondag werd in Hotel De Rustende Jager in Nieuw-Vennep voor de achtste maal de Dutch Blues Challenge gehouden. Acht acts waren door de voorselectie gekomen. Echter door overmacht konden slechts zes acts aantreden, vijf bands en één in de categorie solo/duo’s.

Als vanouds was er weer sprake van een grote reünie van bluesliefhebbers uit het hele land. Alle betalende bezoekers kregen zelfs bij aankomst een welkomstkadootje in de vorm van een cd van voormalig Dutch Blues Award winnaars AJ Plug.
"The Awards Go To"De bezoekers werden verwelkomd door de warme bluesy klanken van het duo The Men – Unplugged, bestaande uit George Reijnders (harmonica) en Gerrit van der Spaan (gitaar/zang).
The Men - UnpluggedEen flink aantal bezoekers had plaatsgenomen op de gecreëerde zitplaatsen in de foyer, ander waren alvast de zaal (en bar) aan het verkennen. Ook op het terras genoten mensen van het heerlijke zonnetje.

Half drie zou de aftrap zijn van de Challenge, maar door het uitvallen van Senna Black en de Hoodoo Monks werd de aftrap daar verricht door Daniel Erikson (gitaar/zang) en Stig Sjøstrøm (drums).
Daniel Eriksen & Stig SjøstrømEen onverwachte verrassing om de runners-up van de International Blues Challenge 2018 op het podium te hebben. De mannen lieten horen, waarom ze in Memphis tweede geworden waren.
Daniel Eriksen & Stig SjøstrømDaniel Eriksen is een fantastische gitarist, die het slidespel helemaal onder de knie heeft. Ook vocaal is hij sterk.

Masters of Ceremony is Rob van Elst (Blues Moose Radio), hij zal de bands introduceren met hier en daar een schepje humor ook zal hij de challengers in de goede volgorde aan laten treden.
The MarbletonesDe jury bestond uit genoemde Daniel Eriksen, de Amerikaanse zangeres Kat Riggins, die deze week maar liefst tweemaal te zien en te horen was op de nationale televisie en uit België Edwin Risbourg, producer, studiomanager en toetsenist bij de BluesBones.
Jury & MoreHet Nederlandse deel van de jury bestond uit Sjaak Korsten (drummer Ragtime Rumours), John van Empel (organisator/programmeur Culemborg Blues) en de voorzitster Nicolette Johns (manager/editor/reporter van ons eigen TheBluesAlone? magazine).

Dan hoog tijd voor de Challenge en de eerste band die zich (na loting) presenteerde waren The MarbleTones, een club die weinig tijd nodig had om het publiek voor zich te winnen.
The MarbletonesDe band draait al de nodige jaren meer en bassist/zanger Anne-Maarten van Heuvelen, harmonica master Ben Bouman, gitarist Arend-Jan Folkerts en drummer Paolo de Stigter zetten een overtuigende set neer met een enkele cover en het nodige eigen werk.
The MarbletonesHet hoge nivo werd voortgezet door The Dynamite Blues Band. Wesley van Werkhoven (zang/harmonica), J.J. van Duijn (gitaar), Renzo van Leeuwen (bas/zang) en Jan Aandewiel (drums) kennen het klappen van de zweep ook al jaren.
The Dynamite Blues BandOok hier een energieke set met eigen werk dat omschreven kan worden als blues met een twist. Aan elk nummer weten ze een prima eigen draai te geven.
The Dynamite Blues BandFantastische harmonica en gitaar werk en een frontman die als een tornado over het podium raast. Pure dynamite!

Dan het duo Gumbo & the Monk oftewel Fabian Schrama (gitaar/zang) en Servaas Bollen (gitaren). Fabian ontpopte zich als een uitstekende vocalist en ook het gitaarwerk kon er prima mee door.
Gumbo & The MonkHet repertoire was een beetje ‘best of the blues’ en had wat spannender gekund, maar ook hun set werd goed ontvangen door het publiek. Misschien zou een tegenstander in deze categorie de heren gedwongen hebben tot op het randje te gaan.

Het kwartet MAARIS was een beetje een vreemde eend in de bijt. De band met zangeres Mariska Brink, gitarist Chiron Schut, toetsenist Arnout Arkenbout en drummer Pandu Windartono zetten een energieke set neer met meer rock dan blues.
MAARISOp de muzikanten is weinig aan te merken, maar voelbaar was toch dat het wel wennen was voor het publiek. Maar ook deze generatie muzikanten verdient een kans en die pakten ze met beide handen aan.
MAARISEn dan een nieuwtje op de Challenge: Nederlandstalige blues. Hollands Blauw is een groep, die al een prima reputatie heeft opgebouwd. De band heeft een strakke ritmesectie, bestaande uit Nico Hart op bas en Michel de Man achter de drums.
Hollands BlauwGitarist John Frick en Ian Dole (harmonica) zijn echte bluesjongens en zanger/trompetist Sjef van der Lans en pianist/zanger Leo Birza bepalen voor een belangrijk deel het geluid. Muzikaal is er niets op aan te merken, de teksten zijn ook prima, alleen bekroop me af en toe meer een kleinkunst- dan een bluesgevoel. Maar ook zij hielden het nivo hoog.
Hollands BlauwAfsluiter van de Challenge was de tweede Nederlandstalige band: Sheewawah. Dit is een band rond de vooral in het zuiden des lands zeer populaire zanger/gitaris/songwriter Jeroen Kant. Hij werd vergezeld door niemand minder dan Roelof Klijn op bas (Rootbag e.v.a.) en drummer Yori Olijslagers.
SheewawahOok zij speelden sterke songs met daarin ook hun bescheiden internethit “Bluespolitie”. Jeroen toonde zich ook een uitstekende gitarist en ondanks het feit dat enkele juryleden waarschijnlijk geen idee hadden waar de nummers over gingen, maakte dit gezelschap wel indruk.

En dan zat het er op. De punten konden geteld worden en de commentaren van de juryleden verzameld om de motiatie van de jury duidelijk over te brengen.
RaffleOp het podium was het nog niet voorbij en werd alles in gereedheid gebracht voor het afsluitende vuurwerk.
The Ragtime Rumours w. Stig SjøstrømDe winnaars van de Challenge 2017 (en winnaars van de European Blues Challenge) The Ragtime Rumours betraden het podium vergezeld van drummer Stig Sjøstrøm om de jam te openen.
The Ragtime Rumours w. Stig SjøstrømOok Sjaak Korsten (washboard), Daniel Eriksen, Edwin Risbourg en Kat Riggins voegden zich wat later bij dit gezelschap.
Jam w. Ragtime Rumours, Kat Riggins + Daniel EriksenIs The Dynamite Blues Band een explosief gezelschap, ook mevrouw Riggins toonde zich een explosieve dame, die al snel de touwtjes in handen nam en een zeer energieke jam leidde.

Dan was het tijd voor de nodige bedankjes en de uitslag van de Challenge.
"The Awards Go To"Dat begon met een kleine teleurstelling voor Gumbo & the Monk, dat door de jury dit jaar nog iets te licht werd bevonden om Nederland internationaal te vertegenwoordigen.
"The Awards Go To"Daarom dit jaar slechts één winnaar van de Dutch Blues Challenge: The Dynamite Blues Band.
"The Awards Go To"Natuurlijk waren zij al de bekendste deelnemers van de Challenge dit jaar en het is hen absoluut toevertrouwd om Nederland ongetwijfeld op goede wijze te vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis en de European Blues Challenge op de Azoren.
"The Awards Go To"Het was in Nieuw-Vennep weer een topdag met weinig valse klanken. De vrijwilligers van de Dutch Blues Foundation waren hier in de weer lang voordat de bezoekers kwamen en verlieten als laatste het gebouw. Het was weer een prima evenement, mede dankzij medewerking van de mensen van De Rustende Jager.
"The Awards Go To"

One Response

Geef hier uw commentaar