Erwin Java & Band @ Swingin’ Groningen

Erwin Java & Band met special guests Tineke Schoemaker en Ralph de Jongh traden 22 Juni 2018 j.l. op Swingin’ Groningen. Tekst en foto’s Roelf Rozema.

Begin dit jaar, kwam het langverwachte solo-album uit van Erwin; Keepin’ It Real. Covers in, ontegenzeggelijk, Java-stijl. Tineke Schoemaker en Ralph de Jongh namen de vocals voor hun rekening.
Het was lang de vraag of er een concert zou komen in deze samenstelling, gezien de drukke agenda’s. Gelukt! Bovendien in het swingende Groningen, thuishaven van Erwin.
Een koude dag in Juni, met veel emoties. ’s Middags is de grote muziekpromotor, programmeur van De Amer, prachtmens Jan de Haan, begraven. De Amer, waar Erwin vaak, in diverse bandsamenstellingen, heeft opgetreden.

A good day for the blues, zou je kunnen zeggen.
_DSC0692 bew 2800Swingin’ Gronningen is een jaarlijks terugkerend muziekfestival, met optredens op vier podia in het centrum. De rode lijn is jazz, echter met veel zijsprongen in andere genres.
Het Waagplein (achter het gemeentehuis, bij de Grote Markt) staat voor het optreden al behoorlijk vol. Het is duidelijk dat bluesminnend Groningen en velen van over ver, reikhalzend uitzien naar deze unieke gebeurtenis.
Dikgekleed, heaters aan op de terrassen; het is te harden. Bij de eerste noten is direct duidelijk dat er een verwarmend element bijkomt, die de kou doet vergeten.
_DSC0714 bew 2800Nummers die gespeeld worden zijn voor het merendeel van het album Keepin’ It Real. Live wordt het album helemaal waargemaakt, meer dan dat. Een strakke, professionele band bestaande uit bassist Guus Strijbosch, Marcel Wolthof (drums/zang) en Bas Mulder op keyboards/zang, met zang van Tineke Schoemaker en Ralph de Jongh. De geluidsman van dienst is Arjan van Dijk

Een stralende Tineke, de blueskoningin van Nederland en Ralph, bewegelijk als altijd, zijn passie helemaal in de muziek gooiend. Nummers van onder andere Jimi Hendrix, Jimmy Reed, Bobby Blue Bland worden, net zoals op het album in een “Java-jasje” gestoken.
_DSC0710 bew 2800

Live is meer, hier staan mensen met gedrevenheid te spelen en te zingen. Muzikanten die elkaar de ruimte geven en onderling aan een knikje genoeg hebben om elkaar te begrijpen. Inclusief een glimlach om onderlinge waardering te tonen.
_DSC0765 bew 2800De hoogtepunten waren ‘Don’t Give Up On Me'(Salomon Burke) gezongen door Tineke en met een mooi uitgesponnen gitaarsolo (die niet in het origineel zit) van Erwin en ‘I Put A Spell On You’ vanuit het hart gezongen door Ralph.
_DSC0771 bew 2800Natuurlijk mochten Cuby-nummers niet ontbreken ‘Another Day, Another Road’,’Somebody Will Know Someday’ en als indrukwekkende afsluiter ‘Window Of My Eyes’, met zang afgewisseld door Tineke en Ralph. De emoties bij het publiek rondom waren voelbaar.
De twee mooie, instrumentale nummers van het album, ‘Sweet Georgia Brown’ en ‘A Change Is Gonna Come’ werden niet gespeeld. Dit zegt ook weer veel over Erwin, die niet graag een heel nummer lang in de spotlights wil staan.

Goede muziek is hartverwarmend én goede muziek doet de kou vergeten.

Laten we hopen dat het niet eenmalig was, dat de band in deze samenstelling optrad. Hier staat toch het puikje van de Nederlandse bluesmuziek op dit moment.
_DSC0775 bew 2800

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: