Ouwe Jongens, Muziek & Verhalen @ Blues & Stories

Blues & Stories (deel 2) – Lefthand Freddy en Hans Waterman – vond 2 maart 2018 j.l. plaats in de kleine zaal van De Oosterpoort in Groningen. Tekst en foto’s Roelf Rozema 

Twee mannen, twee levens vol muziek, vol verhalen

De Kleine Zaal van De Oosterpoort, uitermate geschikt voor intieme voorstellingen, is goed gevuld met mensen, de meeste van boven gemiddelde leeftijd. Twee mannen die hun sporen hebben verdiend in de muziekwereld gaan ons wat vertellen. Bluesmuziek is de rode lijn in hun levens, blues is verhalen, hun leven “on the road” is ….. verhalen.
_DSC6525 bewHans Waterman (1949), drummer/schrijver. Vanaf 1965 drummer bij Cuby & the Blizzards, u ziet het goed, op 16 jarige leeftijd, voor een aantal jaren. In de 70’s: Solution, The Pretty Things, Jan Akkerman Band, sessie-muzikant etc, etc. Schrijver van het boek ‘Drumsolo; 35 jaar te laat naar bed’ (2001)

Fred Reining, oftewel Lefthand Freddy (1958), gitarist/zanger. Hij speelde al op 21 jarige leeftijd met bluesmannen, zoals R.L. Burnside, Piano Slim. Bezocht en speelde in kroegen in o.a. Mississippi. Sinds begin jaren 90 heeft hij de band Lefthand Fredddy & The Aces.

Aces-leden Berend “Boogie B” Reining (gitaar) en André van der Werf (bas) maken de band compleet voor deze Blues & Stories sessies.
_DSC6470 bewEen sfeervol podium, een projectiescherm, een vertelzetel; de heren komen op en vallen met de’deur in huis met een fijne, strakke bluessong. De toon is gezet. Hans komt achter zijn drumkit vandaan, neemt plaats op de vertelzetel. Voorlezen uit eigen werk.
_DSC6475 bewNatuurlijk ga ik niet vertellen wat er aan de orde komt, maar het zal niet verbazen dat belevenissen met ene Hermanus Brood (toenmalig bandlid van C+B ) niet ontbreken. Anekdotes van reizen, concerten door heel Europa, verteld alsof hij thuis bij je aan de keukentafel zit. Mooi ondersteund door foto’s op de achtergrond.
_DSC6489 bewVerhalen tussen de muziek door, of omgekeerd, het is mooi gedoseerd. Hier staan klasse muzikanten. Freddy – strak in’t pak – laat regelmatig zien dat hij een showman is, maar vooral zijn technisch vernuftige gitaarspel, fingerpicking/slag, met duimplectrum en zang, maken indruk. Hans is één van de beste drummers die Nederlander rijk is, dat is duidelijk.
_DSC6497 bewFreddy heeft zijn verhalen nog niet in boekvorm uitgegeven, hij wacht nog op een uitgever die geïnteresseerd is. Zijn verhalen zijn echter niet minder hilarisch.
_DSC6481 bewZoon Berend speelt mooi ondersteunend en mag af en toe, na een kort knikje van pa, even laten zien wat hij in zijn mars heeft. Ook bassist André krijgt zijn moment.
_DSC6485 bewEen gevarieerde muzikale setlist, met aandacht voor de diverse genres binnen de blues. Een mooie opening van een solo drummende Hans na de pauze. Geen gefreak, smaakvol. Een nieuw eigen nummer, ‘Information Blues’, blues, bits en bites …..

Kortom, het was een zeer onderhoudende show, goed in balans en een aanrader voor alle bluesliefhebbers. Ongetwijfeld zullen de heren nog ergens in deze samenstelling, met dit thema, optreden in den lande. Mis het niet!

Geef hier uw commentaar